* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Holdia DP Praha C – DDM Praha 6 A

1. kolo |2. kolo |3. kolo |4. kolo |5. kolo |6. kolo |7. kolo |8. kolo |9. kolo |10. kolo |11. kolo

Hned do druhého kola (10.kola dle rozpisu) jsme nastoupili ve značném oslabení. Vláďa se stále léčil z angíny, Venca se šprtal na zkoušku, Pavel musel pracovat a Honza radši trpěl na zubařském křesle. Ale i tak se mi podařilo zajistit náhradníky. Nastoupili jsme v sestavě: Franta, Lenka, Jirka, Michal, Karel, Jahůdka, Pepa st. a Milan. Do hry vstupovali naši soupeři s deseti minutovou ztrátou, což možná některé partie pomohlo rozhodnout.

První jsem skončila já, v zavřené sicilce jsem získala pěšce a spokojila se s remízou.

Další remízu jsme si připsali na poslední šachovnici, kde se hrála Nimcovičova indická. Závěrečná pozice byla po výměně dam vyrovnaná, ale myslím si, že Milan stál o chloupek hůř díky slabým centrálním pěšcům, které by musel bránit. Stav byl tedy 1:1, ale pozice našich hráčů moc radostných pohledů neskýtaly. Pepa se musel bránit, Jahůdkovu kompenzaci za pěšce jsem neviděla, Karel stál s odkrytým králem také podivně.. Ostatní pozice ale naštěstí vypadly nadějněji.

K mému překvapení však z ničeho nic prohrál Jirka. Prej: “Nechal sem tam stát figuru.” Ačkoliv byl vůdcem černých figur, aktivita patřila spíše jemu. Pak se ale dopustil několika nepřesností a nakonec opravdu nechal stát i figuru. Škoda… 2:1.

V zápětí prohrál i Pepa. Jeho figury příliš nespolupracovaly a hned od začátku se musel bránit. V jednu chvíli však soupeř nezvolil nejlepší pokračování a já nabyla dojmu, že Pepa vykryl všechny hrozby a snad to bude dobré. Během několika minut, kdy jsem se na chodbě houpala v závěsném křesílku a četla si Pochod od Kinga, však Pepa nakonec o figuru přišel a partii musel vzdát. Prohrávali jsme už 3:1.

Nadějně vypadala Jahůdkova partie a říkala jsem si, že tady se to snad podaří. Měl lepší čas a nepříjemně dotíral na černého střelce. Ale.. najednou ke mně přišel Karel a řekl, že Láďa nabídnul remízu, kterou jeho soupeřka přijala. Takže 3½:1½.

Jako další skončil Karel. Dámská indická se mu příliš nepovedla. Domeček jeho krále hlídal soupeřův střelec a říkala jsem si, že až si soupeř zdvojí věže na sedmé řadě, tak už s tím Karlem asi nic neudělá. Ale soupeř zápolil s časem, přehlídnul vidličku, ztratil kvalitu a partii během dvou tahů vzdal. Tohle byl moc důležitý bod a všechno najednou vypadalo nadějně. Franta už stál na výhru a bylo otázkou času, kdy se soupeř vzdá. Drama na Michalově šachovnici jsme tak sledovali všichni včetně Franty.

Michal zvolil proti soupeři sicilskou s 2.f4 a vypochodoval pěšci na královském křídle. Myslím, že už někdy v 15.tahu byli oba hráči v menší časové tísni, což hrálo v bráchův prospěch, protože útočil. Černý se dopustil jedné chyby a už nebylo záchrany. Mat se mu nepodařilo odvrátit ani obětováním figury. Další bodík a stav 3½:3½.

Franta proti svému klubovému kolegovi zvolil slovanskou a ačkoliv byl po pár tazích stále ve své knihovně, soupeř už musel bedlivě přemýšlet a ztrácet tak drahocenný čas. Partie nakonec přešla do výhodné koncovky pro našeho hráče. Hned poté, co Frantova dvojice střelců ukořistila prvního pěšce, soupeř partii vzdal.

Nakonec se nám tedy podařilo otočit nepříznivý stav 1½:3½ na krásných 4½:3½. Díky všem za bojovnost!

Lenka, 16.1.2007

DDM Praha 6 AHoldia DP Praha C4½ : 3½
1. černýŠtross František ml.2328Adámek Zdeněk21971 : 0
2. bílýHacaperková Lenka1953Pesr Jaromír2087½ : ½
3. černýŠmejc Jiří1962Tocháček Michal20290 : 1
4. bílýHacaperka Michal1953Stojkovič Andrea20061 : 0
5. černýVlach Karel1937Hinz František19461 : 0
6. bílýJahoda Ladislav1939Rývová Anna1899½ : ½
7. černýPřib Josef st.1865Zimák Karel19360 : 1
8. bílýRylek Milan1778Kozák Martin1886½ : ½

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM