* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

SK Loko Praha B – DDM Praha 6 A

1. kolo |2. kolo |3. kolo |4. kolo |5. kolo |6. kolo |7. kolo |8. kolo |9. kolo |10. kolo |11. kolo

Po našem c – týmu minulý týden se tentokrát na půdu Loko Praha vydalo áčko. Ale na rozdíl od céčka nás tam nečekala žádná kuchyně s pračkou ani vinný sklípek, jak nadšeně hlásal Zdeněk ve svém článku. Loko má totiž hrací místnosti dvě. Jednu v Radlicích (tam hrálo céčko) a druhou na Vltavské – Bubnech (tam jsme hráli my). A rozdíl v hracích místnostech je patrně značný. Ta v Bubnech se nachází ve studeném sklepě dosti nevábně a zchátrale vyhlížejícího baráku opuštěně stojícím těsně u železničních kolejí. Pokud bych se chystal natočit nějaký hororový film, pak toto by byla jasná volba. I ty neuvěřitelně skřípající vstupní dveře by se k tomu velmi hodily…

Těsně před půl šestou už byli všichni naši hráči na místě, a tak Michal, zastupující naši nemocnou kapitánku, mohl v klidu odevzdat soupisku a mohlo se začít.

Já jsem byl „out of my book“ asi již po 4. tahu, ale zdálo se, že jako černý nebudu mít s vyrovnáním větší problémy. Vláďově gambitové hře jsem vůbec nerozuměl, ale to je normální. Venca na domečkovou výstavbu reagoval královskoindicky a u Pavla to vypadalo na klidnou hru v katalánské. Jirka zkusil černými Birdovu variantu španělské, ale jeho pozice bez rošády se mi moc nelíbila. Michal si udělal velkou rošádu a vypadalo to na ostrou partii. Honza si drze sebral pěšce na a2 ve variantě Cambridge Springs, ale soupeř měl jistě kompenzaci. Ondra stál příjemněji díky pasivní variantě soupeře.

Pozice tedy nevypadaly vůbec jasně, ale pak nám udělal radost Honza, když překvapivě rychle vyhrál díky vidli na věž a střelce, která vedla k zisku figury. Následně se velice dobře začaly vyvíjet partie na prvních třech deskách. Já jsem získal pěšce a o své výhře jsem vůbec nepochyboval, Vláďa získal zpět svého obětovaného pěšce a těšil se zřejmé poziční výhodě a Venca po pečlivě připraveném postupu f7-f5 získal silnou iniciativu na královském křídle. Na 4. desce soupeř Pavla k ničemu nepustil a po chvíli se dohodli na remíze. Jirka stál se slabým d-pěšcem a s nespojenými věžemi stále divně. Michal získal pěšce, ale vzhledem k rychle ubíhajícímu času, trochu odříznuté dámě na královském křídle a soupeřově pomalu se rodícím útoku na dámském křídle, nebyla jeho pozice vůbec jasná. U Ondry to vypadalo zhruba vyrovnaně.

Následně jsme začali sklízet body na prvních třech deskách. Venca se po agresivním výpadu své dámy na g4 dostal k prudkému útoku, který zakončil vidlí na dámu a krále. Dámu a tím pádem i partii získal i Vláďa, který využil oslabeného postavení černého krále. Bohužel já jsem svoji krásnou pozici po několika nepřesnostech zazdil a musel jsem se smířit s nevyhnutelnou remízou. Na druhou stranu musím pochválit svého soupeře a bývalého kolegu (kdysi jsem za Lokomotivu hostoval) Mirka Kamlacha, který se v závěru partie bránil opravdu velice dobře.

Stav byl v tu chvíli 4:1 v náš prospěch a tak se zraky všech ubíraly na zbývající tři šachovnice.

Jirka svoji pozici notně vylepšil a vypadalo to, že nemusí prohrát. Soupeř sice získal v koncovce pěšce, ale i Jirka měl v rukávu své trumfy, z nichž ten hlavní byla aktivita. Bohužel Michal tentokrát časovku nepřežil a koncovku bez kvality a pěšce již tahal jen ze setrvačnosti. Ondra měl v koncovce těžkých figur pěšce navíc, ale toho po přechodu do čtyřvěžovky odevzdal a díky aktivitě věží byly jeho vyhlídky na výhru velice slibné.

Po Michalově vzdání nám rozhodující půl bod zajistil Jirka, který díky svému aktivnímu králi vyrovnal materiál a ve vzniklé věžovce již byla remíza jasná. Díky aktivitě nakonec vyhrál i Ondra, jehož věž na sedmé a následně na šesté řadě vysbírala, co se dalo.

Závěr článku si dovolím zakončit Zdeňkovou velice oblíbenou větou, která mi sice už trochu leze na nervy a Pavel R. jí pravděpodobně nebude rozumět, ale teď v jednu v noci už nejsem schopen nic lepšího vymyslet… Good job A-tým, good job! A ještě jednou a se Zdeňkem: GOOOOOD JOB AAA TYYYM!!

Franta, 1.2.2007

DDM Praha 6 ASK Loko Praha B5½ : 2½
1. černýŠtross František ml.2328Kamlach Miroslav2115½ : ½
2. bílýKřivánek Vladimír ml.2109Pavlíček Petr21291 : 0
3. černýNový Václav2091Borl Jiří19651 : 0
4. bílýKincl Pavel2068Nipča Miroslav1967½ : ½
5. černýŠmejc Jiří1962Jelagin Konstantin1928½ : ½
6. bílýHacaperka Michal1953Plháček Václav18640 : 1
7. černýNěmec Jan1903Čuchna Martin18851 : 0
8. bílýPokorný Ondřej1981Kučera Vladimír18041 : 0

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM