* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

O pohár města Klatov 2002

Letos zkrachoval k velkému Honzovu zármutku na nezájmu šachistů I'm sorry open, a tak i šachoví profesionálové béčkových turnajů (já) nepohrdli tradičním byť méně dotovaným klatovským turnajem. Veselá byla už cesta. Neprozřetelně jsem pořadatelům prozradil, že Franta pojede z Prahy autem, a ti mu naložili snad 200Kg PC Worldů. Já s Michalem jsem jel na kole. Jenže osička Michalova zadního kola byla poněkud naprasklá a vypadalo to, že by do Klatov taky nemusela vydržet. Od Rudné jsem pokračoval sám, přespal na Brdech a dopoledne šťastně dojel do Klatov. Brzy jsem zjistil, že s sebou nemám občanku a hlavně prachy. Vypůjčená tisícovka byla pro mě skvělou motivací, musel jsem získat nějakou lepší cenu.

Nastoupili jsme v sestavě:
A turnaj

Franta ml.2190

B turnaj

Honza1855 - poprvé jsem mohl hrát v áčku, ale proč bych to dělal, že.
Michal1596
Lenka1582
Franta st.1525
Jitka-

V první partii s 1569, ale nebyla to jednoduchá exhibice. Nevyužil jsem soupeřem nestandardně rozehraného draka a v komplikované pozici jsem stál spíš hůř, pak jasně hůř, až v situaci, kdy měl soupeř stupňovat tlak, přešel raději do koncovky, o níž si asi myslel, že je remízová. Že by se mě bál? Navíc ta koncovka vůbec nebyla remízová, ztrácel pěšce a bez odporu prohrál.
1/1
V druhé partii jsem měl černými Vencla 1649, na něj mám špatné vzpomínky (remis) z loňského druhého kola. Hráli jsme dámský gambit a já jsem se nechal vyprovokovat k "aktivnímu" e5, čímž jsem si vysloužil jen izolovaného pěšce, kterého jsem tak tak udržel. Jen soupeřovu strachu z mého ela vděčím za jeho nabídku remízy.
1½/2
Ve třetí partii proti 1699 jsem si vyzkoušel poprvé sicilskou s f4 a málem mě to stálo kvalitu. Naštěstí jsem se soupeřovi nějak vykroutil a dotáhl to až do koncovky D+J proti D+špatný S. Soupeř pak ještě ke všemu dobrovolně vyměnil dámy a můj kůň rozhodl.
2½/3
Soupeř 1673 mě překvapil královským gambitem, hrál jsem Sc5. Hned v zahájení jsem po soupeřově chybě prošvihl d5 s výhodou. Měl jsem velkého choroše, on malého. Nastavil mi figuru k chycení a já to neviděl. Snažil se postupovat pěšci na dámském křídle, ale já jsem se dobře bránil výměnami, čímž jsem ho vyprovokoval k oslabení jeho královského křídla. Pak už se musel snažit o útok, ten jsem bez problémů odrazil a byla z toho koncovka 4 věží s 2 pěšci navíc.
3½/4 - jsem mezi 11 šachisty, kteří dělí 1. místo
První pořádná partie se mi podařila s Králem 1742. Hrává rychlého draka, odpověděl jsem c4 a uplatnil plán s b4 a Jd5. To je tak, když někdo nestrřídá zahájení. Trochu mi pomohl otevřením a sloupce a za pár tahů jsem ho vykostil nepřijatelnou obětí pěšce c5!. Partie čistá jako obrázek.
4½/5 - dělím 1. místo s Malým a Daňkem, 2032 perf.
Na první šachovnici s Daňkem 1907 to bylo také čisté. 20 tahová miniatůrka. Hrál španělskou s d3 místo O-O, takže jsem nemohl hrát Vokáče. Potom uplatnil onen manévr dobře známý ze zavřené španělky Jb1-d2-f1-g3-hurá na krále. Sice jsem to předvídal, ale přece jen mi asi chyběla obraná praxe. Na závěr jsem přehlídl matovou kombinaci, ale to už bylo stejně jedno.
4½/6
V sedmém kole s Kaňákem 1754 mi soupeř pomohl k výhodě ve Steinitzově španělské a já se dostal do pozice, kde jsem si zakombinoval. Správně jsem propočetl varianty, ale špatně je odhadl, takže místo do vyhrané koncovky věží a opačných střelců (viděl jsem: lepší koncovka, kde ovšem budou opační střelci) jsem zamířil do pozice v níž mi zbyl určitý tlak, který k vítězství nestačil (viděl jsem: smrtící tlak, který se nedá ustát).
5/7
S Baštou 1783 jsme hráli dg skoro jako Capablanca-Aljechin, ale pak uhnul a vyměnil mi cxd5. Budu se muset přeškolit asi na ben-oni, Nimcoviče, nebo aspoň slovanskou, ty klasické dámské gambity se černými nedají vyhrávat. Leč Bašta mi pomohl a já začal tlačit na jeho O-O. A pak to přišlo. Neviděl jsem fantastické 21. ...Dh4!! 22. gxh4 Vg6+ s matem nebo protiobětí figury a odevzdáním dámy. Zahál jsem jen 21. Dg5 a soupeř nakonec vše pokryl. Jeho do té doby nevýznamný minoritní útok najednou začal být nepříjený, ale naštěstí měl také slabinu v opožděném pěšci f2, takže remis.
5½/8
V poslední partii s Koechertem na mě zahrál Francii s okamžitým b6 a i potom hrál tak nějak divně, takže jsem mu minikombinací umístil pika na f6 (byly tam i lepší věci, ale ty by viděl leda Kasparov) a tlačil, centralizoval si koně a hrozil lecjakými obětmi. On však kladl odpor a také si našel pěkné místečko pro oře, takže jsem byl nakonec rád, když se ty potvory vyměnily. Měla z toho být hodně dobrá konovka těžkých figur, ale pak přehlédl celkem elementární oběť věže na e6 a bylo hotovo. Ostatní partie dopadaly tak jak měly, takže jsem skončil 1. mezi 6½ bodovými.
6½/9 - 4. místo, 1891 perf, a hlavně 1500 Kč, takže celkem úspěch

Franta v áčku také nezahálel, ani jednou neprohrál, občas i vyhrál a půlil např. s Houškou, Pepou nebo Ňoumou, takže se 6 body shrábnul cenu za 7. místo.
Michal měl zase tísně, takže uhrál svých 4½, ale je mu třeba přiznat, že měl pár efektních kombinací a vykostil Franty tátu.
Lenka se musela spokojit s 3½ body a 1480 perf, takže mezi námi nic moc, ale vynahradila si to v blicáku (byl jsem jedním z mála, kdo ji tam vykostil), kde uhrála neuvěřitelných 9½ (pro srovnání: Franta 10, já 9) a mohla odejít v tričku (pro srovnání: Franta v hrníčku a já v tužce). Prý hrála zavřenou sicilku a tím soupeře ničila a také jí sem tam zahráli nepřípustný tah.
Jitka měla ambice nebýt poslední a zahát si s něolika elovci. Nakonec měla 3 body a skončila 103. za 114, takže spíš úspěch.
Naopak Franty táta nahrál jen 2½ a na 105. místě má perf. 1333. No, za rok to bude lepší...


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM