* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

DDM Praha 6 B – Viktoria Žižkov D

1. kolo |2. kolo |3. kolo |4. kolo |5. kolo |6. kolo |7. kolo |8. kolo |9. kolo |10. kolo |11. kolo

Podle dosavadního průběhu soutěže nemělo naše béčko včera čekat žádné předem vyhrané utkání. I když by se mohlo podle průměrného ela základů zdát, že nemůže mít soupeř šanci na naší domácí půdě zaskórovat, jeho dosavadní výsledky v průběhu soutěže naznačovaly, že nějaké elo ho vůbec netrápí. To demonstroval hned na začátku už tím, že nám dal jeden kontumační náskok (1:0) a dva jeho hráči dorazili s cca 45 minutovým zpožděním.

Původně očekávaná premiéra Pavla Rosenbauma byla zrušena několik hodin před uskutečněním kvůli pracovním povinnostem, a tak kvůli absenci všech tří Pavlů museli být celkem narychlo přivolány posily.

Jako první ukončil svoji partii Milan, který při nelehké obraně krále odevzdal kvalitu a soupeřka neváhala následnou výhodu využít (1:1).

Druhý jsem skončil já po 140 minutách boje. I přes nepatrně lepší pozici, která byla na stole skoro celou partii, jsem nedokázal najít způsob jak využít soupeřova vyloženě špatného střelce a zaútočit, aniž bych předešel výměně dam a zneutralizování výhody. Při první příležitosti mi soupeř nabídnul remízu a vzhledem k aktuálnímu stavu na ostatních šachovnicích a nepříliš optimistickým vyhlídkám (fritzem ohodnocená pozice přesně 0) jsem po chvilce přijal (1½ : 1½).

Dosud neporažený Karel, který měl na první šachovnici po ne úplně tradičním, ale velice efektně provedeném zahájení, kvalitu a pěšce navíc, nemusel nijak spěchat a nechal svého soupeře utopit v bezmocnosti (2½ : 1½).

Menší komentář si určitě zaslouží pro diváky neméně atraktivní partie, která se konala paralelně v rámci nekolikazápasového turnaje o zatím neupřesněný mistrovský titul mezi Markem a Zdeňkem. Velice agresivně vedená hra však neměla dlouhého trvání. Zdeněk donutil černého krále kombinovaným útokem věží na e sloupci a střelcem na b5 k ústupu na f8. Takže ani Markovo solidní manévrování nedokázalo zabránit velice silnému nástupu bílého do hry a po několika tazích stál slušně řečeno “jako prase”. Tak to dopadá, když si vyberete za soupeře hráče, který má průměr 30 tahů na zápas. Gratuluju Zdeňkovi k přesvědčivé výhře a přeju oběma hodně sil, štěstí a entuziasmu do dalších zápasů.

Na třetí šachovnici hrající Jirka přešel do věžovky s pěšcem navíc, naneštěstí mu ale soupeř hrozbou obsazení druhé řady přikoval věž na f1 a její kamarádka neměla proti přesile v poli sebemenší šance udržet materiální převahu, takže remiz (3 : 2).

Pátou šachovnici hájil Pepa ml., bohužel si zrovna z téhle partie moc nevybavuju, takže nemůžu s komentářem sloužit. Rozhodně jsem ale neměl strach, že by mohl prohrát, což potvrdil pozdější remízou (3½ : 2½).

Před přechodem do koncovky měl Prokopův soupeř pocit, že překonfigurováním nepřátelské linie na dvojpěšce si zajistí minimálně remízu. Neváhal a zmenšil počet figur na obou stranách sedmé šachovnice. Jeho hůř postavené figury, ale v následujícím boji zklamaly, musel zanedlouho odevzdat pěšce a do poslední chvíle marně a neúspěšně bojovat o vyrovnání (4½ : 2½).

Pepa st. musel mezitím odolávat soupeřově drtící poziční i materiální převaze. Do poslední chvíle bojoval jako lev, ale jeho králi nebylo souzeno, aby se dočkal dalšího rána (4½ : 3½). Sice nejnižší možné, ale přece jen vítězství. Takže gratuluju všem a přeju hodně štěstí do příštího zápasu.

P.S. Speciální dík si určitě zaslouží Pepa ml. a Prokop (ten ještě o trochu víc) za jejich obětavou pomoc. Díky moc !

Ondra, 9.2.2007

DDM Praha 6 BViktoria Žižkov D4½ : 3½
1. bílýVlach Karel1937Kalousek Zdeněk19601 : 0
2. černýPokorný Ondřej1981Vitouš Milan1893½ : ½
3. bílýHrdina Jiří1927Hromas Jan1775½ : ½
4. černýRylek Milan1778Havlíčková Lenka17700 : 1
5. bílýPřib Josef ml.1805Chromovský Hynek1747½ : ½
6. černýPřib Josef st.1865Bílek Otakar17520 : 1
7. bílýBernášek Prokop1705Hojer Jiří16951 : 0
8. černýKrejnický Jiří1551? 1k : 0k

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM