* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

9.kolo - Zápas se Spořitelnou

Tento zápas jsme odehráli ve velmi oslabené sestavě. Náš tým se musel obejít hned bez tří klíčových hráčů základní sestavy. Nenastoupil dříve omluvený Franta a Mirek. O Honzovi jsme nic nevěděli, a protože byl jediný, kdo mohl jěště přijít, napsali jsme ho na třetí šachovnici a doufali, že přijde. Honza se sice omluvil mailem, ale Kauč to nečetl. Že náhle onemocněl, jsme se dozvěděli od Jirky až v hospodě.

Nyní již k průběhu zápasu. Komentář možná nebude zcela objektivní, neboť soustředěn na vlastní partii jsem další moc nesledoval. V hodnocení ostatních partií jsem se zmohl tak maximálně na počítání pěšců.

Na první šachovnici překvapivě rychle prohrál pan Kaprálek. Při mé druhé zastávce zde měl již o figuru méně, a přestože se snažil ještě chvíli bojovat, partie brzy skončila. Dlouhá byla ale partie Pazdera - Fica. Náš hráč se dostal do horší pozice, nicméně soupeř toho nedokázal využít a hra se vyrovnala. Po výměnách věží docílil pan Fica koncoky jezdce proti střelci (samozřejmě, že tam zbyli jěště nějací pěšci), soupeře přehrál, získal pěšce a posléze i partii.

Na třetí šachovnici prohrál Honza kontumačně, ale o tom již byla řeč v úvodu. Čtvrtá šachovnice se proměnila na nejdelší bojiště kola. Partie Kalvach - Šmejc byla dlouho vyrovnaná, ale pak Jirka spíš ztratil než obětoval pěšce. Soupeř potom převedl hru do jezdcové koncovky a svou převahu dokázal proměnit ve výhru.

Svou partii na páté šachovnici okomentuji níže. Hrála se soupeřem dobře nacvičená varianta v dračí sicilské, což vedlo k jeho obrovské časové převaze a k dašímu bodu pro Spořitelnu. Zato na vedlejší šachovnici rychle vyhrál Prokop. Jeho soupeř pan Tauš hrál celou partii ustrašeně a Prokopovi tak stačila jednoduchá nenáročná hra k získání naprosté poziční převahy. Svého soupeře doslova přehrál, postupně získal pěšce a figuru. Soupeř se pak po chvíli pustil ještě do nekorektního kombinačního obratu a když potom uviděl, že ztratil další figuru, partii vzdal.

Nesmírně divoká byla partie Trefil - Nosek. Ta se snad hrála bez zahájení a začala rovnou střední hrou, vždyť snad už v osmém tahu (tak brzy to asi nebylo, ale zní to docela efektně) si Ivan postavil novou dámu! Sice o ni vzápětí přišel, ale po dalším divokém průběhu, kdy se vůbec nehledělo na strategii, dosáhl výhody dvou figur proti věži. Černý však dosáhl maxima, získal nějaké pěšce a Ivan se dostával do problémů. Nicméně zase tak velké výhody soupeř nedosáhl a nabídl Ivanovi remízu, kterou Ivan přijal.

Na osmé šachovnici hrála Lenka dlouho vyrovnanou partii, i když se jejímu soupeři podařilo udržet malou výhodu. Přestože Lenka hospodařila s časem daleko lépe než já, i ona se dostala do časové tísně, kde se pravděpodobně dopustila chyby. Když jsem se pak přišel podívat na pozici, zjistil jsem, že má o věž méně a praporek na spadnutí, což se opět proměnilo v další bod pro Spořitelnu.

Zápas se Spořitelnou jsme sice prohráli 2½ - 5½ , ale bojovali jsme až do konce. Proto všem hráčům děkuji za předvedenou hru. Za svou se omlouvám.

Hacaperka Michal (1591) - Vass Peter (1813)

Sicilská (B76)
1.e4 c5 2.Jf3 d6 3.d4 cxd4 4.Jxd4 Jf6 5.Jc3 g6 Takže dračí. Proč jsem si na to ještě nikdy nic nepřipravil?! 6.f3 Sg7 7.Se3 0-0 8.Dd2 Jc6 9.0-0-0 d5 Vždyť přece nabízí pěšce? Kdepak, je to poziční oběť, která dává černému bohaté možnosti. Po zbytečně dlouhém přemýšlení (17 min) jsem se rozhodl oběť přijmout. 10.Jxc6 bxc6 11.exd5 Jxd5 12.Jxd5 Zde jsem mohl oběť odmítnout tahem 12.Sd4. 12...cxd5 13.Dxd5 Dc7 14.Dc5?? Ne snad, že by tomuto tahu patřili dva otazníky, ty patří mě, protože jsem na tento tah spotřeboval 36 minut! (Jeden osel měl před sebou dvě kupky sena. Protože se nedokázal rozhodnout, ze které si kousne, umřel hlady.) Můj soupeř se s pozicí chlubil ostatním spoluhráčům. Jirka Šmejc s Jirkou Bičákem se divně usmívali. Všichni se asi dobře bavili. Vůbec jsem tomu nerozuměl. Podle teorie je i druhá možnost rovnocenná. [14.Dxa8 Sf5 15.Dxf8 Kxf8 16.Vd2 (16.c3? Sxc3) h5 17. Sc4 Sxb2+ 18.Kxb2 Dxc4 19.Sh6+] Po provedení tahu jsem na chodbě všechno pochopil. Od Jirků jsem se totiž dozvěděl, že černý hraje variantu Fedorova, který ze tří partií hraných touto variantou získal 2½ bodu. Ti si ten den totiž přehrávali partii Adams - Fedorov ve Wijk aan Zee, otištěnou v Čs. šachu 2/01, takže věděli, jak na tom jsem. 14...Db8 15.Da3 Sb7 Je divné, že první od zmiňované partie odbočil soupeř, když ji měl tak nastudovanou. Nicméně si to mohl dovolit, protože měl spotřebovaných 27 min. a já 87. Fedorov pokračoval 15...Se6 a po tazích 16.Sa6 De5 17.g3 Vad8 vznikla jedovatá pozice. 16.Sc4 (16.Dxe7 Sxf3!) 16...e6 17.Sb3 a5 18.Dd6 Dc8 19.a4 Sc6 20.Sb6 20.Sd4 bylo mnohem lepší, ale když vám zbývají dvě minuty do konce, taháte, co vás první napadne. 20...De8?! 21.Sc5 (21.Df4 De7 22.Sd4) 21...Sxa4 22.Df4? (21.Dd3) 22...Sxb3 23.cxb3 (23.Sxf8 Dxf8 s hrozbou Sh6) 23...Dc6 Mohl jsem se klidně vzdát. 24.Kb1 Dxc5 25.Vc1 Db5 26.De3 a4 27. Vc5 Db6 a bílý překročil čas.
Fatal error: Cannot redeclare logged_user() (previously declared in /data/home/cz/rosada/wwwroot/www/head.inc:33) in /data/home/cz/rosada/wwwroot/www/head.inc on line 33