* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Holdia-DDM

Holdia D - DDM A

V 10. kole pražského přeboru se naše áčko utkalo s týmem Holdie D na jejich půdě (spíš v garáži). Domácí měli ještě teoretickou šanci na postup, proto se dalo očekávat, že se o ni jaksepatří poperou. My se sice pohybujeme v klidném středu tabulky, ale to neznamená, že bychom nebyli na zápas dostatečně motivovaní. Jako vždy, jelo se vyhrát. Soupeře potěšila zpráva, že by nemusel hrát Franta a že si smlsne na naši oslabené sestavě. Jenže na to jsme už zvyklí a máme v zásobě mnoho kvalitních hráčů. Naše barvy tentokrát hájili: Honza, Saša, Jirka Š, Michal, Ivan, Lenka, Milan a Jirka H. Tak se pojďme podívat na průběh zápasu.

Vstup do utkání se nám nepovedl. Na páté šachovnici se v sicilské obraně dostal Ivan po soupeřově postupu v centru rychle do problémů. Jeho král byl brzy vyhnán ze základního postavení a stal se terčem pro bílé figury. Ivan se těžkou pozici snažil ubránit, ale ztratil figuru a poměrně rychle partii vzdal. Lépe se vedlo Sašovovi. Bílými figurami po 1.d4 získal velikou prostorovou převahu a velkou aktivitu svých figur, zatímco figury soupeře se tísnily jěště nevyvinuty na královském křídle. Získal pěšce, jenže černému se mezitím podařilo uvolnit a karta se obrátila. Získal pěšce zpět, k tomu dva spojené volné navíc a Saša musel bohužel vzdát. Prohrávali jsme 2 : 0, jenže na ostatních šachovnicích se ještě bojovalo.

Dvou výher jsme se dočkali na sedmé a osmé šachovnici. Zajímavě skončila partie Milana, který měl o pěšce méně, ale zato aktivně rozmístěny těžké figury. Právě tato aktivita bílého tak vylekala, že vzhledem k nějaké variantě z nenadání partii vzdal. Jirka Hrdina na osmé šachovnici získal bílými ze zahájení prostorovou převahu, znehodnotil soupeři pěšce a vytvořil mu několik slabin. Bez větších potíží si pak přesnou hrou dokráčel pro další vítězství. Vyrovnali jsme stav zápasu na 2 : 2 a ještě se bylo na co dívat.

O další dva body do tabulky se zasloužil Jirka Šmejc a já. Jirka se bránil černými proti dámskému pěšci a brzy vyrovnal. Jeho soupeř se totiž pokusil o jediný plán - postavil baterii na diagonále b1-h7. O více se nepokusil a přehlédl kvalitu. Jirka si ještě v závěru efektně zakombinoval a partii dovedl do vítězného konce. Na vedlejší šachovnici jsem stál já před problémem prorazit ruskou hru. Černý mi úlohu ulehčil, po nepřesnosti se dostal do svízelné pozice a po chybě už nemohl prohře zabránit. Na obě partie se můžete podívat.

Vedli jsme tedy 4 : 2 a poslední dvě partie dohrával Honza s Lenkou. Honza se na partii nedostavil zrovna v nejlepším zdravotním stavu, což se možná podepsalo na jeho prohře. Nepodařilo se mu partii vyrovnat a ztratil pěšce. Partii však ještě zvládl převést do koncovky se střelcem proti jezdci (s pěšcem méně) a zdálo se, že partii udrží. Dopustil se ale chyby, ztratil dalšího pěšce a na remízu nedosáhl. Ale i tak přispěl k celkové výhře našeho týmu, protože přišel i přes nemoc, naše soupiska se o jedno místo posunula a ostatní hráči pak hráli se soupeři, kteří jim zrovna ten den sedli.

Za stavu 4 : 3 pro nás se pak odehrávalo velké drama na 6. šachovnici, kde hrála Lenka oblíbenou zavřenou sicilku. V partii mohla vyhrát útokem na královském křídle, ale šanci nevyužila. Partie pak vyvrcholila ve věžovou koncovku, kde byla o pěšce chudší a navíc ve velké časové tísni. Soupeř jí však umožnil přetáhnout pěšce až na f6 a právě na něj Lenka vsadila všechno. Za aktivitu věže obětovala zbylé pěšce a věží pak vypracovala postup pěšce f6 až do dámy. Po šikovném přemostění se jí to podařilo a soupeř musel kapitulovat.

Celkově jsme vyhráli nad favorizovanou Holdií 5 : 3. To jde, ne ?


Hacaperka Michal 1630 - Kozák Martin 1861

Ruská C42
1. e4 e5 2. Jf3 Jf6 3. Jxe5 d6 4. Jf3 Jxe4 5. d4 d5 6. Sd3 Sd6 7. O-O O-O 8. c4 c6 9. Jc3 Jxc3 10. bxc3 dxc4 11. Sxc4 Sg4 12. Dd3 Sxf3 Myslím, že je škoda měnit bělopolného střelce. Černému bude citelně chybět. 13. Dxf3 Dc7 14. h3 Ve8 Po tomto tahu bude mít černý problém s vývinem dámského křídla. Pro slabost bodu f7 nelze vyvinout jezdce na d7. (14... Jd7 s rovnou pozici.) 15. Sd2 b5? 16. Sxb5 a6 17. Sa4 Ve7 18. Vfe1 Va7 19. Vxe7 Bxe7 20. Re1 Rb7 21. Bb3 Bf8 22. Re8 Qd7 23. Qe4 Bíle figury dominují na celé šachovnici. 23... c5 24. Sc2 f5

25. Dxb7
Dokonce si mohu dovolit i trochu efektní tah. 25... Dxe8 (25... Dxb7 26. Sb3+) 26. Dd5+ Df7 27. Dxf5 Dxa2 (27... Dxf5 28. Sxf5 a uplatnit převahu dvojice střelců s dvěma pěšci navíc by neměl být v koncovce problém.) 28. Dxh7+ Kf7 29. Df5+ Kg8 30. d5 Da1+ 31. Kh2 Df1 32. Dh7+ Kf7 33. Dh5+ Ke7 34. De5+ a černý v beznadějné pozici překročil čas. 1-0

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM