* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

DDM A - Lokomotiva D

Pražský přebor družstev v tomto týdnu pokračoval již pátým kolem, v němž naše áčko přivítalo na své půdě hosty z Lokomotivy D. A i tentokrát nastoupilo v oslabené sestavě, když ze základu chyběli hned čtyři hráči. Láďa Jahoda plnil svoje mateřské povinnosti v Domě Armády, zatímco Honza Němec je plnil v Týnci nad Sázavou. Jirka Šmejc plnil povinnosti pracovní, no a Vláďa Křivánek zahajoval plesovou sezónu. Sestavu doplnila kapitánka Lenka, Prokop, Pepa Přib starší a Milan Rylek. Papírově se čekal vyrovnaný zápas, pojďte se podívat, jak se vyvíjel.

Vstup do zápasu se nám nepovedl a prakticky od začátku jsme prohrávali 0:1. Na osmé šachovnici totiž Milan Rylek černými nezvládl zahájení proti Birdově hře, jeho pozice se brzy ocitla v troskách a partie rychle skončila. Holt Milanovi se za áčko prostě nedaří, zatímco v béčku má téměř stoprocentní úspěšnost.

Naštěstí brzy vyrovnala Lenka. Soupeř se ji snažil překvapit ruskou, ale spíš překvapil sám sebe. Ve třetím tahu sebral jezdcem na e4, čehož bílá využila a získala čistého centrálního pěšce, který navíc tlačil černou pozici jak kamínek v sandálích. Lenka výhodu stupňovala a do černých bot sypala kamínky další, zatímco černý popotahoval králem. Pak ale Lenka přehlédla taktickou zápletku a ztratila figuru. Jenže. V černých sandálích už bylo tolik kamínků, že za figuru získala Lenka až neuvěřitelnou kompenzaci! Aktivní věž na sedmé řadě a hlavně nechytatelného krajního pěšce. Lenka si pak ještě dovolila obětovat další figuru, za kterou malinký pěšáček docupital až na osmou řadu a změnil se v mohutnou dámu. A bylo to 1:1.

Sotva jsme však dosáhli vyrovnání, už jsme zase prohrávali. Příčinou byla Prokopova nekorektní oběť. Prokop použil Lenčinu zbraň proti španělské a ve třetím tahu postavil střelce na c5. Bez problému dosáhl vyrovnání a svou pozici mohl dále zesilovat pozičními prostředky po g6. Ale pak se mu před očima zajiskřilo a po hlavě se vrhl do oběti věže. V propočtu však byla díra, vidlička na dámu se nekonala a Prokop zůstal s horší pozicí bez kvality. Po pár tazích vzdal a stav byl tedy 1:2 ve prospěch soupeře.

Áčko ale opět vyrovnalo! Na druhé šachovnici se proti 1.d4 bránil Jirka Hrdina Grunfeldovou indickou a aktivní hrou na královském křídle pošramotil bílému pěšcovou strukturu. Pak začal pokukovat po soupeřově slabém pěšci, jenže ten byl pokrytý. Ale jenom jako! Jirka objevil taktický motiv spočívající ve vazbě dámy s následkem její ztráty a pěšce beze strachu vzal. Zároveň padl i pěšec další a znechucený bílý partii vzdal. Takže 2:2!

A bylo ještě veseleji. Na třetí šachovnici se blýskl Saša ve strategickém boji královské indické. Poziční převahu korunoval jezdcovou vidličkou a kvalitu více pak bez problémů proměnil v celý bod. Sašovi se vrací forma a to je dobře. Karta se obrátila a vedli jsme 3:2!

Díky mé chorobné časové tísní to ovšem dlouho nevydrželo. Hrál jsem černými sicilku, kde bílý ve třetím tahu vyvinul střelce na c4. Celé zahájení pak soupeř nerozehrál nejlépe a plánovitou hrou proti slabému pěšci na d3 jsem získal velkou výhodu. Jenže co to bylo platné, když se pak v časové tísni hra vyrovnala. Partii, na kterou se můžete podívat níže, jsem přesto chtěl vyhrát, tak moc, až mi v 39.tahu spadl praporek. No a stav byl opět vyrovnán 3:3.

Přesto naše šance na vítězství v zápase vypadala velice nadějně. Především na sedmé šachovnici, kde za nás bojoval Pepa Přib starší. Bílými hrál anglickou a podařilo se mu získat nádherný opěrný bod pro svého jezdce na e6, který paralyzoval celou černou pozici. Poziční převahu pak proměnil v materiální a získal krytého volného pěšce navíc ve věžové koncovce. Realizaci převahy mu černý trochu ulehčil, když si zpasivnil věž sebráním pěšce na h3. Pepa si nekompromisně postavil novou dámu a partii vyhrál. Vedli jsme 4:3 a všichni upírali zrak na první šachovnici.

Franta věrný své staré dobré zbrani zahájil partii výměnnou španělskou. Černý odpověděl podle slov Franty asi nejlepší reakcí. Šachovnice se brzy vyčistila a partie přešla do koncovky, kde se Franta se dvěma jezdci proti jezdci a střelci černého snažil využít soupeřovy pochroumané pěšcové struktury. Po dlouhém lavírování získal Franta díky postouplejším pěšcům na královském křídle prostorovou převahu. Pak vyměnil soupeři jezdce a postupem krále zprava ve spolupráci s postupem jezdce zleva černého obklíčil a partii vyhrál. Hurá!

Celkově jsme zvítězili 5:3 a probojovali jsme se do středu tabulky. Áčko se začíná rozjíždět, jen aby to ještě chvíli vydrželo...:-)


Kučera Vladimír (1793) - Hacaperka Michal (1769)

Sicilská B30
1.e4 c5 2.Jf3 Jc6 3.Sc4 e6 4.c3 Dc7 Černá dáma pokukuje po nejistě postaveném bělopolném střelci bílého, navíc bere pod kontrolu bod e5. Hrozba uvolnění d5 trvá. (4...d5) 5.d3 Jf6 Logický vývinový tah, který zároveň brání bílému v postupu d3-d4. 6.Se3 Podle mého názoru neekonomický vývin střelce, bílý mohl zkusit 6.De2 s přípravou zmíněného postupu v centru. Pokud se mu ale podaří prosadit d3-d4, stojí to bílého přece tempo, protože pěšec táhne dvakrát. Černý nemůže stát hůře. 6...Se7 Okamžité d5 je asi lepší. 7.Jbd2 d5 8.Sb3 0-0 9.0-0 b6 Černý míří střelcem na a6 a bere si na mušku pěšce na d3. 10.h3 Bílý pokrývá pole g4, ale černému o toto pole vůbec nejde. Bílý tak ztrácí další tempo. 10...Sa6 11.exd5 Jxd5 Podle mě lepší než braní pěšcem. Pokud bílý na d5 vymění sám, dostane černý výhodu dvojice střelců. Navíc černý sám hrozí výměnou na e3, případně převodem jezdce na pole f4 s útokem na slabého pěšce d3, který může být podpořen ještě věží. 12.Sc2 Jxe3 13.fxe3 Vad8 14.De2 Dd6 Útok proti pěšci na d3 je strategickým plánem černého od začátku partie. 15.Jc4 Sxc4 16.dxc4 Dg3 (16...Je5 17.Vad1 Jxf3+ 18.Dxf3 by ztrácelo aktivitu.) 17.Se4 Je5 18.Jxe5 Dxe5 19.Sd3 Zřejmě není nejlepší. 19...Sd6 Černý využívá slabých černých polí na královském křídle bílého, které bílý zbytečně oslabil tahem h3. 20.Vf3 Dh2+ 21.Kf2 h5?! Na dalších 20 tahů mi zbývalo 26 minut, útok pěšcem je pomalejší. Mnohem lepší bylo 21...Se7 a bílý by byl více svázán. Např. varianta: (21...Se7 22.Vg1 Sh4+ 23.Kf1 Sg3 24.e4 h5 25.De3 h4 26.e5 Vd7 27.Ke2 Vfd8 28.Dc1 Sxe5) 22.Vf1 h4 23.Ke1 Vd7 24.Kd1 Vfd8 25.Kc2 A bílému se podařilo utéct ze sevření, nicméně poziční převaha černého ve formě lepší pěšcové struktury je trvalého charakteru. Do časové kontroly mi však zbývá 9 minut... 25...Sf8 26.Vd1 b5 To jsem asi nemusel. 27.Vff1 bxc4 28.Sxc4 Vxd1 29.Vxd1 Vxd1 30.Kxd1 Dd6+ Výměnami jsem chtěl uspořit trochu času, výhoda už se rozplynula. 31.Kc2 g6 32.Dg4 De5 33.Kd2 Se7 34.Df3 Kg7 35.Sd3 Sg5 36.Sc4 Dd6+ 37.Kc2 De5 38.e4 Dd6 39.Sd3 De5 40.Dg4 A při posledním zoufalém tahu 40...Db8 ztrácejícího zadarmo figuru černý překročil čas. 1-0

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM