* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

DDM A - Vršovice D – 🗼 přebor družstev

... dnes navštívil 1 uživatel, celkem 261 uživatelů

Michal Hacaperka, 25. 1. 2004 0:00 | aktualizace: 4. 9. 2019 21:51

<p align="JUSTIFY">

Ve čtvrtek 22.1. čekalo naše Áčko třetí kolo pražského přeboru. Po předchozích dvou kolech s jednou remízou jsme chtěli vyhrát, i když jsme opět nenastoupili v základní sestavě. Velkým oslabením byla neúčast Franty, který bojoval na Pragonetu, a dále scházel náš velký talent Vláďa, který přišel pozdě a už si nezahrál. Byl z toho velmi nasupený. Sestavu tak dopnila kapitánka Lenka a Prokop, kterému se v letošní sezoně v barvách Béčka zatím velmi daří a své kvality chtěl prokázat i v Áčku.

<p align="JUSTIFY">

Ve všech partiích se tvrdě bojovalo a každá svým průběhem musela zaujmout i velmi náročného diváka. Nejdříve se rozhodlo na druhé šachovnici, kde se budoucí tatínek Honza bránil proti skotské hře. Dostal se do pasivní pozice a podle vlastních slov stál špatně. Proti silnému soupeři se mu vhodnými výměnami podařilo přejít do koncovky a partie skončila remízou. Hůře to však vypadalo na šesté šachovnici. Jirka Šmejc hrál proti dámskému pěšci a ze zahájení vyšel jen mírně pasivně. A přesto toho výborně hrající soupeř dokázal využít. Korektně obětoval dvě figury a vyhrál silným útokem. Vynalézavá obrana Jirky nestačila a prohrál, i když se vlastně nedopustil žádné výrazné chyby.

<p align="JUSTIFY">

Na sedmé šachovnici se snažila Lenka prolomit francouzskou obranu. Vznikla zajímavá a komplikovaná pozice, jejíž ráz určovala netypická pěšcová struktura. O výsledku však rozhodla silná časová tíseň Lenky, a tak bohužel do tabulky připisoval jedničku soupeř. Po třech partiích jsme tedy prohrávali 2&frac12; : &frac12;, ale ještě nebylo tak zle. Na zbývajících šachovnicích jsme stáli lépe, jen Jirka Hrdina bránil v koncovce remízu a u mě se zase minutová ručička nebezpečně přibližovala k praporku.

<p align="JUSTIFY">

Nevím, v jakém pořadí skončily následující partie, ale bylo to v rychlém sledu. Láďa Jahůdka se na první šachovnici pustil do soupeře vídeňskou hrou s 3.f4 a získal prostorovou převahu. Ve střední hře se na šachovnici objevila taktická přestřelka, která skončila ziskem černého pěšce na f7. V dalším průběhu Láďa získal dalšího pěšce, vypořádal se s aktivitou černého na královském křídle a partii dovedl do vítězného konce. Jiný průběh měla partie Jirky Hrdiny, která poměrně rychle přešla do koncovky. Soupeři se ještě podařilo vyměnit oba páry věží a na šachovnici se objevila koncovka, kde měl Jirka jezdce proti střelci při roztahaných pěšcích. Soupeř dobrou hrou dokázal výhody střelce využít a zajistil tak pro Vršovice další bod.

<p align="JUSTIFY">

Na vedlejším stole se odehrávala Sašova partie. Hrál černými a proti 1.e4 zvolil skandinávskou obranu (pravděpodobně). Partie ho bavila a hrál s obrovským zaujetím. Při opačných rošádách získal díky silnému útoku pěšce a aktivní hrou si vysloužil celý bod. Velice nadějně to vypadalo i na osmé šachovnici, kde se proti Rétiho hře bránil Prokop. Na rozdíl od ostatních se tato partie odehrávala hluboko v pozičních vodách. Prokop soupeře přehrál, obětoval kvalitu a měl vyhrát díky krytému volnému pěšci na c3. Ale závěr partie ovlivnila časová tíseň. Prokop nejdříve trochu nepřesně odevzdal volného a-pěšce a pak chybně ustoupil jezdcem na pasivní pole f8. Nebýt této chyby, jedničku do tabulky by si připsal on. Je to veliká škoda, protože celou partii hrál výborně a o výsledku rozhodl jediný tah.

<p align="JUSTIFY">

Moje partie se tak dohrávala již za stavu 4&frac12; : 2&frac12; pro soupeře a konečné skóre mohla upravit již jen kosmeticky. Hrál jsem španělku a černý si připravil Marshallův útok. Zahrál však nepřesně a mně zbyli dva pěšci navíc. Podařilo se mu sice rozvinout nepříjemný útok na královském křídle, ale protihru po polootevřeném g-sloupci jsem měl i já. Ve velké časové tísni jsem mohl několikrát vyhrát, ale byl jsem rád, že jsem splnil časovou kontrolu. Pak vznikla remízová pěšcovka, kterou jsem se pokusil hrát na výhru. Měl jsem štěstí a nakonec jsem vyhrál díky jednomu tempu navíc.

<p align="JUSTIFY">

Celkově jsme tedy prohráli 4&frac12; : 3&frac12; a po třech kolech máme jednu půlku. Soutěž jsme tedy nerozjeli nejlépe, ale před námi je ještě řada zápasů. Ještě můžeme ukázat, že nejsme žádný Vostudy! Bojujeme dál!



Michal Hacaperka, 25. 1. 2004 0:00 | aktualizace: 4. 9. 2019 21:51

   




   Informace o formátu vkládaného textu

Celkem 0 příspěvků | Bez přihlášení nemusí být zobrazeny všechny příspěvky.

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM