* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Klatovy 2006 - druhá třetina

4.kolo

Lenka: Ve 4.kole proti mně usedl další mladík. Zahájení jsem sehrála dobře, ale pak jsem se rozhodla ke špatnému průlomu a místo výborného e5 zahrála slabé f5. Abych získala trošku iniciativy, tak jsem obětovala pěšce, ale moc to nepomohlo. Soupeř si ale s pozicí nevěděl rady a nabídl remízu, kterou jsem přijala.

Zdeněk: Ve čtvrtém kole mi los přisoudil hráče číslo jedna, Václava Šíbla. Z loňských bulletinů jsem zjistil, že hraje úplně všechno, takže příprava byla jednoduchá...a sice žádná. Proti d4 jsem černými stavěl jakousi výstavbu né nepodobnou pircově obraně. Po nepřesnosti bílého jsem získal výhodu lepší pěšcové struktury a hrál jsem zcela oprávněně na výhru. Jenže jsem si počínal dost neobratně, nevyměnil včas horšího střelce a pustil soupeřova koníka na skvělé pole. Bílý však také nic moc neměl a tak nabídl v oboustranně bezzubém postavení remízu, kterou jsem přijal.

Franta: Po Neumanovi mě čekal další těžký soupeř, druhý nasazený IM Juřek. Zahájení jsem uhádl (Réti) a myslel jsem si, že pozici je nejméně vyrovnaná. K mému překvapení jsem však tah po tahu začal zjišťovat, že bílý přece jenom něco má a že jeho iniciativa začíná být krajně nepříjemná. Snažil jsem se tedy vytvořit protihru na dámském křídle, ale soupeř měl vše pod kontrolou a po mých chybách v časové tísni zaslouženě vyhrál.

Michal: Ve 4.kole jsem proti Romanu Soukalovi stál od 6.tahu jasně vyhraně, když černý zpackal Janishe. Co však s takovou pozicí lze udělat, tomu by nevěřil ani Mrázek z ústředny. Nakonec jsem byl ještě rád, když partie skončila v časové tísni trojím opakováním.

Vláďa: V partii s klatovským lékařem jsem přistoupil odhodlán zvítězit. Bohužel, hnal jsem se za výhodou dvojice střelců a nedocenil oslabení své pěšcové řady, které se mi stalo zcela osudným.

Jirka: Ve čtvrtém kole jsem předvedl asi nejhorší hru, bez odporu jsem prohrál v zahájení, kde jsem přehlédl pěšce a pozice se rychle sesypala.

Marek: Ve čtvrtém kole jsem podruhé dostal šanci hrát se silnějším soupeřem. Tentokrát jsem hrál černými a toho jsem využil k rozehrání dračí varianty sicilské. Soupeř na sehrání tohoto zahájení aktivně spolupracoval, a poté co jsem se dopustil pouze pár menších chyb a soupeř neviděl další pokračování v útoku, kde obětoval již jednoho pěšce, jsme se dohodli na poměrně rychlé remíze. Zde jsem využil přípravy od odborníka na draka a doufám také nové posily našeho klubového družstva Vaška Nového a k tomu se také pravděpodobně projevila poněkud neortodoxní předzápasová příprava předešlé noci za strany soupeře.

5.kolo

Michal: Do pátého kola mi los přisoudil sympatického kloučka Martina Škodu, který již prokázal své šachové kvality a v předchozích kolech dokázal potrápit Vláďu s Lenkou. Se mnou však přehlédl trochu taktiky a pozice se mu rozpadla. Já se tak dočkal první klatovské výhry, kterou jsem oslavil kolombínou za pět padesát.

Franta: Souboj dvou tradičních účastníků, já hrál své desáté Klatovy v řadě, můj soupeř František Stluka odehrál dokonce všech 14 ročníků! Ve výměnné španělce jsem přešel záhy do koncovky s menší výhodou. Tu jsem pomalu stupňoval, ale logický průběh partie ukončila hrubá chyba mého soupeře, po které ztratil pěšce při horší pozici. Dovést partii do vítězného konce už pak nebylo obtížné.

Zdeněk: Páté kolo jsem hrál konečně zase jednou bílými. Zahájil jsem e4 a černý odpověděl Jf6. Aljechinku jsem odmítl a hra přešla do skandinávské, kde se soupeřovi podařilo získat trošku víc prostoru v centru. Podkopné práce proti pěšci e5 byly narušeny jezdcovou invazí. Mohl jsem se buď zbavit skvělého střelce, nebo obětovat kvalitu za pěšce, a pak už nic. Zvolil jsem onu druhou možnost. Soupeř však hrál skvěle a nedovolil mi převzít iniciativu. V závěru obětoval figuru za dva pěšce a útok, který jsem s časovou tísní už neodrazil. A tak se zrodila moje první prohra v Klatovech.

Jirka: Páté kolo jsem hrál na výhru a zdařilo se. Proti Šnaidrovi jsem dal Budapešť a v komplikovaném postavení získal pika za opožděný vývin. V oboustranné časovce jsem maximalizoval aktivitu figur a soupeř se vzdal při přehlédnutí jednotažky.

Vláďa: Přelom poloviny turnaje a partie s kamarádem Pepou abstinentem. Hrál se drak, já namísto výhody zahrál brak. Soupeř měl v koncovce čistou kvalitu víc, hrál ale ležérně a byl rád za remízu.

Marek: V pátém kole jsem hrál s mladou dorostenkou, jednou z řady nadějí klatovského šachového klubu. Hráli jsme zahájení, které připomínalo královskou indickou. Bohužel ani jeden z nás nic na soupeře nevymyslel a tak soupeřka po kratším váhání přistoupila na můj návrh, a sice remízu.

Lenka: Zahájení se mi moc nepovedlo, ale při střetu na dámském křídle jsem získala pěšce. Bohužel jsem pak v menší časovce hrála dost pasivně a partie přešla do teoreticky remízové věžovky. S pěšcem víc jsem se pak marně snažila až do posledních minut vydřít výhru, což se mi nepovedlo a musela jsem se spokojit s remízou.

6.kolo

Franta: Po dopoledním náročném fotbalovém turnaji jsem se necítil zrovna nejlépe a podle toho vypadala i předvedená hra. Můj soupeř Miroslav Horák ml. na tom byl však ještě hůře, protože se se svým týmem dostal až do finále a to nakonec rozhodlo v můj prospěch.

Lenka: V šestém kole mě soupeř trošku zaskočil, když na mě nastoupil pěšci jak na dámském, tak i na královském křídle. Během několika minut jsem tak snadno získala snad všechny výhody - dvojici střelců, krále v bezpečí, skvělě vyvinuté figury, pozici bez slabin... Tuhle krásu jsem však dokázala tak zpackat, že jsem vyšla jen s jedním pěšcem navíc. Naštěstí i soupeř zachyboval a po ztrátě dalšího pěšce partii vzdal. Ač je to k nevíře, byla to moje první výhra v klatovském áčku za poslední tři roky :-)

Michal: Namlsán předchozí výhrou jsem vstoupil do šestého kola proti Václavu Lexovi. Zuby nehty jsem držel pěšce ze zahájení, až jsem ho musel odevzdat za udržení pozice. Pak se mi podařilo přeskákat černého jezdci a získat krásnou pozici. V časovém nedostaku jsem však skákal jezdci dál místo centralizace krále a můj pomalý monarcha pak už konec neuběhal.

Vláďa: Den srovnatelný snad jen se dnem polévky gaspacho.

Jirka: V šestém kole mne čekal soupeř s nevyslovitelným jménem Feierfeil(2115). Z přípravy jsem zvolil klasickou zavřenou sicilku s g3, kterou jsem hrál ve vážné prvně. Už v desátém tahu jsem zahrál slabé b3 a způsobil si tak věčnou slabinu na c2. Partii jsem v duchu odepsal a rozhodl se držet slabinu nejdéle jak to půjde. Jedinou nadějí byl nekompromisní postup pěšců královského křídla, což se povedlo a já obnažil černého monarchu. S dámou a střelcem jsem pak vynutil věčňák.

Zdeněk: Po nečekané prohře v pátém kole jsem měl zase bílé. Abych trošku ztížil přípravu mým soupeřům, zahrál jsem d4. Soupeř však již v prvním tahu reagoval neočekávaně dámskou indickou, nebo co to bylo. Vklidu jsem se vyvíjel, když mi černý zničehonic nabídl pěšce...téměř bez kompenzace. Neváhal jsem ani minutu. Další průběh vypadal asi tak, že já jsem se vyvíjel a černý se snažil měnit co se dalo. Na očích jsem mu viděl, že chce přejít do koncovky nestejných střelců... K tomu byla ale cesta daleká. Já jsem se vzdal naděje na útok a vklidu budoval svoje centrum. Jedním jemným tahem jsem sopeři hodně ztížil provedení velké rošády a černý reagoval tak, že si udělal malou, což se v dané pozici rovnalo sebevraždě. ve čtyřech tazích jsem zmobilizoval svoje figury k náporu proti již oslabenému postavení černého krále. Partii jsem však nezakončil útokem, ale odebráním figury po taktickém přehlédnutí.

Marek: Můj další pokus o draka skončil neslavně, nakonec se hrála zavřená sicilka a velice brzo jsem se přesvědčil a nepříjemné vazbě na f7. Odevzdal jsem kvalitu a v zoufalé situaci se pokoušel vylepšit situaci braním pěšce dámou, což se ukázalo jako léčka, kterou sem pochopil přesně v momentu, kdy jsem dámu pokládal na šachovnici. Aby jsem dámu poté vysvobodil musel bych odevzdat figuru. To už na mne bylo příliš a partii jsem vzdal. Naše podpisy se vešli na první sloupec partiáře.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM