* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Sokol Vršovice D – DDM Praha 6 B – 🗼 přebor družstev

... dnes navštívil 1 uživatel, celkem 313 uživatelů

Michal Hacaperka, 9. 3. 2014 17:20

Nečekaná komplikace v cestě za postupem!


Zprávy o vynikajících výkonech Béčka se rychle šířily Prahou, a tak není divu, že doletěly i do Vršovické sokolovny. Domácí si dlouho lámali hlavu, jak čelit rozjetým dětem z Prahy 6 a šibalsky nepostavili hned první čtyři hráče soupisky. My jsme sice kontrovali nepostavením Vládi a Tondy, ale sokolové měli v záloze ještě jeden trumf. Po různých čachrech, dohodách a machinacích posunuli začátek utkání o třicet minut dříve, čímž úplně rozhodili naše hráče s formou načasovanou na osmnáctou hodinu.

Rychlého vítězství jsme se dočkali na osmé šachovnici, kde Milan uplatnil své zkušenosti a přehrál soupeře snad v dámském pěšci nebo v gambitu. Ale jak proměnil poziční výhodu v bod, vám nepovím, protože závěr partie jsem neměl možnost zhlédnout. A ze stejného důvodu vám nepovím ani, jak zakončil svou partii Pavel na první šachovnici. Bránil se opět pircovou obranou, ale velice aktivně. Vznikla komplikovaná hra s opačnými rochádami a Pavel musel vyhrát útokem na krále.

Po dvou výhrách jsme přidali dvě remízy. Výborně si vedl proti francouzské Marek, když se vrhl do útoku proti velké rochádě černého. Soupeři se ale podařilo ubránit a po redukci materiálu skončila partie remízou. Druhou půlku přidal Mirek, který byl postaven před těžký úkol, a sice prorazit ruskou obranu. Na první pohled partie vypadala remízově, ale Mirek spoléhal na skryté šance a rozhodl se partii vyhrát v koncovce se střelcem proti jezdci. Přesně propočítal třicetitahovou variantu a s jedním jediným pěšcem na své straně proti čtyřem soupeřovým hrál na výhru. Ale zbytečně ztratil tempo, za což si pak jistě v duchu nadával a musel se spokojit právě jen s remízou.

Pak přišly bohužel dvě prohry. Já se bránil královskou indickou proti agresivnímu útoku čtyř pěšců, ale bez úspěchu. Soupeřovi se povedlo klasickým postupem pomocí b4 prosadit c5, zatímco moje protihra na královském křídle nebyla tak účinná. A prohry se dočkal i Martin, když se v koncovce těžkých figur dostal pod tlak a ztrácel jednoho pěšce za druhým.

O výsledku zápasu rozhodovaly partie Franty a Saši. Franta si počínal skvěle, od prvního tahu zesiloval pomaloučku polehoučku svou pozici s oboustrannými domečky, obsadil sloupec c a vnikl věží na sedmou řadu. A pozici zesiloval ještě víc, ale bohužel tak nešťastně, že onu věž na sedmé řadě neopatrně jedním tahem nastavil a bylo po nadějích.

A tak se za stavu 4:3 pro domácí dohrávala poslední partie, jejíž průběh byl plný zvratů a překvapení. Nejdříve Saša přišel zadarmo o kvalitu, soupeři stačilo napadnout věž, která neměla ústup. Ale zřejmě to bylo tak skryté, že to stálo na šachovnici tři tahy a nikdo ze soupeřů si toho nevšiml. Až tedy nakonec bílý. Nicméně o pár tahů později zase neměl žádný ústup bílý jezdec na kraji šachovnice, a tak z pozice s kvalitou méně byla rázem pozice s dvěma figurami za věž. Partie se pak dohrávala v oboustranné časové tísni, kde se Saša zalekl virtuálního matu a raději odevzdal soupeři střelce, ač v předchozím tahu mohl zahrát velice slibný tah a pomýšlet i na vítězství. Po partii se ještě oba soupeři trochu pohádali, ale to již nebudu rozvádět. Pravděpodobně pročítáte tento článek ještě před desátou hodinou večerní, a tak raději přidám obrázek z partie.

Fica Alexandr
+--------+
|________|
|___q__nk|
|p__p___r|
|_p_Pb_Qp|
|_Pp_P___|
|__P__R_P|
|P_______|
|_____R_K|
+--------+
Kudela Stanislav

FEN: 8/3q2nk/p2p3r/1p1Pb1Qp/1Pp1P3/2P2R1P/P7/5R1K b - - 0 0

V pozici na diagramu mohl zahrát Saša 1…h4!, na což by musel soupeř najít správné 2.Dd2. Saša by pak mohl pokračovat 2…Vg6 (s nepříjemnou hrozbou Vg3 nebo Sg3 a Dxh3) a stál by na výhru.

V partii se ale stalo: 1…Vg6 2.Dh4 Kh6 3.Vf7, a protože se Saša zalekl následného manévru Vf8 – Vh8 mat (nevšiml si, že lze ještě zahrát Je8 s pokrytím pole h8 střelcem), odevzdal figuru a po 3…Sg3 4.Dxg3 Vxg3 5.Vxd7 prohrál koncovku.

Škoda, škoda, zvlášť těchto dvou partii, výsledek mohl být úplně jiný. Takhle jsme bohužel museli uznat porážku 3:5.



Sokol Vršovice D : DDM Praha 6 B 5 : 3
  1. Karkuš Dušan (1875) : Rakouš Pavel (1941) 0:1
  2. Král Petr (1879) : Kindl František (1906) 1:0
  3. Kudela Stanislav (1857) : Fica Alexander (1852) 1:0
  4. Kaiser Rudolf (1893) : Kaláb Jaromír (1800) ½
  5. Mikšátko Miroslav (1899) : Hacaperka Michal (1787) 1:0
  6. Hýbl Vladislav (1807) : Štván Marek (1700) ½
  7. Fiala Jan (1792) : Kaprálek Martin (1662) 1:0
  8. Zeman Jiří (1660) : Rylek Milan (1711) 0:1


Michal Hacaperka, 9. 3. 2014 17:20

   




   Informace o formátu vkládaného textu

Celkem 0 příspěvků | Bez přihlášení nemusí být zobrazeny všechny příspěvky.

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM