* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Turnaj družstev v Pardubicích

V posledním měsíci jste si mohli všimnout na stánkách Chesslady zajímavé inzerce hledající mladou, sympatickou a výkonnou šachistku pro turnaj družstev v Pardubicích. Případné zájemkyně měly napsat na krivanekvE-Mailseznam.cz. Musel jsem se tomu smát… ale to mě brzo přešlo. Podle očekávání se nikdo neozval, a tak přišli Johny a Vláďa s prosíkem za mnou… no a já neumím řict kámošům ne. A tak jsem se místo povalování s holkama na pláži u Orlíku potil za šachovnicí… DÍKY!!! Nakonec jsme tedy hráli v této sestavě: 1.Johny 2. Vláďa 3. Jitka Rožumberská 4. Zdeněk (dále jen já). Do boje jsme vyrazili jako 45. nasazení pod jménem „Bělohorští draci a princezna“. Jitka byla sice zásadně proti, ale demokratickou většinou 3:1 (bůh žehnej demokracii) jsme se rychle shodli.

Hned v prvním kole jsme dostali vcelku ostrého soupeře… jakousi bandu Imek z Ukrajiny, proti které jsme neuhráli ani půlku. Rychle jsme se ale oklepali a začali se drát startovním polem kupředu. Vyhráli jsme následujících pět mačů a klopýtli jsme zase až v posledním… kdy si na nás opět smlsla směska GM / IM / WIM … jak jinak z Ukrajiny. Celkové 34. místo ale rozhodně není zklamáním. Jednotlivé zápasy po mě prosím vás nechtějte… Zajímavá situace nastala ve třetím klání. Johnyho soupeř byl doslova nadšen, že hraje s tak silným hráčem, a řekl doslova: „Když už mám prohrát, tak s ohňostrojem!!!“, načež udělal sebevražednou velkou rošádu, a Johny ho opravdu rozmetal snad asi v šestnácti tazích. Naopak Vláďa svého soupeře fantasticky vysušil asi v sedmdesáti tazích v rovné koncovce jezdec proti střelci. Po tomto kole jsme si s Vláďou vymysleli následující přezdívky: Vláďa sušička, Johny mlátička, Jitka princeznička … a aby se to rýmovalo, tak já jsem byl Zdenda Máslo!!! ? Protože jsem nedokázal vyhrát jezdcovku s pikem víc proti nějakýmu mrňavýmu kloučkovi (na moji obranu, on to hrál zatraceně dobře). Jinak jsme se měli vcelku fajn… kromě šachů nám zbylo trošku času ještě na procházky (do sálu a zpátky) a nějaké to posezení nad pivem či vínem, během něhož si Johny vylepšoval svoji reputaci v bleskovkách.

Co se týče jednotlivých hráčů tak Johnymu se totálně nedařilo. Svoji skvělou poziční hru prokládal hrubými přehlédnutími až naprostým ignorováním soupeřových možností. Z řádky smolných partií bych vypíchl jen tu poslední, kdy hrál poprvé v životě proti hráči s titulem GM, kterého totálně přehrál a mohl dokonce získat nejméně kvalitu. Fosírovanou výhru ale přehlédl. Kdo by taky přemýšlel nad tím, že GM může připustit takovou situaci. 1,5/7 je jednoznačný propadák. Doufám Johny, že rychle najdeš motivaci i svoji bývalou formu.

Naopak Vláďa …to je dračí kluk. Jeho soupeře bych rozdělil na dvě skupiny: 1.IM a 2. Ostatní. Svůj výkon pak komentoval slovy: „Tak co bylo IM, s tím jsem prohrál… to se dalo čekat. No a všechno ostatní jsem vyhrál … normálka.“ Vláďa prostě vyhrával partii za partíí. Kromě fantastické vysoušečky v již zmiňovaném třetím kole se pozastavím ještě u dvou kousků. V jedné partii Vláďa v typické zablokované francouzské zahrál tah Dd1-d2, přičemž měl střelce na c1. O takových tazích jsem někde četl, že je buď udělá totální šachová lama, nebo geniální velmistr. Tohle byl ten druhý případ. Následovala fantastická oběť koně na g7 a smrtící matový útok. Překvapení jsme se dočkali při domácí analýze na Johnyho notebooku. Oběť na g7 byla nejen korektní, ale byla korektní ve všech variantách co ten počítač našel po Dd2. Fantastický výkon Vláďo. Další krásnou partii Vláďa sehrál v posledním kole. Asi se nechal inspirovat sloganem: „Když prohrát, tak s ohňostrojem!“ …a totálně prohranou pozici prohrál originálním způsobem a sice tak, že při všech těžkých figurách a otevřené pozici vyšel černým králem kupředu, a skončil až na c2. Závěrečná pozice si zaslouží diagram … snad se tu někdy objeví. Jinak 5/7 je krásný…

K Jitce bych řekl jenom stručně, že se mi její vynalézavá hra moc líbila. Škoda třetího kola proti hráči s elem ani ne 1500, které se naší šachistce hrubě nevyvedlo. 3,5/7 ale rozhodně není špatný výkon. Naše princezna podobně jako Vláďa prohrála se dvěma IM. Když připočítáme jeden výpadek tak zjistíme, že Jitka proti čtyřem zbývajícím adekvátním soupeřům uhrála 3,5 bodu, což je skvělé.

Já jsem si z turnaje odnesl jeden důležitý poznatek. Lidi dělají chyby … bez vyjímky. Stačí jich využít. Po prohře v prvním kole jsem každé další dvoukolo uhrál 1,5 bodů. Jeden zářez jsem si připsal dokonce proti WIM (elo 2150). Za to vděčím ve velké míře Vláďovi, protože mě hezky vyhecoval. Během partie si mě vzal stranou a řekl mi: „Zdeňku, přece neprohraješ se ženskou!“ …což byla přesně ta správná dávka adrenalinu, kterou jsem potřeboval. Jinak 4,5/7 proti hráčům s průměrným elem 1904 je na moje poměry skoro zázrak. Jediná lekce s Johnym už nese ovoce… díky!!!

Ještě bych využil jeden řádek a popřál všem našim šachistům, kteří se v těchto týdnech vyskytnou v Pardubicích hodně štěstí a radost ze hry…

Zdeněk, 17.7.2006

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM