* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

DDM A - Teplárna A, 2005

Ve čtvrtek 20.1. přivítalo ke druhému kolu pražského přeboru naše áčko hosty s Teplárny A. Ze základní sestavy chyběl jen Jirka Šmejc, kterého snad adekvátně zastoupil Michal. Hráli i Franta s Pavlem - Franta obětoval jedno kolo na openu Praha, aby vypomohl v družstvech a Pavel remizoval rychle se slabším, aby vypomohl také.

Čekal se vyrovnaný zápas, soupeři byli papírově o něco málo silnější. K úvodu zápasu se však dostavili jen v pěti hráčích, což v nás trochu vyvolalo naději na úspěch. Jenže pak přikvačil nějaký pán, který nejdříve promačkal všechny hodiny v sále, než se ukázalo, že je to Pavlův soupeř. A pět minut před vypršením čekací doby přikvačil i soupeř Lence. Ke mně nikdo naštěstí nepřikvačil, a tak jsme se radovali alespoň z jediného kontumačního bodu.

A zápas se i dále nevyvíjel špatně. Franta, Pavel a Vláďa stáli po hodině hry velice dobře a ostatní, snad jen na Láďu, který hrál trochu svázaný, měli na šachovnicích rovné pozice.

První hraná partie byla rozhodnuta na šesté šahovnici, kde hrál Sklíčko černými francouzskou. Většinu partie se bránil, bílý získal ze zahájení výhodu a snažil se vyhrát útokem na krále. Jirka však vyměnil bílému aktivní figury, až se pozice zcela zplacatěla a nebylo co hrát. Ale dobrá remíza.

Po odlišném průběhu partie přidal do tabulky další půlku Honza. Proti sicilské vyzkoušel nově nastudovaný recept s 2.b3. Dostal se trochu do problémů v centru, ale pomocí taktiky opět získal zpět menší výhodu. Pak ale vznikla koncovka, kde se Honza bránil s jezdcem a střelcem v otevřené pozici proti dvojici střelců. V téhle části partie ale černého přehrál, získal pěšce a sahal po bodu. Možná ale zbytečně obětoval jezdce, volné pěšce proti střelci už neprosadil. Škoda.

Jedničku pak do tabulky připisoval Franta. Získal bílými v sicilské prostorovou převahu a tísnil soupeře postouplým pěšcem na a5. Hra se odvíjela na dámském křídle, Franta útočil na černého rozevláté pěšce a podařilo se mu získat jednoho chudáčka na a6. Partii ukončil taktickým obratem, obětí dámy s následnou vidličkou a černý po svém přehlédnutí musel vzdát a zkrátil tak své trápení. Hezký bodík, ale to bylo tak všechno, čeho jsme v zápase dosáhli. Následovaly už jen samé prohry...

Na druhé šachovnici hrál Láďa černými skotskou proti elově silnějšímu soupeři. Ten získal silný tlak v centru a obětoval pěšce na d6. Láďa se dostal do hodně pasivní pozice, kde bojoval o rozehrání svých figur. Když se mu jakžtak podařilo figury rozehrát za vrácení pěšce, bílý nastoupil s novou aktivitou na královském křídle. Tomu už bohužel zabránit nešlo.

Smůla se přilepila i na Lenku na čtvrté šachovnici. Soupeř, který přišel o hodinu později zahrál v prvním tahu Jf3 a zavřel hru. V manévrování získal drobnou výhodu. Lenka však vyrovnala a podařilo se jí získat centrálního pěšce. Pak ale úplně zbytečně ztratila jednoho svého na a6. Když se jí pak podařilo dobře rozehrát figury, dostala se do problémů s časem. Nenašla způsob, jak se dostat bílému pod kůži a využít jeho oslabenou pěšcovou strukturu na královském křídle. Figury pak rozmístila tak nešťasně, že se dostala pod neřešitelnou situaci s minimální ztrátou střelce a partii vzdala.

Neštěstí potkalo i Pavla na třetí šachovnici. Partii bílými zahájil netradičně dvěma jezdci, získal prostorovou převahu v centru a pozici nadále zesiloval. Soupeř, který už nevěděl, jak by si k partii lehnul, se po celý čas bránil. Jenže postupně docházelo k výměnám a s každou další výměnou se Pavlova převaha vytrácela. Pozice nakonec v Pavlově časové tísni dospěla k jezdcové koncovce, kde už stál bílý trochu hůře. Nad touto pozici pak Pavel ztratil skoro všechen svůj zbývající čas, ale výhru nenalezl. A naopak to byl on, kdo partii zachraňoval. V závěrečné části, kdy se bránil s pouhým jezdcem proti jezdci a dvěma postouplým krajním pěšcům, měl na hodinách 6 vteřin. Možná tu ztratil rozhodující tempo a nebyla nic platná ani reklamace remízy. Tohle byla velká škoda.

Tragédií skončila i Vláďova partie. V zahájení si dovolil luxusně spotřebovat asi padesát minut na prvních pět tahů, ale to bylo v pořádku. Získal převahu, a když už se rozhodl usušit soupeře na dvojpěšce, všiml si krásného dvojúderu. Získal pěšce a jako bonus strašlivého jezdce na e6. Partie se zdála být snadno vyhranou. Jenže ten čas scházel a Vláďa místo aby pozici více zesiloval, se spíš bránil. Soupěři se podařilo získat dva pěšce a zbavit se i toho hrůzného jezdce, což mělo za následek rychlý konec. Ach, ach.

Prohráli jsme tedy i s jedním kontumačním bodem 3 : 5, tímhle kolem se moc chlubit nemůžeme. Ale přebor ještě nekončí, všechno máme před sebou. Takže DDM - do toho!


DDM A - Teplárna A3 : 5
1. Štross (2276) - Seifarth (2216)1 : 0
2. Jahoda (2007) - Adámek (2079)0 : 1
3. Rakouš (2054) - Penk (2033)0 : 1
4. Hacaperková (1917) - Jernek (2003)0 : 1
5. Křivánek (2078) - Picek (2103)0 : 1
6. Hrdina (1951) - Kostlivý (1942)½
7. Němec (1883) - Marek (1882)½
8. Hacaperka (1915 ) - Němec (1827)1 : 0 k

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM