* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

DDM Praha 6 A – ŠK FIMA ČSOB A

1. kolo |2. kolo |3. kolo |4. kolo |5. kolo |6. kolo |7. kolo |8. kolo |9. kolo |10. kolo |11. kolo

Tak mi asi před hodinou doma vypadl net, a přestože cítím silné abstinenční příznaky a jsem vzteklý, alespoň můžu bez zbytečného rozptylování konečně napsat článek o našem středečním zápase proti FIMě.

Do zápasu jsme vstoupili velice oslabení, protože nám pro nemoc stále chyběla naše kapitánka. Přesto ale velice obětavě sehnala náhradníka a pro tento zápas pečlivě vybrala ze svého repertoáru tuto sestavu: Franta, Vláďa, Venca, Pavel K., Jirka Š., Michal, Honzíček a Ondra. Na druhou stranu FIMA byla oslabena ještě mnohem víc a podle slov jejího kapitána byli rádi, že se vůbec sešli v osmi.

Úvod zápasu se nám velice vydařil a záhy jsme vedli 2:0. Nejprve vyhrál náš zabiják ze zadní desky – Ondra. Černými ve slovanské rychle získal 2 čisté pěšce, a protože rychle zabočil do koncovky, další průběh byl pro něj již snadný. Druhý bod zařídil Vláďa ve velice divoké (jak jinak) partii, v jejímž průběhu obětoval 3 figury! Za odvrácení matu ovšem musel dát soupeř celou dámu, ale tím Vláďův útok neskončil, ale naopak, spíše začal. Útočit na krále Vláďa opravdu umí, takže za chvíli již jeho soupeř s kroucením hlavy podepisoval partiář.

A sakryš, právě mi opět naskočil net. Tak teď se článek pěkně povleče. A to mi to šlo zatím tak rychle od ruky. No, naštěstí teď budu popisovat svojí partii, tak to snad půjde rychle.

Já jsem si celou partii udržoval slibnou iniciativu, ale nakonec se mi prorazit nepodařilo. Po výměně všech figur vznikla pěšcovka, o které jsem si myslel, že by mohla být vyhraná, ale soupeř mi názorně předvedl, že vyhraná není. Takže 2½:½.

Po mnoha hodinách jsem zpět, abych konečně dopsal článek…

První tři partie skončily relativně rychle, a tak se trochu podívejme na průběh zbývajících pěti.

Venca si bílými v sicilské se 3.Sb5+ udržoval mírnou výhodu díky lepšímu střelci a soupeřově oslabenému poli d5. Pavel hrál proti mladé soupeřce a Birdovi, a přestože se mi nejdříve jeho pozice moc nezdála, později se mi díky dvojici střelců a hře na dámském křídle zase líbila. Jirka měl ve výměnné španělce typickou výhodu lepší struktury pěšců a soupeře pěkně dusil ve věžovce. Michal potvrdil, že je majitelem fotbalového týmu FC Svěšnikov a bránil se Svešnikovem. Jeho pozice mi ale připadala o něco horší. Honza si v Pircovce udělal velkou rošádu a měl pěknou iniciativu na královském křídle a v centru, kde zůstal černý král.

A byla to myslím právě Honzova partie, která skončila jako další v pořadí. Honza potvrdil svou dobrou formu, odmítl remízu, zabezpečil si krále, vytvořil si dva spojené volné pěšce na královském křídle a chystal se na soupeřova krále v centru. Ten po zjištění, že pozice je zcela beznadějná, partii vzdal.

Pavlova pozice na 4. desce se silně zhoršila a musel se tvrdě bránit v koncovce. Zvlášť nepříjemná byla soupeřčina aktivní věž na 6. řadě. Pak se ale Pavlovi naskytla skvělá příležitost, jak po odšáchnutí věží získat dvoutahově figuru. Sice by za ní soupeřka měla nějaké pěšce a pozice by asi nebyla jasná, ale byl by to spíš Pavel, kdo by mohl hrát na výhru. Pavel si však figuru vzal jednotahově, ale přehlédl nepříjemný šach pěšcem, po kterém se ukázalo, že musí odevzdat celou věž. Partii pak musel po několika tazích vzdát.

Nejdramatičtější partii večera sehrál zcela jistě Venca. Výše jsem psal něco o malé výhodě, ale ta byla tatam. Můj další pohled na tuto šachovnici uzřel koncovku, kde měl Venca kvalitu méně. Vypadalo to, že prohraje, ale houževnatě se bránil a vykřesal nadějnou protihru. Soupeř pozici evidentně nezvládl a náhle se ukazovalo, že může dokonce i prohrát. Vencovým problémem však bylo, že měl asi minutu proti soupeřově padesáti. Po několika tazích si Venca jako první postavil dámu, dokonce odmítl nabízenou remízu i věčný šach a po několika rychlých tazích vznikla na šachovnice pozice, kde měl Venca dámu proti věži a pěšci. Na hodinách však jen něco kolem dvaceti vteřin. Hrát na výhru s takovým časem by samozřejmě byla sebevražda, a tak nabídl remízu. Soupeř však nereagoval a hrál dál. Venca tedy reklamoval u pana rozhodčího remízu s poukazem na to, že protivník se nesnaží o výhru normálními prostředky. Vencův soupeř byl ovšem touto reklamací překvapen a namítl, že proti remíze nic nemá. Ukázalo se totiž, že Vencovu nabídku remízy přeslechl… Takže tedy nakonec remíza, uf. A samozřejmě velká pochvala Vencovi za příkladnou bojovnost a houževnatost.

Vencova remíza byla pro konečný výsledek zápasu velice důležitá. Jirka totiž nevyužil všech svých šancí a partii pouze zremizoval. To nám však již stačilo na celkové a zasloužené vítězství.

Závěrečná prohra Michala už nás proto tolik nemrzela a možná ani Michala, protože hrál s neelistou.

Pátá výhra v řadě stále drží naše akcie na postup velice vysoko.

Franta, 11.2.2007

DDM Praha 6 AŠK FIMA ČSOB A4½ : 3½
1. bílýŠtross František ml.2328Lamser Jan2175½ : ½
2. černýKřivánek Vladimír ml.2109Popper Tomáš20041 : 0
3. bílýNový Václav2091Haškovec Cedrik2057½ : ½
4. černýKincl Pavel2068Sochorová Jana19450 : 1
5. bílýŠmejc Jiří1962Hruška Jan2025½ : ½
6. černýHacaperka Michal1953Fišer Jiří 0 : 1
7. bílýNěmec Jan1903Tlustý Viktor18991 : 0
8. černýPokorný Ondřej1981Kühnl Eduard 1 : 0

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM