* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

8.kolo: DDM A - Teplárna C

Po předešlé prohře se Spořitelnou jsme se ocitli v nebezpečné blízkosti předposledního (pravděpodobně sestupového) místa a proto v domácím zápase proti Teplárně bylo nutné bodovat.

Ze základní sestavy nám scházeli tři hráči.ďovi se opět křížily zápasy a Saša s Jirkou se omluvili pro pracovní zaneprázdnění. Ani takovéto oslabení však není pro náš nadšený a skvěle fungující tým žádným problémem a tak za chybějící hráče ze základu ochotně zaskočili Ivan, Lenka a Milan.

Jako první dohrál Ivan na 6.šachovnici. Se soupeřem se dohodl na remíze v pozici, kde (podle mě) mohl vynuceně získat kvalitu. Ovšem nějaké kvality stejně nehrají v Ivanových partiích vážnější roli, takže není třeba příliš litovat nevyužité šance.

Já jsem už v zahájení získal dva pěšce při lepší pozici, takže nebyl velký problém dovést partii do vítězného konce. Michal mě sice potom nařkl, že jsem prý sehrál nejsušší partii ze všech (což je asi pravda), ale hlavní je výsledek.

Přesvědčivě vyhrál Milan, když soupeři nejprve sebral kvalitu a pak díky malé kombinaci proměnil svého postouplého pěšce v novou dámu.

Na Lenku hrají letos soupeři výhradně sicilskou a ani toto kolo nebylo vyjímkou. Jelikož zavřené varianty se Lenka už přejedla, zkusila tentokrát najít své štěstí v otevřené variantě. Proti Drakovi zvolila svůj oblíbený strategický plán - pěšcový útok na královském křídle, ale po výměně dam ztratil útok na síle a spíš pozici bílé oslabil. Soupeř pak promeškal rozhodující výhodu, získal jen pěšce, který se však v koncovce lehkých figur nedal uplatnit a partie skončila remízou.

Letos první bodový zisk za naše družstvo si připsal Martin. Soupeř mu v zahájení zazpíval Ptáčkem (Birdem) a získal lehkou výhodu. Po sérii výměn vznikla koncovka jezdce proti střelci o něco výhodnější pro bílého, ale Martin poctivou obranou partii udržel.

Neuvěřitelné se stalo skutkem v partii Hacaperka - Večerník na 5. šachovnici. Michal totiž na čas……………. VYHRÁL!!!!! Nutno ještě podotknout, že soupeř byl stejně pod matem, takže to byla jen jiná forma kapitulace. Partii nám Michal okomentoval exkluzivně přímo pro naše stránky zde.

Půl bodu zbytečně zazdil Prokop ve své partii na 3. šachovnici. V zahájení získal dva pěšce, za které soupeř neměl dostatečnou kompenzaci. V dalším průběhu partie mohl Prokop pomocí elementární jezdcové vidličky získat jednotahově dámu, což viděla snad i místní paní vrátná. Prokopa však postihla jakási slepota, dámu si nevzal a partii nakonec jen zremízoval potom, co mu soupeř nasadil harmoniku na druhé řadě.

Jako poslední dohrával Honánek. Zahájení se mu moc nepovedlo a kdyby soupeř viděl typickou oběť střelce na h7 a později ještě ještě jezdce na f6, mohlo to dopadnout bledě. Další šanci na podobné oběti už soupeři Honza nedal, pozici postupně zkonzolidoval a sám obětoval kvalitu za pěšce a ovládnutí bílých polí. Po několika tazích získal kvalitu zpátky a postupně uplatnil svého pěšce navíc.

 


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM