* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

O pohár města Klatov 2003

První červencový týden proběhl ve znamení šachů. Již po jedenácté se konal v Klatovech tradiční šachový turnaj O pohár města Klatov. A jako obvykle byl rozdělen na dvě skupiny. Turnaje A se zúčastnilo 83 hráčů, mezi nimiž byl také jako 12.nasazený hráč našeho klubu František Štross. Turnaj B byl mnohem početnější, hrálo zde 138 šachistů a na startovní listině se objevilo hned 7 hráčů DDM Praha 6! Podle nasazení to byli: Pepa Přib st.(12) a Pepa Přib ml.(22), Michal Hacaperka(34), Jirka Šmejc(42), Lenka Hacaperková(69), Vláďa Křivánek(79) a František Štross st.(86). Hrálo se švýcarským systémem na 9 kol s tempem 2 hod/40 tahů + 1 hod na zbytek partie.

Pořadatelé jako obvykle i letos nabídli široký nešachový program, čehož využili i hráči našeho klubu. A tak hned za horké neděle jsme navštívili zámek Chudenice, místní rozhlednu Bolfánek (kde jsme samozřejmě ihned zajistili další placku pro Kauče) a Americkou zahradu, která mimo roztodivných dřevin nabídla i řadu darů. Jirka Šmejc si například nemůže vynachválit překrásné sluneční brýle, které mu padnou, jakoby si je vybíral dvě hodiny. Na nás ostatní zahrádka zapomněla (pozn. Lenky: "Na mě zahrádka nezapomněla, odnesla jsem si jedno zrůdné klíště. Stejně tak se zahrádka odměnila i Frantovi...") a tak jsme příštího dne jeli zkusit štěstí na hrad ve Velharticích. Kromě onoho horkého pondělka, kdy jako na potvoru byl hrad zavřený, jsme Velhartice navštívili ještě ve čtvrtek (okruh zámek) a protože se nám tam tak zalíbilo, tak i v sobotu s Kaučem (okruh hrad). Mimochodem jsme se zde něco dověděli i z šachové historie (jen tu šachovnici by si měli otočit o 90 stupňů) a uspořádali jsme zde i velkou partii na malých zahradních šachách.

A nyní již je to důležitější za námi, nastal čas se věnovat i okrajovým záležitostem a sice samotnému klatovskému turnaji. Celkovým vítězem a přeborníkem ČOS se stal potřetí za sebou IM Petr Neuman se ziskem 7 bodů. Za ním se 6½ body následovali: Tomáš Studnička, Ján Plachetka, Martin Tupý a Jiří Kadeřábek. Překvapivě Josef Juřek z Juřkova skončil se 6 body až na desátém místě. Náš František Štross bohužel neobhájil loňské sedmé místo, ani letošní dvanáctou nasazenou pozici a skončil s 5½ body na místě osmnáctém, což je proňho asi trochu zklamáním. (Ale elově si výrazně polepšil, když si nahrál zisk 0,01 a to při koeficientu 15 je co říct!). Na druhou stranu může Frantu těšit, že si zahrál s Ňoumou (½) a s Plachtou(0).

Turnaj B vyhrál Tomáš Ceplecha se 7½ body, který o pomocné hodnocení předstihl Luboše Podvodníka Kříže (který měl v loni elo 2090 a schválně si ho nechal zpackat na 1629, aby mohl nastoupit v Béčku a vyhrát 3000 Kč, což se mu ale nepovedlo). A nyní již pár slov k jednotlivým hráčům našeho klubu.

Nejlepšího umístění dosáhl Pepa Přib ml., který skončil se 6 body na bramborovém 17-tém místě, těsně za cenou. Měl však těžkou úlohu, protože v prvním kole prohrál smolně s Leonou Odehnalovou(1482). Přesto se dokázal vzchopit a ze zbývajících 8 kol nahrál oněch 6 bodů, když se mu v posledním kole podařilo ještě zachránit partii s Petrou Flaisigovou.
O velké překvapení turnaje se postaral druhý nejlepší z nás, a sice Vláďa Křivánek, který také nashromáždil kromě šachových zkušeností i úctyhodných 6 bodů! s performancí 1884. Vláďa prohrál jen jedinou partii v prvním kole a kromě své hry může být spokojen i s velkým elovým ziskem, vždyť si nahrál za devět partií celých 85 elobodů. Mimochodem v posledním kole vykostil i libereckého šachistu Švece, který před dvěma roky při partii se mnou předal Frantovi lísteček s nápisem "Je mi ctí, že si s vámi mohu zahrát partii," (myslel asi, že mi Franta radí). Letos moc nechybělo k tomu, aby mu Vláďa předal po partii obdobný lísteček s nápisem "Bylo mi ctí, že jsem si mohl zahrát partii s takovým dementem".
Třetím v pořadí od nás skončil Jirka Šmejc (30., 5½ bodů), když o toto umístění musel bojovat v posledním kole. Asi i on je trochu zklamán, měl v turnaji slabé chvilky, ale také měl například na lopatě vítěze turnaje Ceplechu, se kterým pak bohužel jen půlil. Celkově si v Klatovech nahrál asi 8 bodů do ela, takže to docela jde.
O dvě místa za Jirkou se umístil se stejným počtem bodů Michal. Na turnaji hrál jen se dvěma silnějšími hráči, na které nestačil, pak půlil s Lenkou a ze zbývajících 6 partií proti slabším hráčům dosáhl pěti bodů, když ostudně prohrál s paní Monikou Neumanovou. Přesto měl před posledním kolem reálnou šanci na cenu, výhra by znamenala asi 11.místo, bohužel se tak nestalo a Michal celkově ztratil asi 9 elobodů.
O další dvě místa za Michalem, také s 5½ body skončil Pepa Přib st., kterému se turnaj asi moc nepovedl. Celkově ztratí asi 24 elo bodů.
47.místo obsadila Lenka, která získala 5 bodů, když také o dobré umístění musela bojovat v posledním kole. Měla ale silné soupeře, (průměrné elo 1760), a tak může být spokojena s poměrně velkým přírůstkem ela, a sice 22 elobodů.
A vlajkovou loď našeho klubu uzavírá se třemi body František Štross st., který také nebude s turnajem asi moc spokojen. Celkově ztratil 4 elobody, což není zas tak výrazná ztráta. Spíše ho asi mrzí jedna partie, kde jeho soupeř ztratil figuru a partii chtěl vzdát. Gentlemansky mu ale řekl, "To nevzdávej, hraj dál...", ale toto gesto se mu nevyplatilo, protože soupeř hrál dál a partii nakonec vyhrál.

Ještě zbývá zmínit turnaj v bleskové hře, takže bleskově. Vyhrál Turner J.(13½/15), a naši hráči skončili takto. Franta ml. (11.místo/10bodů), Lenka(68/7), Vláďa(75/7), Michal (76/7), Pepa ml.(90/6), Jirka(100/5½) a Franta st.(113/4½). Celkem se zúčastnilo 119 hráčů.

A to je z Klatov vše, nějaké informace a celkové výsledky naleznete na oficiálních stránkách turnaje. Na cenu letos od nás nedosáhl nikdo, snad za rok. (Třeba pojede Honzíček).


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM