* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Motorlet B - DDM A

V dalším kole jsme se utkali s Motorletem B a ani tentokrát jsme se nesešli v základní sestavě - Honza byl nemocný a Jirka Šmejc musel pracovat. Místo nich nastoupili Michal a Pepa ml., který podává v béčku skvělé výkony.

Jako první jsem opět skončila já. Hrála se má oblíbená Pircovka, a tak jsem se těšila, jak si zaútočím. Naneštěstí jsem se ale rozhodla pro jiný systém než používám obvykle. Opačné rošády na šachovnici předznamenávaly boj, ale opak byl pravdou. Než došlo k jakémukoli střetu, tak zmizela většina figur z šachovnice, pozice se zplacatila a nebylo o co hrát. Po krátké poradě se spoluhráči jsem souhlasila s remízou.

První vítězství zaznamenal, stejně jako v minulém kole, Vláďa. Prý poprvé v životě na něj soupeř ve vážné partii zahrál anglickou, ale na Vláďově hře to nebylo vůbec znát. Elegantně obětoval jezdce na b4 a nepříjemně se pustil do bílého krále. Obětovaná figura mu nakonec vynesla čtyři pěšce do koncovky, což soupeře přimělo k rezignaci.

Poprvé v této sezóně se áčko dočkalo vítěství i od Jirky Hrdiny. Hrála se výměnná španělka, se kterou neměl ani jeden z hráčů velké zkušenosti. Zahájení sehrál lépe Jirka a jeho figury stáli aktivněji. Když jsem k této partii přisla později, tak už byla Sklíčkova bílá dáma uvelebena na g7 a soupeři si podepisovali partiáře. U Jirky se tak opět ukázalo, že partie se slabšími hráči zakončuje zásadně matem.

Pepa ml. se jako náhradník opravdu osvědčil. Jeho partie přešla do věžovky, ve které získal Pepa několik pěšců. Soupeř, se zatím velmi dobrými výsledky, nevzdoroval dlouho a partii vzdal.

Nečekané vítězství nás potkalo na druhé šachovnici. Nepovedené zahájení Láďovi přineslo slabého pěšce na e5, o kterého snad i nakonec přišel. Naštěstí si ale jeho soupeř nedělal velkou hlavu se svým časem a během zahrání 30.tahu mu spadl praporek. Vítězství v utkání jsme tedy měly jisté.

Na první šachovnici bojoval dlouho o výhru Franta. Ze střední hry zůstal Frantovi do pěšcovky jeden pěšec navíc, ale cesta v výhře nebyla až tak snadná. Partie se dostala do situace, kdy si oba soupeři stavěli dámu. Frantův cíl byl v této pozici jasný, prosadit jednoho ze dvou volných pěšců f5 a a7. Umístil proto svou dámu na c5, kde stála aktivně, kryla oba pěšce a navíc měla pod kontrolou bílého krále na b7. Soupeřova dáma ale byla neodbytná a černého krále vytrvale šachovala. Franta prošel králem několikrát skoro všechna pole šachovnice, ale nepodařilo se mu najít žádný vhodný plán k výhře. Nakonec obětoval pěšce na f5, vyměnil dámy a partii ukončil patem po vzoru Korčnýho v teoreticky remízové pěšcovce. Remíza pro něj byla jistě zklamáním.

Na sedmé šachovnici hrál Michal královskou indickou a jeho soupeř (podle Michalových slov) jakýsi paskvil. Ve střední hře získal náš náhradník číslo jedna pěšce a navíc krásnou pozici s nepříjemně postouplými pěšci. Jediným problémem byl jeho špatný čas. Michal v koncovce obětoval kvalitu a přestože tato obět nebyla až tak úplně korektní, po několika tazích dovedl partii k vítěznému konci.

Jako poslední dohrával Pavel. Na utkání se dostavil s mírným zpožděním a v komplikované střední hře se dostal do velké časové tísně. To mu ale nezabránilo v tom, aby pozici nadále ostřil a pořádně kořenil. První časouvou tíseň nakonec zdárně ústál. Když jsem se k jeho partii zase dostala, byl opět v pořádné časovce. Jeho pozice však byla velmi nadějná a my jsme napjatě čekali, jak partie dopadne. Pavlova dáma ve spolupráci s jezdcem prohnala bílého krále po šachovnici. Nic to však nebylo platné, se špatným časem se prostě hrát nedá.. Brzy se ke slovu dostala i soupeřova dáma a Pavel přišel o důležitého pěšce na f7. Soupeři se pak povedlo vyměnit dámy a vznikla jezdcovka, ve které měl Pavel o pěšce míň. Partii nakonec ukončil pád Pavlova praporku.

Vyhráli jsme 6:2, ale už od příštího kola nás čekají silní soupeři.



DDM A - Motorlet B6 : 2
1.Štross (2276) - Tuma (2010)½
2.Jahoda (2007) - Galandauer (1959)1 : 0
3.Rakouš (2054) - Nepustil (1958)0 : 1
4.Hacaperková (1917) - Pinkas (1933)½
5.Křivánek (2078) - Patka (1780)1 : 0
6.Hrdina (1951) - Voják (1705)1 : 0
7.Hacaperka (1915) - Knapp (1667)1 : 0
8.Přib ml. (1784) - Hrubý (----)1 : 0

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM