* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Ohlédnutí za přeborem

Byl zimní večer, městem chodil Mikuláš a v jednom domku v ulici U Boroviček, v druhém patře, se rozběhly poslední minuty šachového turnaje. Na stolku pod oknem naproti dveřím ležel černý notebook, za ním seděla Lenka a na obrazovce si prohlížela listinu hráčů. Největší šanci na vítězství měl Michal, vedl v turnaji s půlbodovým náskokem nad Honzou a s bodovým náskokem na skupinku hráčů, kteří již jen doufali v zaváhání vedoucí dvojice. Honzovi nechyběl úsměv a posilněný svačinou se vrhl bílými figurami proti Tondovi. Michal, lehce nervózní, vstoupil do partie proti Milanovi královskou indickou. Poslední tajenka turnaje se odkrývala...

Přebor šachového klubu DDM Praha 6 se roku 2007 hrál již počtvrté. Turnaj prošel vývojem a na rozdíl od uzavřených skupin letos poprvé švýcarským systémem. K největším favoritům turnaje patřili Karel, Ondra a Pavel, naději promlouvat do konečného pořadí měli dále Honza a Michal a také nový účastník turnaje - Antonín.

Tonda vstoupil do turnaje výborně, nevyšly mu však poslední dvě partie. Ondra zahrál velmi dobře, jen v partii se mnou přehlédl jezdcovou vidličku a ztratil tak velkou šanci na celkové vítězství. Pavlovi turnaj nevyšel vůbec a ztrácel body tam, kde neměl. Karel vstoupil do turnaje překvapivou prohrou, vyhrál nade mnou a skončil po dobrém výkonu (jemuž napomohla i kontumační výhra v poslední partii) třetí.

Honza sehrál turnaj velice solidně, ale bohužel právě jen solidně. Jako jediný neprohrál, měl však na svém kontě příliš mnoho remíz. Hrál spíš na pevnou pozici místo riskantnějších pokusů o výhru, což se k jeho škodě potvrdilo i v naší vzájemné partii. Honza se připravil a dosáhl vyhrané pozice. Po kombinačním úderu však nepokračoval správně, chtěl dobýt zpět materiál a neobjevil krásný vyhrávající tah pěšcem. Partie skončila remízou věčným šachem. V konečném zúčtování pak půlbod Honzovi chyběl.

Mě na cestou turnajem provázelo obrovské štěstí a úspěchu jsem dosáhl jen díky trpělivé obraně. Polovinu turnaje jsem odehrál v časové tísni s minutou na hodinách (zaplať bůh za časový přídavek 30s za tah), ale byli to soupeři, kteří se v této situaci dopouštěli chyb. První partii jsem ještě odehrál jakžtakž proti talentovanému Tomášovi, ve druhé mě zachránil pád soupeřova praporku a proti Honzovi jsem utíkal hrobníkovi z lopaty. Proti Sašovi jsem musel hrát koncovku s pěšcem míň, proti Zdeňkovi jsem se z pasivní pozice dostal jen díky soupeřově přehlédnutí. No a po prohře s Karlem v šestém kole již na mě moc lidí nesázelo. Protože však Ondra přehlédl již zmiňovanou jezdcovou vidličku a Tonda neudržel francouzskou obranu, mohl jsem v posledním kole bojovat o vítězství v turnaji a čekala mě partie proti Milanovi...

Celý turnaj byl myslím velice podařený a profesionálně připravený. Poděkování zaslouží organizátoři a zvláště Lenka, která musela trávit v hrací místnosti někdy i tři dny v týdnu. Výsledky byly okamžitě aktualizované a prezentované nejenom na našich stránkách, ale i na speciálním výsledkovém serveru chess-results.com. Věřím, že všem účastníkům se turnaj líbil a že se již všichni můžeme těšit na ročník příští.

Honza získal ze zahájení výhodu, napadáním černých pěšců ji stupňoval a v koncovce proměnil v celý bod. A s napětím očekával výsledek na první šachovnici. Stačilo málo, jedna moje chybička, přehlédnutí v časové tísni a byl přeborník. Tak blízko, tak blízko. Mně se však podařilo donutit Milana k oběti jezdce za dva pěšce. Stačilo ustát tlak a dovést partii k vítězství. Vteřiny ubíhaly... Přehlédl jsem odtažný šach a musel jsem odevzdat svou figuru navíc. Stál jsem rázem hůř. Panebože aspoň tu remízu. A najednou jsem s úlekem zjistil, že mi hrozí dvoutahový mat. S posledními vteřinami na hodinách rychle věží na poslední řadu, bránit se a čekat, čekat, čekat. Ale Milan neuhlídal svého dominantního střelce a vznikla pro mě výhodná věžovka. Získal jsem ještě dalšího pěšce a vydal se vstříc vítězství v partii a tím i v turnaji. A tak, asi v půl desáté toho zimního večera, mi Milan podává ruku, Marek píše Honzovi zprávu a někde v dálce odpočívá unavený Mikuláš.



Konečné pořadí: 1.Hacaperka Michal 7½/9, 2.Němec Jan 7, 3.Vlach Karel 6½, 4.Pokorný Ondřej 6, 5.Kandrik Antonín 5½, atd.

Michal, 9.12.2007

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM 

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM