* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

* DDM Praha 6 A – Sokol Kobylisy B

Soupiska | Rozpis | Výsledek | Zaokr. odhad | Odhad

DDM Praha 6 A | DDM Praha 6 B | DDM Praha 6 C | DDM Praha 6 D


Kolo: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11
Zdeněk Zůna, 16.2.2008 0:00

Důležité divizní body…

Tento týden se mi dostalo mimořádné cti a sice reprezentovat naše „Áčko“. Vláďa mi totiž volal a požádal mě, jestli bych za něj ten bod neudělal, protože se potřebuje učit na zkoušku. Já jsem samozřejmě nemohl nechat kamaráda ve štychu a uvolil jsem se v případě krajní nouze (rozuměj když neseženou nikoho lepšího) nastoupit, k čemuž také posléze k mému překvapení došlo. Z výše řečeného tedy plyne, že jsme se sešli v opticky slabší sestavě než obvykle, což mě u domácího zápasu lehce udivilo. Ovšem soupeř se v tomto ohledu nenechal zahanbit a přišel se sestavou čítající pouze sedm hráčů, z nichž někteří se nacházeli v soupisce na dvojciferných pozicích. A tak jsem si připsal svůj první (kontumační) divizní bod, a ani nevíte, jakou jsem měl z toho bodu radost 😀. Vedeme 1:0.

Asi deset minut po zahájení utkání se v hrací místnosti objevil jeden z opozdivších se hráčů soupeře, který ale nebyl napsaný na soupisce!!! A tak jsme si po uplynutí jedné hodiny na Michalových hodinách mohli připsat další bod…2:0.

Třetí v pořadí dohrál Jahůdka. Bílými zvolil vídeňskou hru, která záhy přešla do čtyř jezdců. Následovala série výměn, jejímž výsledkem bylo oslabení černého dámského křídla. Náš hráč se pak pokusil výpadem dámy ještě před dokončením vývinu zkomplikovat soupeři pozici ještě víc, nakonec se však spokojil s dalším zjednodušením a velmi nadějnými vyhlídkami do koncovky (dvojpěšec na otevřeném c-sloupci a dobrý střelec proti špatnému jezdci). V tomto okamžiku však černý nabídl remízu, kterou Jahůdka po poradě s kapitánkou a vzhledem k vývoji utkání přijal…2½:½ .

S přesným pořadím v jakém končili ostatní partie si nejsem úplně jistý, tak mi promiňte případný omyl. Lenka se bránila černými proti něčemu, co vypadalo jako katalánská varianta dámského gambitu, ve které bílý získal se svými fianchettovanými střelci a pěšcem e4 pohodlnější pozici. Lenka však tohoto pěšce vzorně blokovala, pěkně si tak sehrála všechny figury a začalo se schylovat k postupu černé pěšcové majority na dámském křídle. Bohužel úplný závěr partie mi unikl, ale napoví nám o něm nedávný příspěvek v diskuzi: “Já jsem se dnes opět předvedla, místo sebrání soupeřova pěšce jsem soupeři dala figuru. Tohle nemůže omluvit ani ta blbá časová tíseň. O Jxe5 se mi dneska asi bude zdát 😒 …2½:1½“

Nádhernou partii sehrál Pavel, který za černé stavil výstavbu Jf6, d6, c6, Da5… myslím že se tomu říká česká obrana. Již v zahájení pak soupeře nachytal na taktické švestky a získal tak pěšce na d4, čímž zahnal bílého jezdce na d1. Soupeř pak spatřil marnost dalšího strategického manévrování a razantním postupem e4-e5 důkladně rozvířil dosavadní poklidnou hladinu. Všechno co se pak dělo na šachovnici těžko popsat. Bílému se podařilo oslabit pěšcovou strukturu před černým králem vytvořením dvojpěšce na f sloupci, čehož však náš hráč využil ke zdvojení věží na g sloupci a přivázání soupeřových figur k obraně královského křídla. Po dalších taktických přestřelkách přišlo nádherné rozuzlení v nečekané oběti dvou věží za dámu. Pokud by ji soupeř nepřijal, tak jeho král zemře v rozvalinách svého krytu. Ovšem druhá cesta vedla k forsírovaným výměnám se závěrečnou pointou spočívající v odchycení zatoulaného bílého jezdce, vedeme 3½:1½.

Na první šachovnici se hrála dračí výstavba sicilské obrany. Franta poměrně suverénně tahal zahájení, z čehož jsem vyvodil, že se na soupeře nijak zvlášť nepřipravoval (viz. minulý článek). Poprvé se zamyslel až po zajímavém odskoku černého jezdce na a5 a na šachovnici se pak začlo přiostřovat, jak to už v sicilských bývá. Soupeři zvolili k prosazení svých plánů zcela odlišné koncepce. Zatímco Franta metodicky rozbíjel kryt soupeřova krále svojí pěchotou, černý obětoval při první vhodné příležitosti kvalitu na c3 a snažil se svými jezdci využít oslabeného pole c4. Po čas partie se mi zdálo, že má mistr vše pod kontrolou, a oběť černého přišla spíš z nouze, protože jinak už by se k protihře nedostal. Soupeř ale pak našel několik pěkných tahů, kterými se dostal na kloub slabinám v bílé pozici. Franta se nakonec po dlouhém přemýšlení rozhodl vrátit kvalitu. To ale ve svých důsledcích vedlo pouze ke koncovce D+V s pěšcem míň a dalšími slabinami na královském křídle. Po marném hledání protihry a ztrátě dalšího pěšce se pak bílý vzdal…3½:2½.

Karel hrál proti královskoindické výstavbě, jejíž taje mi bohužel nejsou moc známy. Místo typického plánu spočívajícího v prosazování c4-c5 zvolil náš hráč postup f2-f4 na straně opačné. Pěšcová struktura sice hovořila pro hru na dámském křídle ale pro vzorné postavení bílých figur v centru jsem neměl nejmenší obavy, že z následných šarvátek vyjde Karel s výhodou. Nicméně v nejasné pozici, kde bych snad jediný tah nezahrál stejně a která přímo čišela různými možnostmi, nakonec vznikla koncovka, kde měl bílý za kvalitu dva pěšce. Možná z pozice šlo vytěžit víc, říkal jsem si tou dobou. Proto mě překvapilo, jak si Karel hrál svoji pozici dál suverénně na výhru. Černé věže se přes bílé pěšce a seskákané jezdce vůbec nikam nedostaly. Navíc na soupeři byla znát únava a s blížící se časovkou udělal hrubku, po které přišel o střelce a okamžitě se vzdal…4½:2½.

Ondra čelil černými anglické hře. Poměrně typickou a taky nudnou vývojovou sekvenci tahů přerušilo až zajímavé Dd7-f5 s aktivní figurovou hrou černého na královském křídle, která měla nečekaně zničující účinek na bílou pozici. Z množství lákavých pokračování si Ondra vybral poziční řešení spočívající v trvalém uhnízdění střelce na f3. Vzhledem k matové hrozbě Vh1 byl bílý postupně nucen nechat napospas osudu tři pěšce, aby stihl svého monarchu včas evakuovat. Černý pak nepřipustil nejmenší komplikace a partii dovedl bezpečně k vítězství…konečný výsledek - 5½:2½.



Zdeněk Zůna, 16.2.2008 0:00

206821575½ : 2½
1. bílýŠtross František ml.2319FKopta Pavel2276F0 : 1
2. černýKincl Pavel2020FŘehůřek Lukáš2229F1 : 0
3. bílýVlach Karel2001Janda Jiří2171F1 : 0
4. černýHacaperková Lenka1998FGrus Jan2122F0 : 1
5. bílýJahoda Ladislav1946Stejskal Pavel2014F½ : ½
6. černýPokorný Ondřej1983Kovář Petr2000F1 : 0
7. bílýHacaperka Michal1907FKříž Pavel19061k : 0k
8. černýZůna Zdeněk1848? 1k : 0k


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM