* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

DDM Praha 6 A – Holdia DP Praha C – 🗼 přebor družstev

... dnes navštívil 1 uživatel, celkem 340 uživatelů

Vladimír Křivánek ml., 16. 1. 2014 18:15 | aktualizace: 2. 2. 2014 9:21

První zápas našeho A týmu v sezóně 2014.

Rozhodl jsem se navázat na tradici psaní drobných článků ze sehraných zápasů družstev. Tyto zápasy bývají často zajímavé jak šachově, tak společensky, a proto chci tímto pobídnout i ostatní k tvořivé činnosti a příležitostnému sepsání subjektivního náhledu na zápasové dění.

Vstup našeho A týmu do sezóny byl sice vítězný, ale jinak dosti rozpačitý. Časová tíseň a jistá nerozehranost nebo nejistota měla neblahý vliv na řadu z nás. Možná by bylo snazší vyjmenovat ty, kterým se tyto problémy vyhnuly. Napadají mě snad jen Karel, Ondra a Pavel. Tito také svými bílými figurami nalezli poměrně snadno recept na své soupeře a stali se hlavními pilíři našeho vítězství. Nutno ovšem dodat, že soupeři se sešli v oslabené sestavě, a i tak nevyužili některých nabízených šancí.

Nějakou dobu jsem stíhal sledovat dění na všech šachovnicích, jak se ale nachýlil čas i pozice na té mojí, pamatuji si jen, jak vedle mě sedící Franta začal práskat do hodin s posledními pár vteřinami před kontrolou a já netušil ani to, co hrát u sebe, natož jak si stojí ostatní. K mému velkému údivu zápas skončil právě ve chvíli, kdy jsme s mým soupeřem splnili časovou kontrolu. Vyjádřím se ke každé partii zvlášť, odpusťte případné nedostatky a také to, že leckde jsem viděl více a jinde zas méně, což se projeví i na komentářích.

Franta na první desce začal bílými tvořit už od zahájení, na což bohužel spotřeboval většinu svého času. Soupeř hrál Caro-Kanna (1.e4 c6 2.Je2 d5 3.e5 c5) a netvářil se, že by na něj Frantova výstavba nějak významněji zapůsobila, ba mu snad činila nějaké obtíže. Když mu pak soupeř v 11. tahu nabídl remízu, byl si Franta vědom svého handicapu, přesto se principiálně rozhodl hrát dál. Po zbytečné ztrátě svého středového pěcha vsadil na praktické šance a s posledními několika minutami na hodinách se vrhl do útoku. Soupeř se nechal trochu vyvést z míry Frantovou časovou tísní, hrál zbytečně zbrkle a objektivně vyhranou pozici přetavil do remízy. Neuvěřitelné bylo, že Franta hrál své poslední tři tahy s pouhými třemi vteřinami na hodinách, takže si ani nenašel čas na to, aby soupeři odebral jednotahově nastavenou věž. Stejně tak soupeř mu mohl při troše rozmyslu odebrat dámu, takže si dovolím tvrdit, že výsledná remíza byla zasloužená.

Co se týká mojí partie na druhé šachovnici… inu nehrálo se mi dobře. Černými jsem se bránil Holandskou obranou s výstavbou Stonewall (1.d4 f5 2. g3 Jf6 3.Sg2 e6 4.Jh3 Se7 5.0-0 0-0 6. Jd2 d5) a po dalších tazích jsem nabyl dojmu, že moji jezdci budou v zavřené pozici cennější než soupeřovi střelci. To se ale ukázalo jako mylné, bílému stačilo otevřít jeden jediný sloupec a rázem jsem stál na pokraji prohry. K mému štěstí si můj soupeř, který byl v časové tísni, vybral místo vyhrávající varianty variantu jinou, a to s figurou méně, takže po svém přehlédnutí vzdal hned v 41. tahu.

Karlova partie na třetí šachovnici mě osobně velice bavila. Drzý bílý vrazil do černého tábora s celou kavalérií podpořenou ještě dámou, odebral pěšce, zabránil rošádě a dále hrozil. Čekal jsem zesílení tlaku s případným pěšcovým průlomem a brzký konec hry. K mému překvapení pak Karel jednoho jezdce vyměnil a zbylými figurami se stáhl, jakoby spokojen s výsledkem svého prvního úderu. Černý ale pořád ne a ne zkonsolidovat svoji pozici, takže netrvalo dlouho a bílý se odhodlal k druhé vlně útoku. Tato mu přinesla koncovku s dalšími dvěma pěšci navíc, a s takovou už si dokázal klasický vojevůdce hravě poradit. Opravdu průběh této partie připomínal vedení války v podání některého z antických vojevůdců nebo snad obávaného čínského válečníka, mistra Sun Tzu. Generálové ve stanu popíjejí kávu a ve chvíli přikážou drtivý křídelní útok, aby pak své oddíly stáhli a vychutnávali si obnažené řady svých soků. Štěstí, že černý nevynalezl včas střelný prach, to by se nám to mohlo ještě zamotat!

Jirka bojoval na čtvrté šachovnici černými a v Sicilské (1.e4 c5 2.Jf3 d6 3.c3 Jc6 4. Sd3) se musel urputně bránit. Co nás okolní přihlížející ale zaráželo nejvíc, bylo množství času, který černý ke své obraně spotřeboval. Ručička hodin se stále více chýlila k praporku (na digitálních hodinách pouze pomyslnému) a Jirkova pozice se zdála být stále pasivní. Právě kombinace pasivní pozice a nedostatku času bývá zpravidla smrtící. Když jsem ale přišel k jeho pozici později, zdál se být z nejhoršího venku, protože za drobné poziční neduhy držel pěšce víc. Pak jsem už zaregistroval pouze Jirkovu poznámku, že stál velmi špatně a že měl přijmout nabízenou remízu. Teda tady mi něco nehraje, to asi tak špatně nestál, když mu soupeř nabízel smír!

Ondrova partie na páté šachovnici poutala mou pozornost. Pozice v Sicilské (1.e4 c5 2.Jf3 Jc6 3.Jc3 Jf6 4.d4 d5) byla velice dynamická a ve vzduchu se vznášely neustále nějaké oběti a kombinační možnosti. V jednu chvíli mi přišla jako výtečná možnost oběť kvality na d7 za čistě poziční výhodu spojenou s lepším vývinem a útokem na černého krále v centru. Faktem ale je, že bílý nemusel dávat kvalitu, když i tak stál v pozici lépe a pomyslné otěže partie třímal pevně v rukou. Černý zle zanedbal vývin svého královského křídla a Ondra brzy přišel na způsob, jak toho využít a připsal si zasloužený bod.

Trochu hořkou příchuť měla z mého pohledu slibně se vyvíjející partie Martiny na šesté šachovnici. Ze zahájení stála černými jistojistě lépe, pokud se dá tedy posuzovat Dámská indická jako nejlepší volba pro dámy. Měla sice méně prostoru kvůli soupeřovu silnému pěšcovému centru, ale celkově se mi černá pozice zdála velice pevná a solidní. Ani z hlediska času se to nezdálo být jednostranné, a tak je pro mě trochu záhadou, kde a jak to černá vypustila natolik, že se nevyhnula kapitulaci. Možná se zde projevila ona herní nejistota, obzvláště typická pro začátek sezóny. Tedy zapomeňme na nešťastnou dekapitaci a…HLAVU VZHŮRU!

Pavel na sedmé šachovnici bílými zazářil. Když jsem k jeho pozici přišel prvně, vypadalo to jako sicilská s oboustrannými šancemi. Bílý sice zvolna nastupoval k útoku na královském křídle, ale černý měl mnoho prostoru na křídle dámském, a upřímně jsem si nebyl jistý, zda se Pavel stihne k něčemu dostat dříve, než si jeho pozornost plně vyžádá boj o centrum. Při druhé mojí návštěvě u Pavlovy partie už se jasně rýsoval nebezpečný postup f pika směrem k černému králi, i když černý stále vyvíjel hrozby na druhé straně. Při mojí třetí návštěvě se Pavlův soupeř zrovna vzdal a já jsem se Pavla zeptal, zda by pozici na šachovnici opravdu vyhrál. Odpovědí mi bylo, že má věž a kvalitu více, takže by to mělo stačit. K mému úžasu tomu opravdu bylo tak, byť při prvním ohledání se mi pozice jevila jako nejasná (což cosi napovídá o mém mo-mentálním rozpoložení).

Konečně na osmé šachovnici se černými figurami bránil Tonda. Bránil se usilovně ve výstavbě připomínající Sicilskou, soupeř měl ze zahájení více prostoru a všemožně Tondovi zatápěl. Dokonce si dovolil i vzdáleně ohrožovat černého krále a kladl před Toníka nejednu nelehkou volbu, který nejlepší obranný plán a tah zvolit. To se projevilo i na hodinách, kde měl černý výrazně méně času. Při mém dalším ohledání osmé šachovnice jsem ale zpozorněl. Upoutali mě černí jezdci dokonale usazení v centru šachovnice. Tu už jsem pomýšlel na to, jak to Tonda skvěle ubránil a jak nyní, v ten nejvhodnější okamžik, přemění trpělivou obranu v uplatňování poziční či materiální výhody, a co nevidět bude na světě jeho výhra. To se bohužel nestalo, partie skončila remízou. Nemohu si pomoci, ale přijde mi, že místo druhé remízy v tomto týdnu to mohla být druhá výhra. Přitom netřeba něco drasticky měnit nebo dělat jinak, jen najít tu správnou cestu a samozřejmě dobře hospodařit s časem.

Tedy v prvním letošním kole výhra 5:3. Na první pohled se to zdá jako kolo rozehřívací, kdy při nás stála i trocha štěstí. Další prověrky přijdou brzy, buďte připraveni! Omlouvám se, že mi většina partií připomínala Sicilskou obranu, zrovna o ní totiž studuji knihu. Závěrem ještě toto:

Nechci malovat

Zčerstva na zeď čerta, však

Bacha na kisny!

😀

And remember, Kauč is watching!


Výsledky Přeborové skupiny na dbchess.cz
Výsledky na Chess-Results



Vladimír Křivánek ml., 16. 1. 2014 18:15 | aktualizace: 2. 2. 2014 9:21

   




   Informace o formátu vkládaného textu

Celkem 0 příspěvků | Bez přihlášení nemusí být zobrazeny všechny příspěvky.

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM