* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

ŠK DA Praha C – DDM Praha 6 A

1. kolo |2. kolo |3. kolo |4. kolo |5. kolo |6. kolo |7. kolo |8. kolo |9. kolo |10. kolo |11. kolo

Do odloženého zápasu s DA C jsme vstupovali s vědomím, že výhra nám zajišťuje první místo a postup, remíza stále nechává vše v našich rukách (repektive hlavách) a při prohře bysme se museli spoléhat na naše přátele z Holdie. Je tedy jasné, že se jednalo o MOTS. Hattrickoví nadšenci vědí, co se pod touto zkratkou skrývá a těm ostatním prozradím, že se jedná o tzv. MATCH OF THE SEASON čili zápas sezóny.

Nejednoduchou úlohu měla před zápasem naše kapitánka, která musela rozhodnout o nejvhodnější sestavě. Bylo jasné, že dva hráče základu od 5. do 8. desky nahradí Karel s Ondrou, kteří za áčko (a Karel i za béčko) předváděli celou sezónu skvělé výsledky a byla by škoda je nepostavit. Zvlášť když DA je nejúdernější právě na zadních šachovnicích. Nakonec se Lenka rozhodla nepostavit časovkáře Michala, navíc zavaleného prací a po dlouhém rozhodování i sebe. S tím jsem tak trochu nesouhlasil, protože to mimo jiné znamenalo, že Jirka bude mít černé (bílými hraje nepoměrně lépe a jeho letošní slabší výsledky lze přičíst i tomu, že ve většině partií měl právě černé) a Honza bílé (jeho stylu zase mnohem lépe vyhovují černé figury). Byly tu i jiné argumenty proč toho či onoho postavit nebo nepostavit, ale ty už nebudu dále rozvádět. Kapitánka je kapitánka a rozhodla tak jak rozhodla.

Po příchodu do dějiště zápasu zjišťujeme, že nejde proud, ale je nám řečeno, že do začátku zápasu určitě naskočí. Mezitím přichází rozhodčí zápasu, pan Horyna. Tenhle člověk je snad všude. Ať hraju jakýkoliv turnaj či zápas, je tam vždy pan Horyna. Opravdu netuším, jak to dělá. Pár minut před osmnáctou hodinou se začíná řešit co dělat v případě, že proud nenaskočí, ale všem dohadům činí konec osmnáctá hodina, která naskočila společně i s proudem. Rozhodčí Horyna si jistě oddechl stejně jako hráči domácího týmu. Nevím, jestli bysme souhlasili s dalším odložením zápasu… No, vlastně to vím zcela jistě. Určitě nesouhlasili, protože nejsme tak blbí, abychom si zadarmo nechali ujít jistý postup, o který již několik sezón usilujeme a pro který jsme se již tolik nadřeli!

Zápas začal, chybí nám Vašek, který se omlouval, že se zdrží zhruba o 15 až 20 minut a pak tradičně Vláďa. Hlavně, že jsem ho minule kvůli pozdnímu příchodu káral v článku a před tímto zápasem všem rozesílal maily, aby všichni přišli 10 minut před začátkem zápasu…

Po první kratší obchůzce zjišťuji, že se mi vůbec nelíbí Jirkova pozice, kde nevidím žádnou kompenzaci za chybějícího pěšce. Mou nedůvěru vzbuzuje i Honzova pozice z výměnné španělky. Dvojice střelců černého zde váží mnohem víc, než lepší pěšcová struktura bílého, což vím moc dobře i z vlastního dlouholetého hraní výměnné španělky. Ondra hraje bílými proti Jitce Rožumberské a ze zahájení toho moc nemá, pozice zavání trochu symetrií podobné té z výměnné francouzské. Pavel na nástup pěšců prezidenta šachového svazu a bývalého vysokého politika Igora Němce na královském křídle odpovídá chytře rošádou na křídlo dámské a po zablokování pozice se snaží o aktivní operace na c-sloupci. Karel hraje zatím ne zcela vyjasněnou (mně) pozici proti roztěkanému panu Koutovi, který každou chvíli rovná Karlovi na stole propisku. Opravdu zvláštní způsoby má pan Kout. Já mám příjemnou pozici a již si vybírám z několika nadějných pokračování. Mezitím dorazili opozdilci Vláďa, později i Vašek. Vláďa nadává na stoleté partiáře z nekvalitního papíru, protože si vzal zrovna nové pero. Hraje proti Aljechince nějakou vedlejší variantu s vývinem střelců na c4 a b2, která však nebyla úplně bez jedu, o čemž se Vláďův soupeř Jirka Matyska záhy přesvědčil. Vašek chce hrát asi opět Volžák, ale soupeř to nedopustí a místo toho vzniká typická pozice z přijatého dámského gambitu s izolovaným pěšcem bílého. Obávám se však, že Vašek ji nemá příliš obehranou. Lenka dostává za úkol fotit, ale je zápasem tak pohlcená, že zvládne pouze jednu fotku. A ještě nekvalitní.

Velice slibně vypadá Vláďova partie, soupeř přehlíží jednoduchý taktický obrat a musí si vybrat ze dvou zel. Buďto odevzdá dámu za věž a figuru anebo se smíří s mnohočetnými pozičními nevýhodami jako je pošramocená pěšcová struktura, ztráta rošády a ztráta dvojice střelců. Po chvíli si vybírá ztrátu dámy. Naopak velmi zle vypadá Jirkova partie, kde se přešlo do koncovky s Jirkovým pěšcem méně a zdá se, že zbytek je věcí nepříliš složité techniky. Ovšem ani další pozice nám nedávají příliš důvodů k optimismu. Vašek přehlédl primitivní oběť na f7 a vydává se svým králem na nechtěný výlet. Honza obětoval figuru za dva pěšce, ale je jasné, že bojuje pouze o remízu. Karel pečlivě brání o něco horší pozici, ale pan Kout se nevzdává a stále to zkouší (i na Karlovu propisku). Do Pavlovy pozice jsem vkládal velké naděje, ale náhle koukám, že má kvalitu míň! Byla to oběť, ale zdá se, že moc nevyšla. Ondra stojí v lehce tupé pozici zhruba vyrovnaně, ale nedá se nic dělat, musí to dřít na výhru a soupeřčinu nabídku remízy odmítnout. Kromě Vláďovy partie pro nás vypadá nadějně již jen ta moje. Po patnácti tazích mám na výběr z několika dobrých pozičních tahů, ale pak nacházím zajímavou přechodnou oběť figury, jejíž propočítávání mi zabírá asi 20 minut. Tento kombinační tah je asi rovnocenný s těmi pozičními, ale protože mi je líto ztracených dvaceti minut, rozhoduji se hrát kombinačně. Lenka po mojí oběti vypadá na infarkt, ale ujišťuji jí, že o figuru méně mám jen dočasně.

Potom s hrůzou koukám, že Jirka Matyska může po tahu Jg4 hrozit Vláďovi „nekrytelným“ matem na f2, ale můj šok vystřídá úleva, když zjišťuji, že Vláďa též hrozí jednotahovým matem. A protože zároveň napadá onoho jezdce, soupeř se vzdává. Vedeme 1:0. Tento stav však netrvá dlouho, jelikož vojáci záhy vyrovnávají na 3.desce. Vencův královský výlet nedopadl podle očekávání žádným piknikem, ale rozhodujícími materiálními ztrátami. 1:1. Po chvíli z dálky vidím, že končí Honzova partie. Podívám se na Lenku, ta se tváří tragicky. Podívám se na Honzova soupeře a vidím, že jeden z jeho spoluhráčů ho právě poplácává po rameni. Jdu se tedy přesvědčit, že Honza prohrál a na partiáři překvapivě uzřím Honzovu typicky zlomkově zapsanou remízu!! 1½:1½. Radostně říkám Lence, že je skvělé, že Honza to dokázal zremizovat, ta mě však zchladí větou, že zápas je stejně prohraný. Aktuální pozice ji však bohužel dávají za pravdu. Pavel sice někde získal (nebo soupeř protiobětoval) zpět kvalitu, ale má o pěšce méně a určitě horší vyhlídky. Jirkova koncovka bez pěšce je beznadějná. Ondrova pozice vypadá stále stejně a za normálních okolností by se asi se soupeřkou dohodl na remíze. Karel to má asi remízové, ale ještě se hraje. Já jsem po celkem vynucených tazích dospěl do pozice, kde jsem si mohl vybrat mezi ziskem kvality nebo pěšce. Po chvíli rozmrzele zjišťuji, že zisk kvality by se mi šeredně nevyplatil pro nekrytelné hrozby na g7. Smiřuji se tedy s pěšcem navíc v koncovce těžkých figur, ale vzhledem k tomu, že pěšci jsou pouze na jednom křídle, tak soupeř má velké remízové vyhlídky.

Po chvíli končí remízou Karlova partie, panu Koutovi pravděpodobně došel nápoj v termosce. 2:2. V mé partii se přešlo do dámské koncovky, kde mám na královském křídle 4 pěšce proti 3, později 3 proti 2 a nakonec 2 proti 1. Zjišťuji, že normálními prostředky to asi nevyhraju a tak se vzhledem ke stavu zápasu rozhoduji, že partii odtahám do závěrečné oboustranné časovky, kde se může stát všechno. Velice optimistické rozhodnutí, vezmeme-li v úvahu, že jsem měl zhruba o půl hodiny horší čas… Naštěstí soupeř jakoby vytuhnul a hraje mnohem pomaleji než na začátku partie, takže mě pomalu, ale jistě začíná časově dohánět. Pavlova partie přešla do střelcové koncovky, ve které má jeho soupeř pěšce víc, ale vyhrát to není jednoduché. Na hodinách však vede na celé čáře, takže Pavla ještě čekají krušné chvilky. U Jirky to je beze změny, jeho kapitulace je jen otázkou času. U Ondry též žádná velká změna co se pozice týče, ale nadějněji to vypadá na hodinách, kde má jistou převahu.

Můj cíl, vyrovnat čas na hodinách, se splnil. Soupeř však od té doby hraje také velice rychle a nyní to vypadá spíš jako blicka pouze s tím rozdílem, že oba zapisujeme tahy. Rozhodčí Horyna nám přináší náhradní partiáře a pomalu se blížíme k devadesáti odehraným tahům. Protivník šachuje, já uhýbám, další šach a náhle… soupeřova ruka ve vzduchu strne nad puštěnou dámou. Co se stalo? Ukazuje se totiž, že po představení vlastní dámy dávám zároveň šach. A vzhledem k tomu, že pěšcovka je beznadějná, soupeř ani nečeká na moji odpověď a okamžitě vzdává. Vedeme 3:2! Domácí po zjištění výsledku nevěřícně kroutí hlavou, stejně jako pan Horyna, který ještě radši kontroluje partiář, kde je opravdu zaznamenáno 0:1. To byl velice důležitý bod, který nám dal novou naději na příznivý výsledek (v dané situaci na remízu). Chvíli po skončení se konečně vzdává Jirka, který z nějakého důvodu tahal partii skoro až do matu. 3:3.

Dohrávají se poslední dvě partie a drama dostupuje vrcholu. Pavel se statečně drží ve střelcové koncovce s pěšcem míň. Igor Němec si není jistý svojí výhrou a ptá se kapitána domácích na remízu. Ten mu dává pokyn, ať hraje dále na výhru a tak se pan Němec rozhoduje zariskovat a pouští svého g-pěšce za rozběhnutí vlastních centrálních pěšců. Díky odklizení soupeřova pěšce však Pavel získává protihru a sám čile postupuje právě svým g-pěšcem do dámy. Stav na hodinách je však kritický, Pavel necelé dvě minuty proti deseti. Ondra si naopak udržuje lepší čas, který je jeho hlavním trumfem. Před chvílí obětoval kvalitu, která sice zcela jistě není korektní, ale jako praktické řešení se jeví velice nadějně. Hrozby soupeřčiných těžkých figur na h-sloupci jsou spolehlivě pokryty a Ondra se může v klidu věnovat provádění sice nic neříkajících, ale za to rychlých tahů.

Do závěrečné fáze se dostává Pavlova partie. Podařilo se mu zablokovat oba soupeřovi centrální pěšce a začíná sbírat černé pěšce, kteří jsou rozmístěny na barvě jeho střelce. Na pomoc při prosazení černých centrálních pěšců pochoduje černý král, ale Pavlovi pěšci g a f jsou rychlejší! Nyní likvidují posledního obránce – střelce na g7 a je rozhodnuto! Jelikož zbývajících asi 30 vteřin by Pavlovi ke zmatění bohatě stačilo, soupeř se vzdává a my neuvěřitelně vedeme 4:3!

Ondra okamžitě dostává od kapitánky pokyn, že remíza stačí a tak ji nabízí. Sice stále s kvalitou méně, ale s mnohem lepším časem. Soupeřce zbývají poslední vteřiny a je vidět, že remízu by vzala. Kapitán domácích ji však přesvědčuje k pokračování partie. A tak se hraje dál. Všichni naši hráči včetně kapitánky a našich věrných diváků Davida s Markem tlačí čas černé směrem k nule. 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0 a jsme v divizi!!!

Franta, 21.3.2007

DDM Praha 6 AŠK DA Praha C5 : 3
1. černýŠtross František ml.2328Doležal Martin22231 : 0
2. bílýKřivánek Vladimír ml.2109Matyska Jiří20901 : 0
3. černýNový Václav2091Pospěch Radim20490 : 1
4. bílýKincl Pavel2068Němec Igor20481 : 0
5. černýŠmejc Jiří1962Novotný Jaroslav20210 : 1
6. bílýNěmec Jan1903Červenka Jan2010½ : ½
7. černýVlach Karel1937Kout Zdeněk2010½ : ½
8. bílýPokorný Ondřej1981Rožumberská Jitka19551 : 0

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM