Notice: session_start(): ps_files_cleanup_dir: opendir(/var/lib/php/sessions) failed: Permission denied (13) in /data/home/cz/rosada/wwwroot/www/full_header.inc on line 8
Klatovy 2005 - 1.kolo - ŠK DDM Praha 6
* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Klatovy 2005 - 1.kolo

Byly zde nějaké požadavky ohledně referování o turnajích, kterých se účastníme. Proto jsme se rozhodli, že po každém kole klatovského turnaje napíšeme pár řádek o našich úspěších či neúspěších. Zároveň tak trochu oživíme naše trochu šachově skomírající stránky.

Karel: Hrál jsem s Vláďou. Po rychlém vyčištění středu v italské se Vláďa neúspěšně pokusil o zteč na krávlovském křídle. Potom jsme se domluvili na remíze.

Vláďa: První kolo jsem nezahrál vůbec dobře. Na začátku se partie vyvíjela slibně, ale pak jsem nešetrně ustoupil s dámou a střelcem a Karel si vynutil nepříjemnou koncovku. Rozešli jsme se smírně, ale v závěrečné pozici stál líp bílý, tedy Karel.

Zdeněk: V pvním kole jsem hrál bílými sicilskou. Soupeř hrál dračí výstavbu a ze zahájení stál už dost pasivně. Bohužel jsem se včas neodhodlal k půlomu e5 nebo f5 a místo toho jsem tam úplně blbě přehlíd pěcha. Vzápětí jsem ho získal zpátky, jenže to už se pozice trochu otevřela a soupeř se trochu rozvázal. Ve střední hře jsem měl nadále o hodně aktvnější figury, ale soupeř držel své postavení, a tak jsem nakonec přešel do o něco výhodnější koncovky, kterou jsem dokázal jen zremizovat. Grrrr.

Michal: Klatovský turnaj jsem zahájil bílými sicilskou s 2.f4 proti Petrovi Pekárkovi (2146) a od začátku jsem měl mírnou výhodu. Po dvou nepřesných tazích jsem se ale dostal do horší pozice a navíc jsem dvoutahově pod časovým tlakem přehlédl ztrátu figury. Partii jsem vzdal.

Franta: Celkem povinná výhra bílými proti 1984, i když elově je asi trochu podhodnocen. Partie přešla brzy po zahájení do koncovky s mojí malou výhodou díky soupeřovým znehodnoceným pěšcům. Soupeř pak asi nepokračoval přesně a po výměně všech věží vznikla jezdcovka, pro mě už jasně výhodná. Následoval zisk pěšce, po čemž se ukázalo, že na výhru již stačí dokonce i moje technika.

Lenka: K partii jsem odcházela s pocitem, že můžu jedině překvapit. Čekal mě černými Roman Grill s elem 2142. Proto jsem se s chutí pustila do své oblíbené španělky se Sc5. Po výměně dam se pozice velmi zploštila a začala být nudná. Soupeř si nechal udělat dvojpika na f-sloupci, za což získal dvojici střelců. Nevím však, jestli tím získal dostatečnou kompenzaci, protože po zablokování pozice se oba střelci začali krčit na první řadě, kryli slabiny a byli téměř bez pohybu. Mezitím se mu navíc vež zatoulala na g5, zatímco moje na f6, kde byly obě bez hry. S pozicí jsem však byla poměrně spokojená, ale bylo těžké něco vymyslet. Nakonec jsem se rozhodla pro postup pěšci na dámském křídle s umístěním svého jezdce na krásné pole d4, odkud bude napadat všechny soupeřovy slabiny. Soupeř mi ale během několika tahů nabídl remízu, kterou jsem zbaběle přijala.

Jirka: Můj první soupeř byl p.Šnaidr, ELO 2062. Černými jsem zvolil supersolidní dámskou indickou a povedlo se, soupeř ze zahájení nic neměl. Dokonce už v 25 tahu mi nabídl remis, kterou jsem odmítl. Nastoupil jsem pěšci na královském křídle, prošel jsem pikem až na f3 a hrozil matovým manevrem - dama na h3. Ale jelikož bych se neschoval před šachováním bílé dámy, musel jsem tyto vyměnit. V koncovce stejnobarevných střelců bylo už mé snažení o výhru marné, tak jsem sám nabídl v již tupé pozici remis, kterou soupeř bez váhání přijal.

Ostatní: Franta st. rychle ztratil figuru a dalším boj byl již marný. To samé se přihodilo i staršímu Pepovi, ale u toho to bolí více, protože patří k favoritům celého B-turnaje. Malý Pepa si partii za rámeček také nedá. Nestál příliš dobře (pravděpodobně na prohru), ale v oboustranné časové tísni se partie otočila a Pepa ještě vyhrál. Ale odřené uši má ještě teď :-)


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM