* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Vysočina 2005 - 1.kolo

Franta: Vstup do turnaje se mi vydařil. Aspoň co se týče výsledku, s hrou už to bylo horší. Hrál jsem s mladým hráčem Stuknerem (FIDE 2001, národní však 2130) a optimisticky obětoval pěšce za tlak na královském křídle. Soupeř se dobře bránil a moje kompenzace se pomalu začínala rozplývat. Naštěstí pro mě v nástávající časové tísni chyboval, odevzdal mi zpátky pěšce a později ještě další materiál.

Johny: V 1. kole jsem narazil na budoucího IM Lukáše Černouška, který ještě před týdnem zářil na Promopru. Na Vysočině se mu však nedařilo. Podle jeho slov: "Když jsem mimo Prahu, tak chlastám a hraju hůř." To se také vyplnilo a já jsem inkasoval první bodík.

Vláďa: V 1. kole mě potkala tak trochu smůla. Hrál jsem černými proti Davidu Kaňovskému (2328) mojí oblíbenou Birdovu obranu proti španělské. Stál jsem tak normálně, soupeř zvolil trochu netypický plán a otevřel výměnou střelce za koně na h6 g sloupec na svého krále, z čehož pak vyplynula pro něj poněkud nepohodlná pozice. Snažil jsem se o poctivé presy a soupeř musel z nouze (avšak jak se později ukázalo zcela správně) obětovat kvalitu. Po nezbytných obraných tazích jsem si vzal ještě figuru, ale soupeř měl za věž míň dobrou kompenzaci v aktivitě svých figur a špatnému postavení mého krále, což ve spojení s mým špatným časem nakonec vyústilo v trojtahový mat (špatný čas jsem měl poté, co jsem v zahájení spotřeboval asi tři čtvrtě hodiny přemýšlením nad fatamorgánou).

Michal: První partii jsem hrál černými královskou indickou proti Mlýnkovi (2254) a zahájení jsem docela přestál. Bílý se pak rozhodl k riskantnímu lovu kvality a partie se přiostřila. Bílé figury se ocitly v mnoha vazbách a kdybych pak hloupě nenastavil figuru, mohl jsem partii vyhrát. Takhle se radoval Mlýnek.

Zdeněk: Na začátek turnaje mi los přidělil budoucího kolegu z právnické obce Jurd. Jana Tesaře (2105). Hrálo se 1.e4 e5 2.Jf3 Jc6 3.c3 .... neboli "totálně bezzubý systém" (Jerzy Koněkowski). Ze zahájení jsem stál černými nejprve dost pasivně, potom jsem ale soupeře nalákal na tah Sg5 a využil ho k získání dvou temp k postupu pěšců proti soupeřovu králi a řekl bych, že jsem stál trochu líp. Pak jsem se ale ukvapil a předčasným postupem g4 jsem ztratil kontrolu nad bílými poli a nemohl vyměnit svého špatného bělopolného střelce. Od té doby jsem se jenom bránil. Soupeř získal pěšce, a já opěrné body pro lehké figury. Nakonec bílý přešel do věžovky s pěšcem víc. Tady jsem si vzpomněl na partii Lasker-Rubinstein, kde černý díky aktivitě věží udržel remízu. Po výměně věží a oboustranném postavení královen to už už vypadalo, že tu remízu udržím, ale pak jsem neuvěřitelnou chybou daroval soupeři dámu a půl bodu.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM