* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

10.kolo : ODDM A - Kobylisy C

Na tento zápas se naše družstvo sešlo až na Mirka v základní sestavě, kterou na osmé šachovnici doplnil pan Rylek.

Samotný zápas se pro nás začal vyvíjet velmi příznivě. Velmi rychle se totiž rozhodlo na první šachovnici v partii Štross - Rozsypal. Franta dal soupeři lekci ze Svěšnikova, on mu dal za to figuru. (Více o partii již prozradí Frantův komentář).
Protože dnes byli soupeři velmi štědří, darovali nám brzy i další figuru na osmé šachovnici. Tu pak pan Rylek proměnil bez nejmenších problémů ve výhru a přestože se partie ještě chvíli hrála, prakticky jsme vedli už 2:0. Nicméně nebylo ještě nic rozhodnuto, protože ostatní partie se hrály velmi dlouho a výsledek mohl dopadnout všelijak.

Kobylisy náš náskok snížili na druhé šachovnici. Soupeř pana Kaprálka rozehrál partii aktivně a získal pěšce. Pak pokračoval silným útokem na královském křídle, který dotáhl až do matu.
Partie na třetí šachovnici (Fica - Grus) vyznívala po celý čas trochu lépe pro našeho hráče. V jeho prospěch mluvil lepší jezdec proti pasivnímu střelci, aktivnější věž a pěšec na sedmé řadě. Podle Franty to byla jasná výhra, ale přesto partie skončila remízou. Stav utkání byl 2½ : 1½.

Z dalších partií skončila nejdříve moje partie se Zemanem, kterou okomentuji níže. Soupeř obětoval v zahájení pěšce, za kterého dostal náskok ve vývinu. To bylo ale vše, čeho v partii dosáhl. Na závěr pak ještě udělal hrubou chybu a já jsem poprvé ochutnal chuť vítězství v této sezóně. Konečně!
Dále nevím, v jakém sledu skončili poslední tři partie, protože jsem se šel odreagovat po partii na pinčes. V partii Kubík - Němec (podle Honzových slov po telefonu) byla černá pozice dlouho pasivní. Honza se snažil celou partii najít aktiní protihru, ale dosáhl jen zjednodušení pozice. Ve vzniklé koncovce pak rozhodl soupeřův volný pěšec. V prohrané pozici ještě Honza ulehčil soupeři úlohu, když přehlédl jednotahový mat. Jak to bylo doopravdy se můžete podívat na Honzův komentář (Až ho napíšu - pozn. Honzy).

Jirkovu a Prokopovu partii jsem viděl v hospodě. Oba hráči měli velmi blízko k bodu. Jirka zkoušel proti dračí sicilské útok na královském křídle, ale nepokračoval příliš důrazně. V partii pak vznikla zajímavá jezdcová koncovka, ve které měl Jirka mírnou poziční převahu. Tu se rozhodl ještě zvětšit obětí jezdce a využít pak spojených pěšců. Jenže hrál pak nepřesně (asi mu přestali černí pěšci chutnat) a partie skončila remízou.
Prokop svou partii rozehrál celkem zdravě a získal výhodu. Pak si ale zkomplikoval situaci, když si nechal značně poškodit pěšcovou strukturu. Jeho figury byly ale stále aktivní, což vedlo k zisku pěšce. Partie pak dospěla k situaci, kdy chtěl soupeř dokonce ještě vyhrát a obětoval střelce za dva pěšce. Přestože měl Prokop špatného střelce a výhra by možná nebyla možná, mohl po soupeřově chybě snadno vyhrát. Protože však byl již smířen s remízou a nezhodnotil situaci, přijal soupeřovu nabídku remízy.

Vyhráli jsme tedy 4½ : 3½ , i když výsledek mohl být daleko přesvědčivější a nevystihuje zdaleka to, jak jsme je prostě rozdrtili. Všichni naši hráči si zaslouží pochvalu.


Zeman David (1748) - Hacaperka Michal (1591)

Sicilská(B21)
1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3 Mora gambit. Bílý obětuje pěšce za náskok ve vývinu. Gambit lze odmítnout tahy Jf6, d5, nebo i d3. Já jsem se rozhodl ho přijmout, pěšec je výhra. 3...dxc3 4.Jxd3 Jc6 5.Jf3 d6 6.Sc4 e6 7.0-0 a6 Bere bílým figurám bod b5 a zároveň připravuje možnou protihru na dámském křídle. Obsahuje ale riziko spojené s oslabením pole b6. 8.De2 Jge7 Plánoval jsem malou rochádu, proto jak známo musím vyvinout střelce a jezdce. Jenže kam? Na f6 se mi koněm nechtělo, protože po případném 9.e5 jsem chtěl přetáhnout pěšce na d5. Takže jezdec přijde na g6 (navíc zde sebere bílému střelci pole f4), střelec na e7 a po rochádě budu mít pevnou pozici s pěšcem navíc. 9.Vd1 Jg6 10.Se3 b5 Podle teorie je to novinka, podle mě je to rozumný tah, který zabraňuje bílému jezdci vniknout přes a4 na b6 do černé pozice. 11.Sb3 Se7 12.Vac1 Sd7 Pořád jsem musel počítat s případnou obětí na b5. Copak asi teď zahraješ, když ti došly vývinové tahy!? 13.Jd4 Soupeř se mohl pokusit k rozvíjení aktivity také tahem 13.a4 13...Ja5 Odskok na okraj šachovnice je nejlepší. 14.f4 Jxb3 15.Jxb3 b4 Jdi koníčku zpátky do stáje 16.Jb1 0-0 17.De1 Db8 Dámu vyvinu na b7, a věžkama ovládnu c-sloupec. 18.Jd4 Db7 19.Jd2 Vfc8 20.Jc4? Zadarmo mi nechává dalšího pěšce, žádná vidlička na b6 nehrozí. 20...Dxe4 21.Dd2 21.Dxb4 už vůbec nejde pro 21...d5. 21...d5 22.Jb6 Vxc1 23.Vxc1 Vd8 Po celou dobu partie jsem měl mnohem horší čas. Jelikož soupeř ze svého náskoku ve vývinu nic nezískal a marně se snažil něco vymyslet, čas se ke konci začal vyrovnávat. Soupeř z toho asi znervózněl a výsledkem byla hrubá chyba.(Stejně už je jeho pozice beznadějná) 24...Jc6?? Sxc6 25.Vxc6 d4 Už mám lepší čas, trala-lala-la. 26.Sxd4 Dxc6 Ještě k tomu věž, lala-lala-la. 27.De3 Navíc mi soupeř umožnil ještě elegantní tečku za partií. 27...Vxd4 a bílý se vzdal

We are the champions,...



♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM