* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Dojmy ze zahájení zápasu Navara - Kramnik – 🏆 turnaje

... dnes navštívil 1 uživatel, celkem 368 uživatelů

František Štross ml., 14. 5. 2008 2:28 | aktualizace: 28. 7. 2009 19:04

V Praze začíná atraktivní zápas české jedničky proti exmistru světa!

Na pozvánku předsedy Pražské šachové společnosti Pavla Matochy jsem se zúčastnil tiskové konference a slavnostního zahájení zápasu Navara – Kramnik, a protože se mi celá akce velice líbila, rozhodl jsem se napsat o tom pár řádek.

Vladimir Kramnik na mě během tiskové konference působil uvolněným a sympatickým dojmem. Na otázku co očekává od zápasu odpověděl, že si nikdy nedává žádné cíle co se výsledku týče a soustředí se pouze na předvedení dobré hry. Po chvíli ovšem s úsměvem dodal, že podzimní zápas o mistra světa s Anandem chce samozřejmě vyhrát. V dalším průběhu tiskovky se ještě ruský exmistr světa zmínil, že žije v Paříži se svou francouzskou manželkou, ale stále sleduje vývoj ve své rodné vlasti, kam často jezdí. Nesouhlasí s Kasparovovou politikou a myslí si, že Rusko se od pádu komunismu stává stále více demokratičtějším státem s velkým ekonomickým růstem i v provinčních oblastech odkud on sám pochází. Šachy ho stále velmi baví a domnívá se, že případná rodina s dětmi by nebyla pro jeho šachovou kariéru problémem a považuje to za přirozený vývoj. Nezapomněl pochválit krásu Prahy a dodal, že to není jen obvyklá prázdná fráze, ale fakt, protože Praha ho velice okouzlila a chtěl by zde v budoucnu strávit dovolenou.

David Navara vzpomínal na svou dosud jedinou partii s Kramnikem, kterou sehrál loni ve Wijk an Zee a označil za jednu ze svých nejlepších. Dále se vyjádřil, že prohra v zápase by mu nevadila pokud by nebyla příliš výrazná. Početné publikum se Davidovi podařilo pobavit při otázce týkající se simultánek. Zatímco Kramnik se vyjádřil, že simultánky mu nevadí a většinou se jimi baví, David prohlásil, že simultánky ho moc nebaví, ale snaží se nedávat to na sobě moc znát 😀. Dovedete si ho představit jak otráveně tahá nějakou simultánku? 😀 Svojí výjimečnost předvedl David i otázkách směřujících ke Kramnikovi. Na překlad otázek z češtiny do angličtiny a naopak byl původně určen rozhodčí zápasu Pavel Votruba, ale po chvíli se role překladatele ujal sám David, který otázky v češtině tlumočil Kramnikovi v ruštině a následnou Kramnikovu odpověď v angličtině ještě stihl přeložit zpět do češtiny..

Slavnostní zahájení zápasu s losováním barev začalo velice vydařenou atrakcí. Byl pozván šestinásobný mistr světa ve footbagu Vašek Klouda a předvedl opravdu dechberoucí podívanou. Doporučuji se na youtube podívat na některé jeho kousky, stojí to opravdu za to! Já si vzpomněl, že jsem ho zahlédl již loni během výstavy Sport Prague v Letňanech (a Vašek mi to posléze potvrdil), ale při úplně jiné atrakci. Jednalo se o tzv. beatbox, kterému se Vašek také věnuje a opět to mělo u diváků ohromný úspěch. Vybraná videa lze opět najít na youtube. V našem šachovém stánku jsem si s ním potom dokonce zahrál i několik šachových partií (hrával dříve za ŠK Smíchov), a musím uznat, že ani šachy nehraje vůbec špatně. Opravdu zajímavá postava obdařená mnoha talenty.

Po vystoupení Vaška Kloudy následovalo losování barev a zástupce hlavního sponzora ČEZU vylosoval na první partii bílé figury Vladimiru Kramnikovi. Zlatým hřebem večera pak byla partie naslepo mezi Markem Vokáčem a úřadující mistryní republiky Kateřinou Němcovou. Katka mi před partií říkala, že z toho má docela strach, protože se hrou naslepo nemá tolik zkušeností a bylo na ní vidět, že do partie se ji moc nechce.. Po chvíli se oběma hráčům šátkem zavázaly oči a partie, přenášená živě na plazmách firmy ProMoPro tradičně zajištěných panem Blažkem z Viktorky, mohla začít. Tahy prováděl na šachovnici za oba hráče Vlastimil Hort. Na základě Katčiných pesimistických řečí před partií jsem nějak podvědomě čekal hrubá přehlédnutí a přesvědčivé vítězství Marka Vokáče, ale to co následovalo, mě upřímně šokovalo. Katka diktovala všechny své tahy neuvěřitelnou rychlostí, nepřehlédla vůbec nic a postupně nebohého Marka Vokáče, který spotřeboval odhadem přibližně třikrát až čtyřikrát více času, úplně přehrála. Po zasloužené výhře ve 46. tahu se dočkala minimálně stejného aplausu jako Vašík.

Velice vydařený večer pak byl zakončen rautem během kterého jsem ještě trochu vyzpovídal ochotného Davida Navaru, podebatoval s Vaškem Klausem z PORGU o nedávno skončené sezóně pražských družstev a na závěr vyrušil sympatického Vladimira Kramnika z družného rozhovoru se Sergejem Movsesjanem s žádostí o podepsání jeho knihy Proryv (průlom) vydané v roce 2000.

Osmikolový zápas se hraje od středy do neděle (s výjimkou pátku, kdy je simultánka) na Kampě v Michnově paláci (středa, čtvrtek) a v hotelu Best Western Kampa (Všehrdova 16, Praha 1) a partie budou komentovat skvělí komentátoři Luboš Kaválek a Vlastimil Hort. Vstupné je 40 Kč, pro děti, studenty a důchodce sleva 50%. Kompletní program je na http://www.praguechess.cz.

Nenechte si ujít tento šachový svátek a přijďte se na vlastní oči podívat na hráče, kterému se jako jedinému v historii podařilo v zápase porazit Garri Kasparova a v Londýně roku 2000 tak převzít žezlo šachového krále!

Článek bude postupně doplněn o fotky.



František Štross ml., 14. 5. 2008 2:28 | aktualizace: 28. 7. 2009 19:04

   




   Informace o formátu vkládaného textu

Celkem 0 příspěvků | Bez přihlášení nemusí být zobrazeny všechny příspěvky.

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM