* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

SK Praha Smíchov B - DDM Praha 6 B – 🗼 přebor družstev

... dnes navštívil 1 uživatel, celkem 381 uživatelů

Vladimír Křivánek ml., 16. 2. 2016 19:13 | aktualizace: 17. 2. 2016 9:14

A pak že to nejde!



V úterý 9. února 2016 byl významný den. Den boje o postup. Přímý souboj s našimi největšími konkurenty ze Smíchova, kteří zatím prošli soutěží bez ztráty bodu. Tentokrát ale narazili na důstojného soupeře- odbojnou mládež z DDM.

Sešli jsme se v silné sestavě. Saša přenechal své místo Edovi, protože ho trápila bolest zubů, a dobře udělal. Eda si na osmičce počínal ve složité pozici zkušeně a dal dosud stoprocentnímu soupeři přesvědčivý mat. Saša přesto přišel podpořit tým a vynikajícím kibicováním přispěl k příjemnému průběhu večera.

Michal se svým soupeřem na sedmé šachovnici dlouho hleděli do vyrovnané pozice, až se ucho utrhlo. Měnilo se, náhle černý začal mít navrch. S poslední vteřinou na hodinách před kontrolou vnikl Michal do soupeřova tábora svým králem a nastala nenadálá kapitulace. Ukázalo se totiž, že chytá bílému jeho poslední figuru, koně, o čem do té doby neměl zdání.

Honzíček předvedl na šesté šachovnici svůj typický a hodnověrný výkon. Povrchní hrou se dostal do připrohrané pozice, za což získal hodinový časový náskok. Společně pak vyhledali se soupeřem remízu ve strastiplné koncovce.

Na pětce válel Pavel a válel skvěle. Předně přišel včas, přestože to taky neměl jednoduché a dokonce hrozilo, že nenastoupí vůbec. V pozici svého systému si věděl rady, počkal až si soupeř vleze do časové tísně, pak ho přitlačil ke zdi a tomu nezbylo než kapitulovat.

Na čtverce hrál Zdeněk pozici, o které sám po partii prohlásil: "No dneska bych si to za mě zahrál tak prvních a posledních pět tahů". Opravdu, soupeřův pěšák na f3 dával od pohledu celou dobu černému dobrou hru. Zdeněk se ale dobře bránil, a když už soupeři docházely nápady, rozhodl se obětovat věž za věčný šach. Ten ale nenastal a my jsme propukali v jásot z výhry. Neopakovala se tak naštěstí situace, kdy by Zdenda musel vyhrávat koncovku s dvěma pěchy více, protože to by mohly být ještě nervy.

Na trojce rozehrál Honza Kolašín svou obehranou francouzskou obranu. Šlo mu to slušně, z obrany zvolna přecházel v útok, až ke mně záhy přišel a otázal se, jak moc na výhru že má to hrát. Odpověď nedostal, to je každého věc, ale ničeho se nebál a vlétnul do toho po hlavě. Bohužel asi až moc, protože bílý se mu nebezpečně vysmýkl a vzal ztečí nechráněná bílé pole kolem černého krále. Tenhle výpad ho naštěstí stál figuru, takže se oba dohodli na remíze.

Na dvojce hrál Toníček, šachy jsou mu koníček, z práce ho pozdě pustili, tím mu to zavařili, Toník hráč je jinačí, málo času nestačí, rozehrál to solidně, pak se tvářil neklidně, figury se měnily, problém byste tušili, dostal se do koncovky, vždyť on umí pěšcovky, nebylo to platné nic, soupeř už tam našel víc.

Na jednotku šel jsem já, hrála se opět francouzská. Po dvaceti tazích zahájení, ač jsem si nebyl vědom žádného pochybení, soupeř stál lépe. Opravdu na mě působil dojmem zkušeného hráče a musel jsem vynaložit maximální úsilí, abych se vymanil zpod nepříjemného tlaku. Nakonec se potvrdilo staré heslo, že když se černému ve francouzské obraně podaří vyměnit bělopolného střelce, stojí lépe. Ve střední hře soupeř výhodu vypustil, mně se povidlo najít ty nejlepší tahy a k mému překvapení se bílý třicátým tahem vzdal, neboť pozice už byla nehratelná.

Jak skvěle to vypadá, když se jednou sejdeme v opravdu silné sestavě, snad nemusím dodávat. Bravo Béčko, postup máme na dosah, téměř stejně jako galaxii v Andromedě. Taky se nenávratně přibližuje. Jen tak dále a v koncovce aktivizovat krále!



všimli jste si někdy, jak zasmušile se Honza Kolašín tvářívá při hře? já ho chápu, ono to přemýšlení často bolí



Pavel rozehrál svůj systém, v zádu Saša dohlíží na vzorný průběh utkání



Toníček nám konečně dorazil, pro klid duše ještě rovná pěšce a pokusí se vymazat čtyřicetiminutové zpoždění



copak jezdec na a5, ten Zdendu nerozhodí, ale co ti černí střelci mířící na bílého krále?!



Michal a Eda v akci v zahájení, Miška se drbe na hlavě, že by tu pozici už někdy viděl?!



útulná hrací místnost, jen poněkud malá



Koláč se modlí, aby soupeř pochybil, nebo aby sám neusnul!?



kritická pozice partie na druhé desce, zatím v rovnováze



Honza rozehrál svůj tradiční Němcův gambit, na hodinách už je patrná kompenzace (obětuje pozici za čas)



Eda svého mladšího soupeře ve složité pozici zcela přehrál



teď už je to dobré, ale prve to bylo horší



Zdeněček stoicky připustil soupeři piona na f3



netřeba komentáře



bílý nedokázal rozrazit Pavlovu pevnou obranu



král vampírů zase boduje!



Eda zasazuje finální úder



Honza se šklebí, pozice se zdá hratelná



Michale hlavně v klidu, máš čas



Zdenda pobral materiál a dál stoicky brání



Koláč se do soupeře pustil s vervou sobě vlastní, ten se ale fikaně ubrání pomocí převodu jezdce Jd2-f1-g3 s útokem na f5



radostný pohled na zápis, Toníka jsme obětovali, abychom sklidili plody své práce



krásná a přízračná upíří nevěsta stála při nás, to se to pak hraje skoro samo!



Vladimír Křivánek ml., 16. 2. 2016 19:13 | aktualizace: 17. 2. 2016 9:14

   




   Informace o formátu vkládaného textu

Celkem 0 příspěvků | Bez přihlášení nemusí být zobrazeny všechny příspěvky.

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM