* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Bohemians E - DDM A

Aby zpravodaje z jednotlivých zápasů našeho áčka zůstaly kompletní, píšu malý článek i o zápase proti Bohemce ze 3.kola, přestože jsem nebyl přímým účastníkem (v té době jsem sváděl neúspěšný boj v partii s velmistrem Vokáčem na PragoNet openu viz. Michalův článek).

Ze stejného důvodu jako já, nebyl ze základní setavy přítomen také Michal a dále z pracovních důvodů Jirka. O pernamentně chybějícímu Rusovi Viktoru Volkovovi, kterého jsem ani v životě neviděl, se už nemá cenu zmiňovat.

Lenka, kapitánka družstva, sestavila následující sestavu: Ladislava, Jana, Alexandera, Josefa, Ivana, sebe, Jiřího Smělého a Jiřího Hrdinu.

Jak se partie přesně vyvíjely samozřejmě nevím. Do hrací místnosti jsme s Michalem dorazili za nelichotivého stavu 3½ :1½ pro domácí. Láďa prý prohrál v zajímavé partii, kdy soupeř obětoval nějaký materiál (podle Saši byl ale jasně vyhranej), Saša prohrál kontumačně, protože nemohl najít hrací místnost (nepomohlo ani Kaučovo osobní podrobné popsání cesty) a přišel s více jak hodinovým zpožděním (o to více pak kibicoval, jak snad jen on umí...), Jirka Smělý ztratil nějaký materiál a nezachránily ho ani patové motivy v koncovce (Lenka). Za nás vyhrál zatím velice úspěšný Jirka Hrdina a remizoval Honza.

Naštěstí zbývající partie pro nás vypadaly více než nadějně. Ivan a Lenka měli drtivou materiální převahu a Pepa měl o pěšce víc ve věžové koncovce. Po té, co Ivan s Lenkou dovedli své partie do vítězného konce o všem rozhodovala Pepova partie. Jak známo, ve věžových koncovkách je více než kde jinde důležitá aktivita figur. Spíše než pasivně něco bránit, musíme napadat, odřezávat.. atd. Pasivita ve věžových koncovkách je zhoubná a vede ke zkáze. Zapamatujte si to všichni! Velice dobrým příkladem z poslední doby je 2. partie zápasu Kramnik - Deep Fritz, kde počítač pasivně bránil pěšce a lehce prohrál místo toho, aby pěšce odevzdal, zaktivizoval si věž a remízoval. Dobře to je rozebráno např. v Čs. šachu 2002/11, str. 282. Takže aktivita, aktivita a ještě jednou aktivita! A to nejen ve věžovkách. A tak přestože měl Pepa o pěšce víc, soupeřova aktivní věž výborně umístěná na druhé řadě za volným pěšcem a zároveň odřezávající krále zajišťovala soupeři celkem jednoduchou remízu. Pepa pak ještě zkusil jednoho pěšce odevzdat za aktivizaci krále, ale na nerozhodném výsledku se už nic nezměnilo. Vrchní kibic Saša se pak snažil Pepovi vysvětlit, jak, kde a kdy byl vyhranej, ale naštěstí (pro Pepu) kapitán domácího týmu Pavel Vaško oznámil, že už musí zavřít hrací místnost..

Konečným výsledkem zápasu je tedy remíza 4:4, s čímž asi mohou být více spokojeni domácí.

Na závěr ještě jedna malá ukázka:

Hacaperková Lenka 1596 - Palatka Petr 1727

Diagram

Tato pozice vznikla ze španělské se 3..Sc5, soupeř tedy proti Lence použil její vlastní zbraň. Zdá se, že po samozřejmém dobrání na d4, už bude černý stát díky dvojici střelců o něco lépe. Lenka si však asi vzpomněla na proslavenou Tartakoverovu větu: "Střez se samozřejmých tahů!" a překvapila pana Palatku nečekaným výpadem 19.Jh5!, po kterém se ukazuje, že černá dáma má trochu krátké nožičky. Černý pak ještě dlouho vzdoroval, ale prohře nezabránil.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM