* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

DDM Praha 6 A – Sokol Praha-Vršovice B – 🗼 přebor družstev

... dnes navštívil 1 uživatel, celkem 347 uživatelů

Vladimír Křivánek ml., 18. 3. 2014 18:12 | aktualizace: 2. 4. 2015 7:50

Opožděná trefa aneb Martina zasahuje...

Zpráva z utkání:

Ve středu 5. 3. jsme se střeli s B týmem Sokola Vršovice. Utkání bylo velmi vyrovnané, za stavu 3½:3½ rozhodovala o osudu celého zápasu Martina a k mohutné slávě domácích kibiců ho zlomila na naši stranu. Šlo o vůbec první Martininu výhru v této sezóně. Nervozita v závěrečné časové tísni byla patrná na všech stranách, především jsem jako přihlížející musel odejít potom, co Martina nedala soupeři jednotahový mat na poslední řadě. Pikantní je, že jednotahový mat mohla dát i předešlý zápas s Viktorií Žižkov. Nicméně jinak je třeba ji pochválit za bojovný přístup, protože od zahájení byla v partii pod tlakem a svojí šikovností soupeře přehrála, což ji umožnilo hrát v koncovce na výhru.

Co se týká partií ostatních, nebylo to tak špatné, ale měl jsem pocit, že v řadě pozic jsme nedokázali uplatnit materiální převahu. Karel svoji partii s pěšcem více prohrál, soupeře pustil do ohromného tlaku na dámském křídle. Ondra si zobl pěšce, to bylo dobré, pak ale jeho apetit přerostl do zhoubných rozměrů a sesypal se na něho takový útok, že z toho až oči přecházely. Franta rozehrál zahájení sice lépe, jenže jeho kluzký soupeř vsadil všechno na tlak dámou po černých polích a vynutil remízu.

Velmi zkušeně zahrál Jirka. Měl černé a na svého soupeře musel dlouho čekat. Ten se nakonec dostavil, ale Jirka dokonale využil svého časového náskoku. V Sicilské postavil před bílého pár problémů a odměnou mu bylo přehlédnutí figury, po kterém soupeř okamžitě vzdal. Franta Kindl rozehrál anglickou pohodovku a z partie se vyklubala takřka velmistrovská remíza. Jeho soupeř prý někam spěchal, Frantovi se ho zželelo a neměl zájem vyzdržovat si výhru.

Michal stál proti starému známému "mistrovi Píškovi" jasně lépe, ale měl tradičně velmi špatný čas, takže zkusil navrhnout remízu. Tu jeho soupeř ve viditelně horší pozici přijal. Mně se partie černými v holandské omáčce povedla. Ve střední hře jsem zvolil lepší plán než můj soupeř, ten se pak nešikovně oslabil před vlastním králem a když zmizela jeho pěšcová ochrana, bylo po partii. Když se to vezme kolem a kolem, výhra 4½ vždycky potěší. Hrdinkou dne je bezpochyby Martina bojující s nepřízní osudu (viz píseň pro smolaře).



Vladimír Křivánek ml., 18. 3. 2014 18:12 | aktualizace: 2. 4. 2015 7:50

   




   Informace o formátu vkládaného textu

Celkem 0 příspěvků | Bez přihlášení nemusí být zobrazeny všechny příspěvky.

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM