* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Simultánka na Zličíně – 🏆 turnaje

... dnes navštívil 1 uživatel, celkem 314 uživatelů

Lenka Štrossová, 10. 9. 2009 23:30 | aktualizace: 11. 9. 2009 13:45

Ve dnech 4.–6. září se v obchodním centru na Zličíně konala akce „Člověče, hraje se!“, do které se zapojil formou simultánek i Šachový svaz ČR. Lákadlem byla především juniorská mistryně Evropy Kateřina Němcová. Já jsem do metropole zavítala až v sobotu odpoledne jako doprovod Franty. Mile mě překvapil zájem procházejících lidí o šachy, u stolků bylo většinou času doslova narváno. A určitě to nebylo tím, že hráčům, kterým se podařilo uhrát remízu nebo dokonce zvítězit, byla slíbena odměna – desková hra. Nakonec se našla jedna šachovnice i pro mě a „ve svém prvním kole“ jsem se utkala se simultánkujícím Frantou. Hrála jsem svou oblíbenou variantu dámského gambitu a dokonce se mi podařilo ukořistit pěšce. Pak jsem se ale dopustila fatální chyby, po které mohl Franta během několika tahů získat figuru. Naštěstí neměl tolik času na přemýšlení a já se mohla pokoušet o slušný výsledek dále. Partie nakonec přešla do dámské koncovky, kde jsem měla sice pěšce víc, ale špatného krále. Nabídla jsem tedy remízu, kterou Franta přijal. Tím skončilo mé účinkování v sobotu.

V neděli jsme dorazili do metropole už dopoledne, na programu byl dopoledne pan Modr, kterého měla odpoledne vystřídat opět Katka. Abychom simultánku ráno rozjeli a nalákali ostýchavé nakupující, zasedla jsem opět k šachovnici. Stejně jako proti Frantovi, získala jsem i v této partii brzo pěšce. K ničemu mi však nebyl, protože jsem si jak malá holka vlezla do vidle a ztratila kvalitu. A nejen kvalitu, celá pozice se mi sesypala jak domeček z karet. Ještě jsem zkusila pár fíglů, ale nic už jsem z partie nevykřesala a musela se vzdát. Vzhledem k tomu, že bylo stále pár stolků s šachovnicemi volných (v neděli dopoledne asi všichni radši spali), rozhodla jsem se dát odvetku. A vedlo se mi lépe. Všechny figury jsem řádně naskládala na královské křídlo a snažila se operovat na f-sloupci. Myslela jsem si, že bílý král takový tlak nemůže v žádném případě ustát, ale do pevnosti obrněné jezdci z h2 a g3, střelcem s g2 a věží z e2, se mi žádným způsobem nepodařilo dostat. Lámala jsem to různými způsoby, hladový Franta však už začínal být nervózní, a tak jsem nabídla remízu.

Když jsme se vrátili z oběda, tak už za stolkem seděl důkladně připravený Jirka Šmejc. Důkladná příprava mu ale přišla v niveč, soupeř zahrál něco jiného. Partie to byla taková suchá a také brzo skončila remízou.

Za pár minut se objevila Katka a vystřídala v pobíhání kolem šachovnic pana Modra. Začala opravdu ve svižném tempu, doslova lítala jak vítr. Na Katku se Jirka také připravil a pro náš web svou vítěznou partii okomentoval. A tak jsem si řekla: „Pche, když vyhrál Jirka, tak to musím taky!“. Zasedla jsem tedy ke stolku i proti Kateřině. S Katkou jsem hrála předloni na MČR v bleskovém šachu, kde mi spadla do varianty a ztratila figuru hned v zahájení. Myslím, že si na to vzpomněla a radši zahrála skotskou. Skotská, taková nuda, rozhodla jsem se ji oživit výstavbou s b6 a Sb7, ideální do simultánky nebo blicky. Před pár lety jsem měla tuto variantu z SOS docela pro-analyzovanou, ale s mou děravou hlavou z toho vznikl takový divný paskvil. Pozice byla dost zablokovaná a už jsem se chystala nabídnout juniorské velmistryni remízu, když tu kde se vzala, tu se vzala hrubka, díky které jsem si beztrestně sezobla pěšce. Katka se ještě pokusila zaútočit na mého krále a otevřela pozici. Osudné se to ale stalo bílým figurám a já získala nejprve jednu a pak i druhou kvalitu. Po ztrátě figury se už Katka vzdala, a tak jsem si bodík zapsala i já 😀

Sluší se říci, že Katka pojala celou simultánku dosti velkoryse, takže výsledky se nedají brát až tak vážně.

Na závěr ještě přikládám několik fotek.

Upír
Václav Upír Krejčí komentuje partii Zdeňka Izera.

Franta proti klucinovi
„Ten hrozící mat na h5 vidím!“


Upír nejprve mou partii bedlivě sledoval…


… a pak ji pěkně komentoval.


Šéfredaktor Šachinfa Břetislav Modr simultánkoval 4 hodiny v kuse.


„Tak co máte v rukávu, mistře?“


Jirka rozehrává svou oblíbenou variantu v drakovi…


… a zde si již vychutnává plody své předcházející hry.


Lenka Štrossová, 10. 9. 2009 23:30 | aktualizace: 11. 9. 2009 13:45

   




   Informace o formátu vkládaného textu

Celkem 0 příspěvků | Bez přihlášení nemusí být zobrazeny všechny příspěvky.

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM