* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

SK Lokomotiva Radlice B – DDM Praha 6 B – 🗼 přebor družstev

... dnes navštívil 1 uživatel, celkem 317 uživatelů

Vladimír Křivánek ml., 17. 1. 2014 18:12

První zápas družstva B venku.

První letošní zápas našeho Béčka se příliš nevydařil. Pohled na jednotlivé šachovnice jasně napovídá, že jsme to byli my, kdo byl v zápase favoritem. Dále jsme vedli díky kontumaci na sedmé šachovnici už jedna nula, ale ani to nestačilo. Abych jenom nehaněl, tak musím alespoň vyjádřit svůj obdiv k tomu, že se všichni naši hráči ke svým partiím dostavili, dokonce naprostá většina včas. To je nepochybně základem týmového úspěchu, který jsme si odložili na příště.

Co se týká výkonů jednotlivých borců, suverénně si počínali jen dva. Byl to Michal na sedmé šachovnici, kterému nedorazil soupeř, a potom Mirek na šesté. Ten měl bílými hned od začátku jasnou převahu a byl doslova ve svém živlu (1.e4 e5 2.Jf3 Jc6 3.Sc4 Jd4 4.Sxf7 Ke7??). Rychlý mat se sice nekonal, zato se konala koncovka se třemi pěšci více z pohledu Mirka a bylo rychle hotovo.

Tím pro nás bohužel skončila ta slibnější etapa zápasu. Na osmém prkně se s tím moc nemazal Marek, který přijal velmi rychle nabídku smíru. Na páté šachovnici se bránil Saša proti Královskému gambitu. Jak sám podotknul, měl z počátku z jeho přijetí "naděláno v kalhotech". Jak ale plynul čas, Saša svoji pozici zlepšoval a když už to začínalo vypadat nadějně, domluvil se se soupeřem na remíze.

Pavel na třetím prkně rozehrál partii bryskně a s nepochybnou chutí. Pozice (ve které zvolil svoji typickou zavřenou výstavbu s tahy d6, c6, Jf6, Da5) se mi jevila jako dobrá, výrazně horší to ale bylo s časem. Pavel se ocitl v silné časové tísni a ta se mu stala také osudnou. Jeho supeř nemusel hledat nejlepší tahy, nýbrž jednoduše počkal, až se černý ve své koncepci zmýlí, a následně sklidil plody.

Moje partie černými nebyla procházkou růžovým sadem, spíše naopak. Můj soupeř, dle slov Saši "silný kavárenský hráč", vedl svoje šiky o něco lépe než já a celou dobu usiloval o výhodu. Neměl jsem o tom ovšem tušení, dokud nepřišel šok. To když mi soupeř obětoval věž a zároveň zahrozil matem. To jsem už viděl, že je zle, ale při té hrůze jsem zase šáhl vedle a místo posledního vzdoru jsem obdržel v 28. tahu mat.

Partie Franty na čtvrté šachovnici poutala pozornost kibiců už od zahájení (1.Jf3 Jc6 2.c4 e5 3.e4 f5 4.Jc3 Sc5 5.exf5?! Jf6 6.Jxe5?! De7 7.f4 d6). Franta se s tím opravdu nemazal a se slovy "já mám rád divočiny" s lehkým srdcem nechal stát svého jezdce vprostřed šachovnice a pod tlakem se jal tvořit. Černý si počínal poměrně obezřetně, přesto mohl bílý v následujícím průběhu dosáhnout remízy. Stačil ale chybný ústup králem a rázem byla partie ztracena.

Jako poslední dohrával Tonda na druhé desce bílými figurami. Byla to partie s oboustrannými šancemi, tuším, že opět Sicilská. Ve střední hře jsem už začal favorizovat bílého a i v koncovce to za něj vypadalo stále lépe. Když se zraky našich hráčů začínali upínat právě sem v poslední naději na bodový zisk v zápase, Toník byl v té chvíli vehnán soupeřem do okamžité remízy.

A soupeři se zaradovali. Výhra v sedmi lidech vždy potěší, být na druhé straně barikády však přináší rozpaky. Mám-li odhadnout příčinu naší porážky, přiklonil bych se k termínu šachová rozháranost. Můžeme litovat některých ukvapených rozhodnutí, které nás stály zápas. Osobně si do příští partie pořídím lepší poziční vhled, abych byl oprostěn podobných výprasků v miniaturkách. Také mi nepřijde rozumné přijímat příliš brzo remízy, zejména proti slabším soupeřům, protože jednoduše nelze spolehlivě odhadnout, jak se bude zápas vyvíjet.

Velké díky tentokrát patří Mirkovi, který nejenže pěkně vyhrál, ale má také značné logistické zásluhy. Dovezl na zápas Sašu, postaral se o odvoz poloviny týmu i s fandícím Kaučem. Mě zavezl velmi vyčerpaného pozápasovými analýzami ze sportovního klubu U Sklíčka až před dům, kde jsem silně podroušen už nějak trefil až do postele.

Významného pozápasového prozření se dočkal Franta Kindl, který byl skálopevně přesvědčen o svojí vyhrané pozici v partii. To lze přičíst na vrub zhoršeným zrakovým vjemům po operaci očí, čemuž svědčí i snaha o braní vlastního pěcha v jedné z analyzovaných variant.

Snažme si vzít ze zápasu ponaučení. Například já budu příště analyzovat opatrněji, abych neohrozil svoje fungování po další dny, kdy mi věru nebylo dobře. Ostatním bych doporučil nebrat remízy po hodině hry v zahájení a nenechávat si pět minut na dvacet tahů, zkrátka počínat si rozumně v duchu hry. Čekají nás nepochybně ještě těžší zápasy, kdy se soupeři sejdou třeba i v plném počtu. Ale kdo ví, třeba nám to bude vyhovovat lépe!

Odkazy na výsledky:
Výsledky Přeborové skupiny na dbchess.cz
Výsledky na Chess-Results



Vladimír Křivánek ml., 17. 1. 2014 18:12

   




   Informace o formátu vkládaného textu

Celkem 0 příspěvků | Bez přihlášení nemusí být zobrazeny všechny příspěvky.

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM