* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Klatovy 2005 - 7.kolo

Franta: V 7. kole mě čekal loňský černý kůň turnaje Sodoma (2224). Měl jsem černé a chtěl jsem ho překvapit už v 1. tahu. Místo toho on překvapil mě, když místo svého obvyklého 1.e4 zahrál 1.Jf3. V nenáročném systému jsem neměl problémy s vyrovnáním, ale pak jsem přehlédl jeden chytrý manévr a dostal se do malé nevýhody díky soupeřově lepší lehké figuře. Ve snaze vyměnit ji jsem pozici ještě zhoršil díky otevření sloupce na mého slabého pěšce. Netrvalo dlouho a měl jsem pěšce méně ve špatné pozici. V technicky lehce vyhrané pozici se však soupeř náhle uchýlil k záhadným manévrům a nejen, že mi dovolil zpátky získat pěšce, ale později i zcela vyrovnat pozici. Mojí remízovou nabídku ještě odmítl, ale o tři tahy později ji, před perspektivou věčného šachu, sám nabídl. Moje letošní nejhorší klatovská partie.

Jirka: V sedmém kole jsem černými rozehrál moderního dráčka proti L. Kalivodovi, kterému se letos extra nedařilo. A sice variantu s 9…d5, kde černý obětuje pěšce za nebezpečnou aktivitu a volné sloupce proti bílému králi. Hrála se čistá teorie až do devatenáctého tahu, kde Kalivoda zahrál slabé 19. Sd4?! místo 19.Vd3! a stál velmi pasivně. Rozhodl jsem se pro oběť páru věží za dámu, což soupeř ještě provedl tím nejhorším způsobem, jelikož mu zbyli slabí roztržení pěšci. Od té chvíle moje dáma ovládla celou šachovnici, v součinnosti se střelcem a centrálními pěšci byl rychle konec. Zajímavé je, že soupeř za celou partii nestačil učinit jediný tah se svou královskou věží.

Vláďa: V tomto kole mě udolala v koncovce dvojice Daňkových střelců.

Michal: V sedmém kole jsem hrál bílými opět sicilskou s 2.f4 proti Palkové Haně a ze zahájení jsem získal horší pozici. Černá mě přehrála a pozici zesílila na maximum - zdvojené věže na f-sloupci a dáma se střelcem na diagonále h1-a8 naháněly mému králi na g1 velký strach. Naštěstí se všechny mé figury nacházely poblíž krále a hrozby se jim dařilo vykrývat. Opět jsem byl ve velké časové tísni, kterou jsem však zvládl a překvapivě to byla soupeřka, která překročila čas. Tahle partie jí asi musela hodně mrzet. Chudinka malá Bo.

Lenka: Stejně jako minulý rok jsem nastoupila proti Gschwendtnerovi s černou armádou figur. Slibovala jsem si pěknou partii (opravdu jsem se na anglickou těšila), ale opak byl pravdou. Soupeř mě trošku namíchnul tím, že se pořád snažil připravovat vidle na moji královskou rodinku, a tak jsem se nesmyslně vrátila jezdcem na g8 (aby s tím dal pokoj). Po velké rošádě bílého jsem ještě navíc tímto jezdcem provedla nesmyslný manévr a má pozice se velmi stísnila. Nakonec jsem se rozhodla pro opačnou rošádu s postupem pěšců na dámském křídle. Těžké bílé figury ale byly rychlejší a můj smělý plán překazily hned v zárodku. A pak to šlo ráz na ráz - nejdřív jsem ztratila pěšce, pak figuru.. a pak už jsem šla radši na klatovskou pouť, kde jsem si koblížkama spravila chuť.

Zdeněk: Hrál jsem bílými proti elově asi o stovku silnějšímu soupeři. Na pořadu dne byla dračí výstavba v trochu zvláštním pořadí. To pro mě bylo výhodné...trochu jsem to znal a dřív i hrál. Pak mě ale v této výstavbě mí spoluhráči z DDM několikrát hrozně vykostili ve čtvrtečních blicácích, a proto to už nehraju. Věřil jsem si, udělal dlouhou rošádu, vyměnil dračího střelce a zahájil nástup pěchoty na královském křídle o hodně dřív než soupeř na opačném. Pak už se zdálo, že ztrácím iniciativu a soupeř se dostává k silné protihře na c sloupci, ale já jsem soupeři nečekaně nabídl koně, který ovšem nešel brát a ještě zesílil moji pozici v útoku. Soupeř musel obětovat kvalitu, za kterou se mu ale podařilo vydolovat dva pěšce, a pak v už dost špatné pozici našel pěkný mezitah koně, po kterém jsem musel vycouvat těžkými figurami z útoku. Pak jsem si mohl vzít pěšce, ale místo toho jsem udělal tah věží, po kterém jsem si myslel, že mat už je neodrazitelný. Ale černý zase našel výmluvu v evakulaci krále na f6. Pak jsem zahrál pár slabších tahů a najednou se hrála koncovka vež proti jezdci, ve které jsem stál ze začátku možná i trochu hůř. Hrál jsem ji ale lépe než soupeř, který nakonec stěží udržel remízu.

Karel a ostatní: ?


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM