* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

ŠK FIMA ČSOB B - DDM Praha 6 A

1. kolo |2. kolo |3. kolo |4. kolo |5. kolo |6. kolo |7. kolo |8. kolo |9. kolo |10. kolo |11. kolo

Sice se mi moc nechce, ale jako správný patriot našeho klubu nemůžu dopustit, aby byla porušena tradice v pravidelném psaní o všech zápasech našeho áčka. Takže sice pozdě, ale přece.

V 5. kole jsme zavítali na půdu banky ČSOB. Přes pana vrátného jsme se všichni dostali bez větších potíží, i když na Honzův salátový exemplář občanského průkazu pan vrátný docela valil oči a Lenka musela nejprve zodpovědět na záludnou otázku jaké má elo. Honza zaujmul i svojí lyžařskou výbavou, ohlas měl především jeho slušivý sportovní úbor.

Samotný zápas začal krátce po osmnácté hodině za řízení ústřední rozhodčí paní Doležalové. Domácí nás překvapili tím, že postavili prvních pět hráčů základní sestavy, což u nich letos nebylo zvykem.

První jsem skočil já. FM Vrbata mi asi po šesti tazích nabídl remízu, a i když jsem si chtěl zahrát, tak racionální pohled mi říkal, že bych jí měl vzít. Takže po mém krátkém rozjímání to bylo ½ : ½.

Podobnou taktiku zkusila i Lenka a kupodivu jí to vyšlo. Stav byl tedy 1:1 v náš prospěch, protože jsme se zadarmo zbavili černých figur a navíc proti elově silnějším soupeřům.

Následně zazvonil mobil kapitánovi domácích panu Miskolczimu, přestože paní Doležalová nám před začátkem zápasu kladla na srdce, ať všichni své mobily vypnou. Ale rozhodčí v inkriminovaný okamžik zrovna nebyla v sále přítomna a nám bylo trapné reklamovat výhru takovýmto způsobem. I když Vláďovi by taková výhra možná prospěla, protože vypadal dosti unaveně ze školy a navíc na něm ještě byly patrné známky jeho nedávné těžké choroby – rýmy.

Po zhruba třičtvrtěhodině se objevil Honzův soupeř, který předtím volal kapitánovi domácích kvůli svému pozdnímu příchodu. V královském gambitu získal Honza po zahájení o něco příjemnější pozici a po soupeřově hrubé taktické chybě i materiál, takže jsme se záhy dostali do vedení v zápase.

Domácí vyrovnali na 3. desce, kde Vláďa vzdal beznadějnou koncovku. Ale partie to byla velice zajímavá. Nejprve bílý obětoval přechodně figuru, potom obětoval figuru pro změnu černý, ale bílý ho znovu přebil, tentokrát obětí věže. Vláďa nakonec doplatil na svého špatně umístěného krále v centru.

Vedení v zápase nám vrátil Mirek, který sice v první lize odremizovává IM-ka, ale u nás to stále není ono. Bílými si v královské indické s g3 udržoval neustále příjemnější pozici a po vniknutí svého jezdce až na c7 soupeř chyboval a ztratil materiál a po chvíli i partii.

Remízou skončila partie na 2. šachovnici. Johny získal bílými v dámském gambitu zajímavé vyhlídky na královské křídle. V jednu chvíli jsme počítali i s typickou obětí střelce na h7, ale pravděpodobně byla nekorektní. Johny pokračoval jinak, ale pak se nějak zapletl a ztratil pěšce. Naštěstí i pozici bez pěšce celkem bez problémů zremizoval.

Stav zápasu se pak znovu srovnal. Michal zahrál bílými proti sicilské systém s 2.f4 a celou partii si udržoval malou výhodu. Bohužel partie se nakonec rozhodla v jeho neprospěch díky špatnému stavu na hodinách. S dvěma minutami proti zhruba třičtvrtěhodině se v náhlé smrti hrát nedá.

Naštěstí na celkový stav zápasu Michalova prohra již neměla vliv, protože bylo jasné, že Jirka vyhraje svojí pěšcovku s pěšcem více, což se i stalo. Již v zahájení získal Jirka strategicky téměř vyhranou pozici, díky vážnému znehodnocení soupeřovy pěšcové struktury. Partie později přišla do věžovky, kde si Jirka vzal pěšce a posléze do již zmiňované pěšcovky.

Zápas tak skončil naším letos častým výsledkem 4½:3½. Naštěstí tentokrát v náš prospěch.

Franta, 16.2.2006

DDM Praha 6 A - ŠK FIMA ČSOB B4½ : 3½
1. černýŠtross František ml.2 236Vrbata Zbyněk2 306½ : ½
2. bílýBalhar Jan2 273Hula Lukáš2 087½ : ½
3. černýKřivánek Vladimír ml.2 126Miskolczi Vítězslav2 0880 : 1
4. bílýMarek Miroslav2 091Lexa Josef2 1011 : 0
5. černýHacaperková Lenka1 934Čížek Martin2 059½ : ½
6. bílýHacaperka Michal1 909Popper Tomáš1 9910 : 1
7. černýNěmec Jan1 888Šteinfeld Jakub1 7691 : 0
8. bílýŠmejc Jiří1 892Krč Štefan 1 : 0

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM