* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

DDM A - Vršovice E

Jestli je to ka, přijde jako vítr a tvoje plány před ním neobstojí o nic víc, než stodola, když se na ní vrhne vichřice.
Čaroděj a sklo, Stephen King

V předposlední lednový den se na půdě našeho klubu odehrálo další utkání přeboru Prahy, zápas našeho áčka s Vršovicemi. V naší základní sestavě tentokrát chyběl Franta, hrát s mnohem slabšími hráči se mu moc nechce a navíc, soupeř nepatřil k nejsilnějším, tak co? Ať se popereme, na ně musíme stačit i bez něj. Dále nehrál Viktor Volkov, který si za nás pravděpodobně ani nikdy nezahraje. A pak chyběl Láďa Jahoda, který. Který co? No asi hrál za DA, ale to ví možná Kauč, já ne. Místo chybějících nastoupil Ivan, Milan a Jirka Hrdina (mimochodem, psát u něj příjmení se mi moc nelíbí, ale když máme v klubu tolik Jirků?, proč se nejmenuje třeba Květoslav, pak bychom mu mohli říkat třeba Kvéťa). Ale pojďme se už podívat na šachovnice...

Jako první skončila Milanova partie. Skončila rychle a remízou, pravděpodobně bez boje. Nevím, kdo kam pospíchal, ale půlka byla doma. Potom dlouho nic a pak remízou skončila i partie Ivanova. Tady to ale určitě bez boje nebylo. Ivan hrál černými s mladým Jakubem Kudrnou, který se v současné době rozehrává k velkým výkonům, což potvrdil i na PragoNetu (získal zde tři body z devíti, no není to úspěch?). Ivan s ním udržel remízu v koncovce těžkých figur a stav zápasu byl 1:1. Pak v docela rychlém sledu skončili tři partie a potěšující byl fakt, že ve všech byli úspěšní naši hráči.

První výhru zajistil Saša. Na první pohled se zdálo, že má o pěšce méňě, ale už na ten druhý bylo vidět, že se v partii dějí podivuhodné věci. Jeho figury na šachovnici jenom tančili a k tomu pískal do rytmu ještě nebezpečný volný pěšec na třetí řadě. Během dvou tahů získal Saša dvě kvality a soupeři, který sice chvilku hrozil matem, nezbylo než se vzdát.

O druhou výhru se postarala moje maličkost. Hrál jsem bílými, s nimiž se mi v poslední době daří trochu více než černými, a proti Pircově obraně jsem cítil povinnost vyhrát. (Byl jsem sice před partií trochu rozladěn, pár hodin před tím jsem neudělal zkoušku z ekonomie, takže kdybyste náhodou potkali Jelena, tak mu vyřiďte, že to není jelen, ale jiné zvířatko, kratší, na tři písmenka, ale za to s delší výslovností, ale to sem nepatří...) Soupeř v zahájení brzy podnikl výpad jezdcem, ztratil tempo a z horší pozice se už nevymotal a po pár laciných žertících partii vzdal.

A třetí výhra, no tu nezajistil nikdo jiný, než samotný Honza na první šachovnici. Partii jistě okomentuje, takže to trochu zkrátíme. Hrál bílými proti francouzské, postupně soupeře přemanévrovával (to slovo se dá docela dobře zazpívat, zkuste to...přemanévrovával, přemanévrovával...), získal pár pěšců a partii zakončil ve věžové koncovce matem! Husarský kousek.

Nyní byl stav zápasu 4:1 pro nás, což vypadalo velice lichotivě, ale už vůbec lichotivě nevypadaly pozice na zbylých šachovnicích. Tam to všude vypadalo, že to projedem...

Nejtěžší situaci na šachovnici měl Pepa. I když průběh partie nasvědčoval remíze (brzská výměna dam a neostrá pozice - na druhou stranu, takové pozice jsou nejhorší, to totiž vůbec nevíte, co máte hrát...), vzniklá jezdcová koncovka byla jiná. Na královské křídle měl Pepa znehodnocené pěšce a na dámském dokonce žádného. Škoda, soupeř tam jednoho měl a ten byl těžko chytací. Přes veškeré vynaložené úsilí se Pepovi partii zachránit nepodařilo a Vršovice tak snížily na 4:2.

Další těžké problémy musel řešit Jirka Šmejc. V koncovce dam a jednoho páru věží měl horší pěšcovou strukturu a při správné hře soupeře by měl potíže s udržením partie. Jenže soupeř měl na královském křídle slabá bílá pole a navíc byl ve velké časové tísni. A k tomu ještě nevěděl, že partiář je na přední straně předepsán jen pro 36 tahů a nikoliv na 40, jak bývá obvyklé a při tom nešťastném zjištění, začal partii kazit a ztratil věž. Jirka se tak dočkal prvního vítězství v sezóně, i když s trochu hořkou příchutí. Na to se ale historie (a ani nikdo jiný) neptá, důležitý byl pátý bod v tabulce a tím zajištěna i první výhra v sezóně celého družstva.

Poslední nedořešenou otázkou tak zůstávalo, jak dopadne jezdcová koncovka v partii Jirky Hrdiny. Soupeř měl prostorovou převahu, ale zdálo se, že Jirka partií udrží. Nevím co a jak se stalo, zázrak? Jirka partii dokázal k příjemnénu překvapení nás všech vyhrát a zatím si tak drží stoprocentní úspěšnost a mě nezbývá než gratulovat.

Vyhráli jsme tedy celkově 6:2 a do tabulky jsme si za první výhru připsali dva body. A přátelé, já si myslím, že promluvím za nás za všechny, když řeknu, jak my šachisté říkáme, že nemusí pršet, jen když kape.

Já se s vámi prozatím loučím a připojuji na závěr svou krátkou partii.



Hacaperka Michal 1630 - Staněk Václav 1641

Pircova obrana
1.e4 g6 2.d4 Jf6 3.Jc3 d6 4.Jf3 Sg7 5.Se3 c6 6.Dd2 Jg4 Myslím, že tento výpad jezdcem je poněkud předčasný. 7.Sf4 Db6 8.h3 e5? To už je asi chyba, situace se otevře výhodně bílému. (8...Jf6) 9.Sg5 Jf6 10.dxe5 dxe5 11.Jxe5 0-0 Černý raději rochuje a odevzdává pěšce, po 11...Jxe4 12.Jxe4 Sxe5 13.f4 by byla jeho pozice ještě horší. 12.Jc4 Dc7 13.0-0-0 Se6 14.Sf4 Dc8 15.Jd6 Dd8 16.Sh6 b5? 17.Sxg7 Kxg7 18.Jf5! Laciný žertík, vykřičníku je zde možná škoda. 18...Sxf5 19.Dxd8 Vxd8 20.Vxd8 Jxe4 21.Jxe4 Sxe4 22.f3 Sd5 23.Sxb5 A na závěr druhý žertík, ještě lacinější. Černý se vzdal.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM