* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Vyšehrad F - DDM B

V šestém kole pražského přeboru zavítalo naše družstvo B na půdu Vyšehradu. A k důležitému zápasu snad s elově nejsilnějším soupeřem soutěže přistoupilo velice zodpovědně a sešlo se v hojném počtu deseti hráčů! Černého Petra si tak napůl rozdělili Milan s Kaučem, kteří se skromně spokojili s rolí přihlížejících a radost ze hry dopřáli mladším kolegům.

První partie byla již po hodině hry rozhodnutá na osmé šachovnici, kde hrál bílými Karel. Ve střední hře získal dva pěšce a navíc si vytvořil silné hrozby na královském křídle pomocí silné dvojice dámy s jezdcem. Když pak získal ještě figuru a vyměnil dámy, mohl se černý klidně vzdát. Ale to bychom chtěli moc. Mezitím se dohrávaly další partie...

První půlku zaznamenal do tabulky mladší Pepa. Černými hrál ruskou a po nevýrazných tazích soupeře vtipně vyměnil figury. Získal nepatrně výhodnější koncovku, ale na výhru se to hrát nedalo. Remíza v té chvíli byla velice dobrá z taktického hlediska, neboť Karel měl stále vyhranou pozici a na výhru stál i Sklíčko.

Druhou remízu přidal Prokop. Hrál bílými výměnnou španělskou, ale ze zahájení moc nezískal. Černý se pokusil o aktivní hru na otevřeném d-sloupci, ale Prokop ho k ničemu nepustil a převedl hru do lepší jezdcové koncovky s převahou v centru šachovnice. Jezdcovka pak přešla v pěšcovku, kde se však černému podařilo zablokovat obě křídla a tak oba soupeři podepsali smír.

Po těchto dvou remízách se nečekaně rychle rozhodlo i na čtvrté šachovnici. Sašovi se ve španělské hře nepodařilo získat velkou výhodu v zahájení, ale využil nepřesnosti soupeře ve střední hře a získal díky aktivnímu jezdci pěšce na dámském křídle. Partii už by pak měl technicky vyhrát, ale soupeř navíc ještě přehlédl odtažný šach se ztrátou dámy, a tak Saša již svojí techniku předvádět nemusel.

Konečně se dohrála partie Karla. V kuriozní situaci, kdy si černý mohl, a vlastně musel postavit dámu, by dával Karel jednotahový mat králem a dvěma pěšci na sedmé řadě. Soupeř si ale nepostavil dámu, ani věž, ani střelce a dokonce ani jezdce, ale jen čekal, až mu po hodině spadne praporek...

Po tomto dramatu dohrával svou partii i Sklíčko. Proti sicilské hrál v druhém tahu g3 a po zahájení stál velice dobře. Taktickým obratem po výměně krásného bělopolného střelce za jezdce dosáhl vynuceným pokračováním jezdcové vidličky. Pozice černého se pak sama rozpadla a po pár tazích mohl dát Sklíčko s věží navíc trojtahový mat. Ale situace se ještě trochu zkomplikovala. Soupeř, který to už jen tak tahal, nakonec přece jen ještě nastražil patovou léčku, kdy mohl šachovat nedotknutelnou věží. Bílý by pak musel najít úkryt pro svého krále na dámském křídle, ale naštěstí hledat nemusel, protože mu černý raději odebral jednu přebývající věž. Vzniklou koncovku pak Sklíčko bez problému vyhrál.

Za stavu 4:1 pro nás se dohrávaly ještě tři partie a stačilo udělat půlku. A právě o tu důležitou se postaral David. Černými se bránil proti dámskému gambitu a podařilo se mu aktivně rozehrát figury. Ve střední hře ale přehlédl pěšce, kterého naštěstí kompenzovalo aktivní rozmístění věží v koncovce. Po výměně všech věží a po pěšcovce, kde si nakonec oba soupeři zároveň postavili novou dámu, skončila partie remízou.

A remízou se skončila i partie staršího Pepy. Černými hrál aljechinku, ale stál trochu pasivně. Bílému se však nepodařilo pozornou obranu Pepy prorazit a po výměně většiny figur se pozice zcela vyrovnala a remíza na sebe nenechala dlouho čekat.

Velmi dramatický průběh měla Pavlova partie. Po zahájení v Pircově obraně zahrál Pavel nepřesný tah věží a dostal se trochu pod tlak. Napětí na šachovnici se řešilo až v oboustranné vrcholné časové tísni, kde Pavel pomocí taktických jemností soupeře předčil a iniciativa se dostala do jeho rukou. Partie se dohrávala v koncovce čtyř střelců, kde měl bílý na královském křídle dvě pěšcové slabiny. Využít je ale nebylo jak a tak nakonec i zde byla podepsána remíza.

Béčko tedy vybojovalo výhru 5½ : 2½ a vesele tak pokračuje v nádherně rozehrané sezóně.



DDM B - Vyšehrad F5½ : 2½
1. Rakouš (2054)Laube (2135)½
2. Hrdina (1951)Šlechta (1942)1 : 0
3. Přib st. (1868)Buš (1914)½
4. Fica (1796)Štěpánek (2068)1 : 0
5. Přib ml. (1784)Šelder (1869)½
6. Bernášek (1666)Boška (1913)½
7. Šafránek (1670)Mikšátko (1939)½
8. Vlach (1870)Novák (1686)1 : 0

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM