* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

USK A - DDM A

V šestém kole pražského přeboru nás čekal celek USK, kterému se zatím v soutěži moc nedaří. Momentálně byl v tabulce třetí od konce, potom dlouho nic, a potom další dva týmy. Hráči USK ale elově zase tak slabí nebyli, takže nás čekal těžký zápas - zvlášť, když jsme opět nastoupili v hodně oslabené sestavě. Hráli jsme ve složení Honza, Saša, Pepa, Jirka, Michal, Ivan, Lenka a Jirka Smělý, který je za malým stolečkem na poslední šachovnici na USK ke své radosti jako doma. I když jsme byli velmi oslabení, chtěli jsme vyhrát - měli jsme totiž soupeřům co vracet, a sice ostudnou loňskou prohru 7:1. Že jsme jim to ale vrátili...

Pojďme se podívat na první šachovnici, neboť partie zde skončila nejdříve.

Honza zahrál Vokáče,
potom se dal do pláče.
Asi tušil,
že to dneska
na USK
odskáče.

Ano, proti španělské zvolil Honza svou oblíbenou variantu, jenže soupeř ho nachytal na švestkách. Byl totiž dobře připraven, protože variantu dobře znal z internetu. A co je nejhorší, právě ze vzájemných partií s Honzou (!). I když to sice není ještě úplně jasné, vzniklou koncovku dvou lehkých figur proti věži dotáhl bílý bez větších problému do vítězného konce. Tak nevím, jesti nám Honza tuhle partii okomentuje, ale měl by, aby Vokáče obhájil.

Dále nevím, v jakém sledu skončily ostatní partie, takže to vezmu nějak napřeskáčku. Nejméně toho vím o partii na osmé šachovnici, kde hrál Jirka Smělý. I když jsem si říkal, "Zapamatuj si zahájení..., možná budeš psát článek,...zapamatuj si aspoň to zahajéní...", tak si to nepamatuji. Asi to byl dámský gambit nebo něco podobného, nevím. Ale to nic nemění na průběhu partie. Jirka někde ztratil pěšce a jeho pozice se pomalu čím dál více zhoršovala. Černý předvedl aktivní figurovou hru a Jirkovi se přes veškerou snahu partii nepodařilo zachránit. Možná, že za to mohl onen nepohodlný stolek, o kterém byla již v úvodu zmínka.

Mysl Jirky nevzpomíná
na partii ráda,
protože se nepovedla,
navíc bolí záda.

To trochu lépe se vyvíjela partie na druhé šachovnici, kde za nás bojoval proti sicilské obraně Saša. Nevzniklo zde žádné blokované centrum, byla to taková volná, nebezpečná hra, jako by soupeři do poslední chvíle tajili své úmysly. Přesto se zdálo, že se v pozici trochu lépe vyznal černý. Získal kvalitu a partii dovedl k výhře. Jenže to se jenom zdálo. Po partii soupeř Sašovi ukázal, jak mohl vyhrát! Mohl totiž obětovat nějaký ten materiál a vytvořit si nebezpečné pěšce. Škoda, že Saša výhru nešťasně obešel.

Když Sašovi soupeř řekl,
že měl výhru na prkně,
chudák Saša - ten se lekl,
málem skončil na prkně.

Partie na třetí šachovnici také nevypadala vůbec zle. Černými za nás hrál Pepa a bojoval proti skotské. Ze zahájení vzniklo v partii napětí, když si protihráči navzájem napadali dámy, ale po jejich výměně napětí opadlo. Pepa získal mírnou převahu postupem pěšců na královském křídle, jenže partie se podivně zvrtla. Nakonec vznikla koncovka, kde měl Pepa špatného střelce proti jezdci, a než by se díval, jak mu jezdec vyzobe všechny pěšce, partii vzdal. Škoda.

Když Pepovi do koncovky
zůstal střelec špatný,
že hrál dobře proti skotský,
bylo mu prd platný.

Protože Jirka, Lenka a já jsme dohrávali jako poslední, přesuňme se na šestou šachovnici. Hrál zde bílými Ivan a ze zahájení stál dobře. Kdopak uhodne co hrál? No přece sicilskou s f4. Pozdějším postupem f4-f5 vytvořil soupeři několik pěšcových slabin, ale bohužel se mu jich nepodařilo využít. Černý se bránil aktivní hrou, a proto se ve vzniklé koncovce D+V rozhodl Ivan remizovat věčným šachem a vybojoval tak v zápase pro nás první půlku.

Naučenou sicilkou
výhodu měl nevelkou.
Na výhru to nestačilo.
(Chtělo se mu na velkou.)

Obrovskou tragédii si opět prožil Jirka Šmejc na čtvrté šachovnici. Hrála se španělská s 3...Jd4. Asi to Jirku trochu zaskočilo, chtěl hrát výměnnou, ale na hře to nebylo znát. Černý zinscenoval útok na královském křídle, který sice vypadal dosti hrozivě, ale jenom vypadal. Jirka se pozorně bránil a po opadnutí útoku dostal lepší koncovku. A po výměně těžkých figur dostal ještě lepší koncovku. Vyhranou koncovku. Pěšcovku, kde si mohl na obou křídlech vytvořit volného pěšce. Partie byla vyhraná asi padesátkrát, ale co se nestalo. Jirka zahrál g4 a počítal jen s fxg3 e.p., ale černý to nechal stát. Dokonce ale ani to by tak nevadilo, kdyby Jirka nepustil černého krále na e4. Pak se totiž ocitl proti dvěma spojeným volným pěšcům podporovaných králem zcela bez obrany. Veliká škoda a moc to mrzí, protože podobně nešťastně prohrál Jirka i kolo předtím na Lokomotivě.

V tragédii změnila se
i partiie Jirkova.
Před smůlou se asi letos
chudák nikam neschová.

Na sedmé šachovnici hrála za nás Lenka, kterou soupeř překvapil po 1.e4 e5 skromným 2.g3. Lenka odpověděla 2...g6 a partie se přesunula do dlouhého pozičního boje. Ze šachovnice tak dlouho nezmizel jediný pěšec. V závěru Lenka obětí kvality pozici zablokovala alá Nimcovič a v klidu mohla udržet remízu. Bohužel se ale ocitla v časové tísni a pozici nestačila utahat. Velká škoda, praporek byl nemilosrdný.

Praporek byl krutý pán,
který zhatil Lenky plán.
Remízu jí sebral z ruky
Praporek,
ten krutý pán!

Jediné výhry jsme se dočkali na šesté šachovnici, kde se štěstí přiklonilo ke mně. Nutno říci, že jsem nehrál nejlépe, dopustil jsem se několika chyb a vyhrát se mi podařilo jen se značným přispěním soupeře, který v mé časové tísni hrál překvapivě rychle a nervózně, ostatně se na to můžete podívat.

Obehraná píseň -
má časová tíseň.
Hráče, který zpanikaří,
zahubí pak plíseň.


Prohráli jsme tedy celkovým rozdílem 6½ - 1½, což za velký úspěch považovat nemůžeme. Můžou za to snad krasobruslařky?...




Měřička Luděk 1830 - Hacaperka Michal 1630

A24 Anglická
1.c4 Jf6 2.g3 g6 3.Sg2 Sg7 4.Jc3 d6 5.e4 e5 6.Jge2 0-0 7.0-0 Se6 Jediný plán, jaký znám, je vyměnit domečkového střelce, tempo se hodí. 8.d3 Dd7 9.Jd5 Jxd5 10.cxd5 Sh3 11.Se3 Sxg2 12.Kxg2 f5 Na to je čas, teorie doporučuje 12...c5. 13.f3 Obával jsem se spíše razantnějšího 13.f4. 13...c5 14.dxc6 Jxc6 15.Db3+ Kh8?! Výměna dam by zřejmě vedla k rovné pozici, takhle bude mít bílý výhodu. (15...Df7 16.Dxf7+ Kxf7) 16.Sd2 Je7 Připravuji postup d6-d5. 17.Jc3 d5 Raději obětuji pěšce za volnější pozici, než aby mě soupeř blokoval. Aspoň mám jasný plán, dobýt pěšce zpět. 18.exd5 Vfd8 Dlouho jsem přemýšlel, jakou věží. Počítal jsem jen s možnou odpovědí 19.d6 Dxd6 20.Dxb7 Vad8. Následující tah bílého mě vůbec nenapadl, což je ostuda. 19.Sg5 h6 20.Sxe7 Dxe7 21.Vae1 Dc7 Bez jezdce se pěšec zpátky bude dobývat těžce, navíc mi do časové kontroly zbývá 13 minut. 22.Vc1 Dd7 23.Vf2 Sf8 24.Ve2 Sd6 25.Vce1 b5? Chyba v tísni. Vůbec mě nenapadlo. že soupeř může brát tohoto pěšce dámou s vyhranou pozicí. Naštěstí i on hrál tak, jako by sám byl v tísni, možná ještě nervózněji než já. 26.a3? Vab8 27.Dd1 b4 28.axb4 Vxb4 Nyní pozice černého nevypadá tak zle. 29.Dd2 Kh7 Visícího pěšce na h6 jsem uviděl na poslední chvíli. 30.Va1 Vdb8 31.De3 V8b7 32.Jd1 Qc7 Zapomněl jsem na svůj plán s dobýváním pěšce. (32...V4b5) 33.Vc1 De7 (33...Df7) 34.Vc6 Vd4 Vzpomněl jsem si na svůj plán, ale dobývám pěšce z nevhodného pole. 35. Jc3 Vdb4 36.Jd1 Vd4 37.Dxd4 exd4 38.Vxe7+ Sxe7 39.d6 Sd8 40.f4 Kg7 Alespoň jsem měl v tísni pár jasných tahů a časovou kontrolu jsem splnil. Pozici má bílý ale lepší. 41.Kf3? Tomuto tahu musím dát otazník. Bílý měl hrát 41.b4 a potom rozehrát jezdce, který by měl na šachovnici mnohem lepší uplatnění než můj střelec. 41...Kf7 42.g4 Vb6! Přestože se po 40-ti odehraných tazích nastavuje jen 25 minut, dovolil jsem si takový luxus a na tento tah věží jsem spotřeboval celých 18 minut (!). Koncovku jsem odhadoval jako udržitelnou. 43.Vxb6 axb6! Jen náhodou jsem zahrál tento dobrý tah. Původně jsem chtěl pěšce dobrat střelcem, ale raději jsem ho nechal hlídat pole h4, kudy by mohl do černé pozice projít bílý král. Netušil jsem, jak se mi tento pěšec bude na b-sloupci báječně hodit. 44.h3 Ke6 45.b3 Kxd6 46.Jb2 b5 A po tomto tahu je bílý kůň v ..., no řekněme raději na nejhorším políčku na šachovnici. 47.b4 Se7 48.Kg3 Ke6 49.h4 Sxb4 50.h5 gxh5 51.gxh5 Kd5 Královské křídlo je zajíštěno, na dámském je rozhodnuto. 52.Jd1 Sd2 (52...Sc3) 53.Jf2 b4 55.Jh1 b3 a bílý se vzdal. Naštěstí jsem s minutou a půl na hodinách nemusel uplatňovat dámu proti jezdci.
0:1.

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM