* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

* TJ Praga B – DDM Praha 6 A

Soupiska | Rozpis | Výsledek | Zaokr. odhad | Odhad

DDM Praha 6 A | DDM Praha 6 B | DDM Praha 6 C | DDM Praha 6 D


Kolo: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11
Lenka Štrossová, 24.2.2008 0:00

V 6. kole nás čekala návštěva pragovské buňky na fotbalovém stadiónu. O důležitosti utkání pro naše barvy si cvrlikali i ptáci na střeše, možná právě body z tohoto zápasu budou rozhodovat o tom, zda i další rok setrváme v divizi. Stejně jako v předchozích venkovních zápasech jsme se sešli v základní sestavě. V hrací místnosti na nás čekalo 5 soupeřů, ale kapitán údajně ještě na další spoluhráče čekal.

V hodině šesté nás rozhodčí Jakuš usadil k šachovnicím. K našemu milému překvapení oznámil Honzovi, že pro něj už nikdo nezbyl a že vyhrál kontumačně. Honza na nic nečekal, popřál nám hodně štěstí a utíkal domu. Vedli jsme tedy 1:0 a navíc Karel s Martinou na své soupeře stále čekali. Říkala jsem si, že ten Martiny vůbec nedorazí a že se soupeři díky této kontumaci chtějí zbavit černých figur. Zeptala jsem se tedy na to Arnolda, ten mi ale vše zapřel a tvrdil, že dorazit by měli oba 😆 Má domněnka se po hodině hry naplnila, Martina u své šachovnice stále seděla sama a vůdce černých figur nikde. K našemu druhému milému překvapení se nedostavil ani vůdce bílých figur na páté šachovnici. Po hodině hry byl pohled na stav opravdu krásný, 3:0.

Já jsem opět hrála černými a opět proti d4. Zahájení jsem rozehrála neskutečně pasivně, občas ani nechápu, jak se do tak pasivní pozice můžu dostat. Proto jsem se radši dívala na šachovnice ostatních. Proti Pavlovi soupeř zahrál (podle Frantova vyjádření) tzv. Koprův paskvil na motivy královské indické, bílé figury se na této šachovnici chytily iniciativy a už od začátku proháněly černého krále. Vláďa se za obětovaného pěšce také snažil útočit. Proti Jirkovi hrál soupeř své tradiční c4 s Jf3 a Jirka měl spíše pasivnější, nicméně vypadalo že pevnou, pozici. Na první šachovnici se hrála sicilka se c3 a Franta brzo získal pěšce. Naše vyhlídky byly velmi nadějné.

Partie se však brzo začaly vyjasňovat. Můj soupeř připravil všechny figury k boji a já pokračovala v obraně svého krále. Říkala jsem si, že mám všechno důkladně pod kontrolou, a čekala jsem, až se soupeř zblázní a něco obětuje. A obětoval.. Po nevydařené kombinaci jsem vyšla s pěšcem navíc a aktivní pozicí. V oboustranné časové tísni jsem svou aktivitu ještě zesílila. Pak jsem si v klidu mohla vzít ještě dalšího pěšce, místo toho jsem se ale zalekla soupeřových bubáků a radši vrátila jednu věž do obrany slabého bodu g7. Frantova pozice v té době už vypadala velmi pěkně, soupeř se sice snažil vykřesat nějaký útok na královském křídle, ale kdo je na této šachovnici pánem, bylo jasné všem. Ostatní partie se začaly kazit. Pavel z útoku vyšel naprázdno a snažil se vybojovat zpátky pěšce, které během útoku poztrácel. Když pak soupeř dostal pěšce na g3, pozice se mi už vůbec nelíbila. Pavel však bojoval dál. Vláďa toho za obětovaného pěšce také příliš neměl a k žádnému pořádnému útoku se nedostal. Naopak soupeř začal zlobit svým volným pěšcem na a-sloupci, který nakonec Vláďu donutil ke kapitulaci. 3:1. Jirka měl v dámské koncovce jezdce proti střelci, nicméně jeho pozice byla stále pasivní. Během několika tahů si však Jirkův soupeř vytvořil na dámském křídle dva volné pěšce a bylo zle. Sice se černý ještě snažil několika tahy obtěžovat bílého krále, ale nakonec musel také vzdát. 3:2. U mě na šachovnici se téměř nic nedělo, pořád jsem nemohla vymyslet žádný kloudný plán a spíš sem jen přesunovala figury zprava doleva a zleva doprava. Pět minut před vypršením mé časové lhůty ke mně přišel Karel a řekl mi, že v klidu můžu remízovat, že je Franta vyhranej. Nabídla jsem tedy remízu, kterou soupeř po dalších pěti minutách přijal. 3½:2½. Když jsem však vstala do své partie a došla k prvnímu stolu, nevěřila jsem svým očím. Franta totiž partii v oboustranné časové tísni grandiózně pokazil a právě přijímal remízu. 4:3. Zbývala už jen Pavlova partie, kde už ale bylo také rozhodnuto… 4:4.

Hrůza.. K třem bodům náskoku jsme dokázali připsat jen další dvě půlky!! Možná jsme byli ze zápasu příliš nervózní a měli svázané ruce i myšlenky, protože nám stačilo opravdu jen málo. Doufejme, že toto zaváhání napravíme již příště na domácí půdě.



Lenka Štrossová, 24.2.2008 0:00

206821094 : 4
1. černýŠtross František ml.2319FBebiak Jozef2152F½ : ½
2. bílýKřivánek Vladimír ml.2138FZdeněk Petr2122F0 : 1
3. černýŠmejc Jiří2028FKrischke Arnold2089F0 : 1
4. bílýKincl Pavel2020FKoper Štefan2022F0 : 1
5. černýVlach Karel2001Buksa Jaromír2087F1k : 0k
6. bílýValíčková Martina2025FMohr Tomáš19381k : 0k
7. černýHacaperková Lenka1998FZeman Jiří1936½ : ½
8. bílýNěmec Jan1945? 1k : 0k


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM