* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

TJ Praga A – DDM Praha 6 A – 🗼 přebor družstev

... dnes navštívil 1 uživatel, celkem 402 uživatelů

František Štross ml., 18. 3. 2013 14:34 | aktualizace: 2. 2. 2014 9:24

Rozpačitá dělba bodů.

Předposlední zápas sezóny nás čekal ve staré známé, doslova bych řekl legendární šachové a turistické boudě ve sportovním areálu TJ Praga ve Vysočanech, kousek od říčky Rokytky. Sám jsem tam sehrál desítky partií v turnajích družstev i jednotlivců, poprvé v roce 1996. Přestože budova nevypadá zvenku příliš vábně, tak je relativně útulná a vždy se mi tam hrálo docela dobře. Podle informací rozhodčího zápasu Milana Pauloviče se však celá budova bude letos bourat a postaví se místo ní nová a větší. V přízemí by měli sídlit fotbalisti, pro šachisty budou k dispozici zasedačky v 1. patře. Vše by se mělo stihnout do konce letošního roku, takže příští sezónu družstev odehraje Pragovka již v nové budově. Do té doby jim poskytne dočasný azyl místní radnice.

Zápas se pro nás ze začátku vyvíjel velice dobře, a to především v partiích, kde jsme měli černé figury. Karel, Honza a já jsme všichni záhy získali značnou poziční výhodu. Lehce mě znervózňovala pouze 5. šachovnice, kde měl hrát Ondra, ale stále nebyl v hrací místnosti přítomen. Nicméně jsem věřil, že se pouze někde zdržel, protože hodinu před zápasem mi říkal, že i přes pochroumanou ruku a bolest zubu dorazí. Bohužel ve stanovené čekací době nedorazil, takže jsme si museli připsat nepříjemnou kontumační prohru. Dost mě překvapil důvod absence, a sice bloudění ve slepých ulicích, na poli v bahně (to bylo po příchodu vidět) 😀 apod. Ale k něčemu ta kontumační prohra přece jen byla. Teď už totiž vím, že nadále nemusím posílat informační maily s mapou hracích místností.

Domácí se ale z vedení dlouho neradovali. Honza sice v dobré pozici ne úplně korektně obětoval figuru, ale odvaha se mu vyplatila a uštědřil soupeři krásný a nečekaný jednotahový mat! Ani já jsem ho neviděl 😀 Do vedení jsme se dostali díky Karlovi, který svou poziční výhodu přetavil v materiální a koncovku se dvěma pěšci navíc vyhrál. V tu chvíli to vypadalo velice nadějně, protože slibnou pozici blízko výhry jsem měl já a také Tonda s figurou navíc. Ostatní šachovnice mi připadaly vyrovnané nebo ne zcela vyjasněné.

Postupně se to ale začalo zhoršovat. Já jsem těsně před časovou kontrolou dal soupeři zbytečně šanci na protihru, Vláďa přešel kolem možnosti získat za věž tři (3!) lehké figury a dva spojené volné pěšce k tomu a místo toho hrál s čistou věží míň. Tonda hrál koncovku sice s figurou více, ale po zbytečné výměně věží se ukázalo, že krátkonohý jezdec není ideální figurou v boji proti pěšcům na obou křídlech. Mezitím se na remíze ve zhruba vyrovnané koncovce s materiální rovnováhou domluvil Pavel. Vláďa ještě chvíli tahal beznadějnou pozici bez věže, ale to byla už jen taková závěrečná předsmrtná křeč. Můj soupeř pan Procházka nevyužil všech svých šancí na protihru a podruhé už jsem to nevypustil, přestože jsem musel předvést náročnou techniku v pozici K, D proti samotnému K.

Po mojí výhře jsme vedli 3½:2½ a dohrávaly se poslední dvě partie, které pro nás ovšem nevypadaly vůbec dobře. Tondův krátkonohý jezdec musel bránit soupeřovi volné pěšce na dámském křídle, zatímco na druhém nezadržitelně upaloval do dámy jiný vůl (pozn. pro neznalé: tak se občas slangově označuje volný pěšec). Tonda to ještě zkoušel utahat na čas, ale soupeř ho s posledními vteřinami na hodinách zmatit stihl. Výsledek zápasu tak závisel na poslední dohrávané partii mezi Martinou a panem Krňávkem. Martina se pečlivě bránila v pasivní pozici, ale kriticky to vypadalo na hodinách, kde jí zbývala necelá minuta proti zhruba třem. Po několika rychlých tazích mohl pan Krňávek vyměnit věže a střelcem vysbírat většinu zablokovaných pěšců na bílých polích se stále lepším časem. Místo toho však k překvapení všech nabídl remízu s odůvodněním, že nechce vyhrávat na čas 😀 O kapitána domácích pana Březovského se pokoušely mdloby a prohlásil, že na tohle už nemá nervy. My nakonec za remízu byli rádi, ale k nějakému velkému jásotu jsme vzhledem k průběhu zápasu měli daleko.

Naštěstí to vypadá, že oproti původním předpokladům nám bude k udržení stačit i 10. nebo dokonce 11. místo, které už máme v tuto chvíli jisté. A je dost pravděpodobné, že hůř než na 10. místě neskončíme ani v případě prohry v posledním kole proti Eře.


Výsledky na Chess-Results
Výsledky na PŠS
Výsledky na rošádě
TJ Praga



























































František Štross ml., 18. 3. 2013 14:34 | aktualizace: 2. 2. 2014 9:24

   




   Informace o formátu vkládaného textu

Celkem 0 příspěvků | Bez přihlášení nemusí být zobrazeny všechny příspěvky.

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM