* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

DDM Praha 6 A – Bohemians Praha D – 🗼 přebor družstev

... dnes navštívil 1 uživatel, celkem 299 uživatelů

Vladimír Křivánek ml., 2. 2. 2014 3:10

Napínavý zápas se silným soupeřem.

DDM A-Bohemians D = 3:5

Tak trochu štěstí v neštěstí byl pro nás domácí zápas proti solidně obsazenému družstvu Bohemky D. Neštěstí proto, že jsme v zápase tahali za pomyslný kratší konec lana. Štěstí proto, že jsme i tak dostali několik příležitostí, jak s výsledkem něco udělat. To se bohužel nestalo, prohra byla zasloužená. Velkou roli v zápase mělo tradičně špatné hospodaření s časem. Časovky přímo ovlivnily, nebo přinejmenším měly ovlivnit, výsledek všech partií na sudých šachovnicích. Nestíhal jsem sledovat vše, ale zkusím uvést, jak zápas postupně probíhal.

Mezi prvními skončil Karel. Bílými se proti silnému soupeři pokoušel o výhodu, soupeř hrál ale dobře, pozičně a Karel nic nenacházel. Ve střední hře se pak Kája dostal do potíží a podle jeho slov byla pozice bílého od jistého kritického okamžiku velmi špatná. Nepomohla ani obět kvality a nešlo jinak, než kapitulovat.

Jirka mě osobně překvapil poměrně rychlou výhrou. Tentokrát nešlo o dokonalou přípravu zahájení. Prostě se v pozici ve střední hře zorientoval o něco lépe než jeho soupeř, který viditelně rozladěn završil výsledkovou velkou rošádu (0 bodů z prvních 3 partií). Všichni to známe, někdy to tam prostě nepadá. Vypadá to ale, že se Jirka začíná rozehřívat. Jen tak dál! Ondrova pozice mi při prvním obhlédnutí přišla jako velmi slušná. Zato při druhém pohledu o chvíli později jsem se poděsil. Soupeř začal Ondrovi sázet materiál před černého krále a já si říkal, že je zle. Jistou vyhlídku sliboval soupeřův špatný čas. A ejhle, remíza byla na světě, čas je prevít.

Já jsem se bránil černými v Caro-Kannu, kde mě soupeř trochu překvapil v zahájení. Jal jsem se vymýšlet (už známou teoretickou pozici) a k mému překvapení si soupeř zvolil vynucený přechod do zhruba vyrovnané koncovky. Opticky zde měl pěcha více, ale zdání klame. Jak minuty postupně ubývaly a já pořád hloubal kdesi ve spleti variant na první pohled jednoduché pozice, cítil jsem stále větší tíseň spojenou s blížící se kontrolou. Nebyl jsem schopen zrychlit své vlažné tempo, mozek mi nepracoval. Za okamžik jsem se začínal smiřovat s tím, že partii ztratím. V pozici na následujícím diagramu jsem zahrál 30. …a6? a následovalo 31.b6 Jb5?? 32.Jc5. Měl být okamžitě konec, ale bílý zazmatkoval a vybral si variantu, kde jsme si oba stavěli současně z posledního pěšce dámu. Tou dobou jsem už splnil kontrolu a dohodli jsme se na remíze. Jaké motivy předchozí pozice skýtala jsem sice tušil, ale dopočítat se tomu s letícími vteřinami na hodinách prostě nelze. O co jsem byl ochuzen jsem zjistil až doma. Např. 30. …Jxb5! a koně nejde brát, pěšci projdou- 31.Kxb5 g3 32.fxg3 h3 33.gxh3 f3 34.Jb2 f2 35.Jc4+ Kd5 36.Jd2 Kxd4 37.g4 Kd3 38.Jf1 f4! 0-1. Kdybych dal přednost přirozenému tahu 30. …Jd5 a soupeř by zvolil rovněž přirozené 31.Jc5, nabízí se přímo studiové Je3+!! Vezme-li nebo nevezme, bílému nic nepomůže. Např. 32.fxe3 f3 33.gxf3 g3 34.Jxb7+ Kc7 35.hxg3 hxg3 0-1 nebo 32.Kd3 Jxg2 33.Jxb7+ Kc7 34.d5 Kxb7 35.d6 Kc8! 36.a6 f3! 37.b6 Jf4+ 38.Kc4 Kb8! 0-1.

Vladimír Křivánek ml.
+--------+
|________|
|ppn_____|
|___k____|
|PP___p__|
|N_KP_ppp|
|________|
|_____PPP|
|________|
+--------+
Petr Zvára

FEN: 8/ppn5/3k4/PP3p2/N1KP1ppp/8/5PPP/8 b - - 0 30

Velmi poučnou partii hrál i Franta. Zní to neuvěřitelně, ale bílými byl vynuceně prohraný už v osmém tahu. Soupeř přešel tuto možnost bez povšimnutí (viz Jak to viděli soupeři), přesto se ale dostal do lepší koncovky. Franta se pro ni rozhodl s plánem udržet remízu, to se ale ukázalo jako cesta do pekel. Černý pozici zesiloval a bílý se namísto protihry jen bránil a bránil, až už neměl žádný kloudný tah. Nakonec se Franta, znechucen svou superpasivní pozicí, vzdal. Rychlá popartiová analýza hráčů na první desce jasně favorizovala černého. Analýza s počítačem doma ukázala, že bílý by se ještě cukal, pokud by vsadil na aktivní protihru. Dokonce i nechat si vpadnout soupeřovu věž na druhou řadu může být v některých pozicích alternativa.

Stav byl v tuto chvíli pro nás nepříznivý dva ku třem a dohrávaly se poslední tři partie. Martina se dostala do koncovky s věžemi, kde měla koně proti soupeřovu střelci. Říkal jsem si, že pozice je poměrně zavřená a chtěl jsem, aby to bílá zkoušela hrát na výhru. Té se do toho příliš nechtělo a za chvíli to navíc ani nebylo možné, protože soupeř ji doslova dotlačil do remízy. Pozice v partii Pavla Kincla se jevila jako špatná, měl figuru méně a také výrazně horší čas, i když byl stále prostor ke komplikacím. Krásnou pozici měl Honza, bereme-li v úvahu jeho (nad)časovou strategii. Honzíček prostě rád schválně hraje rychle a nechává přemýšlet soupeře. To mu často dává dostatečný prostor, aby mohl suše přijímat nabídky remízy v již prohraných pozicích.

Tentokrát tomu bylo ale jinak. V koncovce měli se soupeřem každý koně a věž, jenže Honza měl ještě jednoho pěšce, navíc soupeřův král byl odříznutý na první řadě. K tomu nutno přičíst Honzových čtyřicet minut proti soupeřovým třem a z rovnice nám vyšla jediná věc, a sice jasná výhra. I kdyby o pěcha přišel, má dalších padesát tahů, kdy to, jak se říká lidově, může zkoušet. K naší velké nevoli Honzík odmítl soupeře dusit ve vlastní šťávě a partii dal za remis, maje stále pěšce k dobru. A já se ptám proč? Copak takhle se bojuje za družstva? Odpovědi se mi dostalo velmi rychle. Zahlédl jsem ďábelský úšklebek, uslyšel jen "seru na vás" a po Honzíčkovi se slehla zem.

Pavel Kincl se snažil, seč mu síly stačily, ale jeho pozice se pořád nezlepšovala a čas ubýval. Užuž se zdálo, že soupeř si zvolí nějakou variantu přímo vedoucí k výhře, protože Pavel měl mimo jiné dosti holého krále. Namísto toho se k překvapení většiny přihlížejících Pavlův soupeř vydal svým králem do centra šachovnice, a tak nám svitla ještě naděje. Jenže to už měl Pavel asi minutu na hodinách do konce hry, a to je množství, se kterým toho mnoho nenaděláte. Místo šachu a dobrání figury si zvolil přechod do beznadějné koncovky a partii musel vzdát.

Nepochybně to bude znít jako otřepané klišé, protože to zmiňuji v každém článku, ale je třeba lépe hospodařit s časem. Tento zápas je toho jasným důkazem. Vždyť tu šlo o celou polovinu partií! Věřte si, jste moc šikovní! Více přemýšlejte v kritických pozicích a méně, když máte jasno. Jen v případě Honzy platí to samé nikoli o čase, nýbrž o pozici.


Výsledky Přeborové skupiny na dbchess.cz
Výsledky na Chess-Results



Vladimír Křivánek ml., 2. 2. 2014 3:10

   




   Informace o formátu vkládaného textu

Celkem 0 příspěvků | Bez přihlášení nemusí být zobrazeny všechny příspěvky.

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM