* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Pankrác D - DDM A

Pokud jsme si chtěli udržet reálné naděje na postup, museli jsme naplno bodovat i proti nejsilnějšímu družstvu soutěže - Pankráci D. Za inventurujícího Jirku zaskočila Lenka, jinak jsme byli kompletní.

Pozice z počátku vypadaly velice nadějně. Já jsem sice nemohl uplatnit připravenou vyhrávající novinku ve 33. tahu :), protože můj soupeř Honza Soural místo svého obvyklého 1.d4 zahrál 1.Jf3 s dalším 2.g3, ale moc mi to nevadilo, protože partie brzo přešla do pozic, které jsou mi důvěrně známé a v mé praxi už se několikrát vyskytly. Kolem 14. tahu jsem měl spotřebované 3 minuty proti soupeřově téměř hodině, i když pozice byla přibližně vyrovnaná. Jahůdka si možná něco připravil proti Malijevského holandské, a tak místo svého obvyklého 1.e4 zahrál 1.Jf3 a na 1..f5 2.d3 s dalším e4. Po několika tazích stál určitě lépe díky soupeřově slabému poli e5 a opožděnému e pěšci. Na soupeře se možná tajně připravoval i Honzík, protože na soupeřovo starobylé Ponzianiho zahájení reagoval rychle a zdravě a brzo získal velice pohodlnou pozici. Sklíčko čelil Birdově variantě ve španělské a jako bílý ze zahájení nic nevytěžil. Pozice celkem rychle přešla do přibližně vyrovnané koncovky. Saša měl zpoždění, takže na jeho šachovnici se zatím nehrálo. Michal hrál sicilku s 2.f4 a pozice byla zatím nevyjasněná, i když Michalovy figurky vypadaly o něco aktivněji. Vláďa překvapil soupeře Budapešťským gambitem a rychle dosáhl velice pěkné pozice s dvojicí střelců a soupeřovými oslabenými pěšci. Lenka se bílými pustila do výměnné španělky a protože protivníka zbavila dvojice střelců, stála díky lepším pěšcům strategicky lépe.

Po hodině se partie na několika šachovnicích začaly silně přiostřovat. Michal pěkně obětoval jezdce na f7 za vyhnání nepřátelského krále na g6 a měl prudký útok. Něco podobného předvedl soupeř i Sašovi, který k partii dorazil s více jak třičtvrtěhodinovým zpožděním. (Předtím mi Saša ještě stihl vynadat, proč že jsme ho vůbec stavěli, když nám ve čtvrtek v hospodě výslovně řekl, že bude v Olomouci a že neví, jestli zápas stihne a prý místo kritizování jeho partie jsem ho měl radši poslouchat. Pokud však vím, tak ve čtvrtek tvrdil, že do Olomouce jede až v úterý brzo ráno a že na pondělní důležitý zápas s ním můžeme počítat.) Lenka pomocí jednoduché taktiky získala dvě figury za věž a pěšce a stále dobře. Můj soupeř mohl pomocí výměn dosáhnout zcela vyrovnané pozice, ale dal přednost komplikacím a po několika tazích ztratil pěšce bez postačující kompenzace.

Potom se partie úplně vymkla z rukou Michalovi. Honza tvrdil, že Michal mohl dát v jedné variantě hezký mat pěšcem, ale nevím. To musí ujasnit až případná analýza. Faktem zůstává, že Michal svůj útok prohospodařil a pustil soupeře k nepříjemnému protiútoku v němž hlavní roli hrál Michalův nešťastný král na d1. Obracet se začala i Vláďova partie. Pozice přešla do koncovky s Vláďovým mínus pěšcem, i když určitá kompenzace tam asi byla. Sklíčko by ve své koncovce věžemi a jezdci asi nic nenamítal proti remíze, ale soupeř se ještě snažil. Moje partie přešla do koncovky s mým pěšcem víc, ale soupeř měl určitou protihru. Koncovku hrál i Honza, vypadalo to na remízu. Láďa stál pěkně a snažil se o výhru. Saša přežil soupeřův útok a za kvalitu měl pěšce a pravděpodobně vůbec nestál hůř. Lenka se začala dostávat do nepříjemné časové tísně.

Těsně před první časovou kontrolou domácí zápas definitivně otočili. Michal soupeřův protiútok neustál, Lenka pozici v časovce zkazila a pak překročila čas a Saša taky prohrál (nevím přesně co bylo příčinou, ale soudě podle Sašova nadávání asi někde spáchal hrubou chybu). Honza remízoval ve věžovce stejně jako o něco později i Sklíčko. Vláďa přišel v koncovce ještě o druhého pěšce a tahal beznadějnou koncovku střelce proti jezdci. Láďa přešel do věžovky s pěšcem víc. Já jsem v partii plné chyb nevyužil několik možností k celkem jasné výhře stejně jako můj soupeř nevyužil pár možností vedoucí k remízové pozici a po časové kontrole vznikla zajímavá věžovka, ve které jsem měl tři spojené volné pěšce na dámském křídle a dva pěšce proti čtyřem pěšcům soupeře na královském křídle.

Po té, co Vláďa partii vzdal a Láďa nenašel cestu, jak uplatnit svého pěšce navíc, bylo rozhodnuto. Zbývala však ještě moje partie. Pozice se trochu zjednodušila a byla pravděpodobně remízová, ale stále jsem měl pěšce navíc a k tomu lepší čas. Po oboustranných chybách, kdy soupeř nevyužil několik cest k jasné remíze a já naopak k výhře, dospěla partie do bodu, kde stačilo, abych uvolnil králem cestu pěšci, který by bez problému dopochodoval až do dámy. Což o to, cestu jsem svému pěšáčkovi uvolnil, ale takovým neskutečně idiotským způsobem, že jsem o něj jednotahově přišel! Mrzí to o to víc, že na hodinách jsem měl ještě asi čtyři minuty proti soupeřově třiceti vteřinám. Kdybych byl prase (ve skutečnosti jsem se však cítil mnohem hůř), tak bych ještě mohl na čas tahat pozici V, K proti V, K a p, ale to už jsem vážně neměl zapotřebí a raději hned souhlasil s nabídnutou remízou. Mým jediným štěstím bylo, že moje partie už neměla vliv na celkový výsledek zápasu. To bych se šel snad rovnou oběsit.

Zápas tak po remízách na 1. až 4. a prohrách na 5. až 8. desce skončil naší prohrou 2:6, což nám už téměř definitivně bere jakékoliv naděje na postup. Je to škoda, protože zápas jsme měli rozehraný velice dobře a při troše štěstí jsme proti silnému soupeři mohli klidně i vyhrát.


Na závěr si ještě vychutnejte mojí tragédii.

Štross (2231)

Soural (2145)

Nyní místo samozřejmého 1..Kg3 s dalším f3-f2-f1D následovalo 1..Kg2??????????? 2.Vxf4 ½ To jsem ale pablb.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM