* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

O vítězi klubového přeboru rozhodnuto!

Šachový klub DDM Praha 6 uspořádal letos první ročník svého klubového přeboru. Dlouhodobý turnaj byl zahájen koncem září 2004. Na startu se sešlo 24 hračů z jedné země, mezi nimiž zatím bohužel nebyl žádný velmistr ani mezinárodní mistr. (Kdo však ví, jestli v budoucnu na někoho ze zúčastněných nějaký ten titul nečeká.) Hrači byli rozděleni do tří vyrovnaných základních skupin, kde se utkali každý s každým zajímavým tempem 60 minut na partii + 30 vteřin za každý provedený tah. Hrálo se o pořadí a o postup do pavouka, který by pak po základních skupinách určil přeborníka klubu.

Partie v základních skupinách probíhaly různě. Některé byly poznamenány příliš velkým počtem malých či velkých chyb, které trochu odebraly na kvalitě. Ale k vidění byla i řada docela hezkých partií, které potěší i oko nejnáročnějšího diváka a i celá řada prestižních klubových derby, přidávajících na dramatičnosti celého turnaje. Všechny partie byly ukládany a jsou zveřejněny na těchto stránkách, za což patří velký dík Lence, která byla patronkou celého turnaje.

Po ukončení základních skupin byla známa osmička postupujících do závěrečné části turnaje, ale hned polovina hráčů se však dostavit nemohla. O vítězi se tak rozhodovalo mezi čtveřicí: Jan Němec, Pavel Rakouš, Michal Hacaperka a Milan Rylek. Po dohodě hráčů, aby byl turnaj ukončen ještě v tomto roce, se hrál finálový pavouk tempem 12min + 2s/tah na dvě partie s případným rozhodnutím šachovým tiebreakem, kterého ale nebylo třeba. V prvním kole pavouka podlehl Honza Pavlovi a Milan Michalovi. V zápase o třetí místo nad Milanem vyhrál Honza a o celkovém vítězi se rozhodovalo mezi Pavlem a Michalem. Přestože Pavel hrál finále velice vynalézavě, štěstí se přiklonilo na druhou stranu. Celkovým vítězem turnaje a prvním přeborníkem DDM se tak stal Michal. Gratulujeme!

I přes řadu drobných potíží s docházkou, se startovným a s diskusemi o finálovém pavouku, myslím, že můžeme celkově turnaj hodnotit jako povedený. K celkové kvalitě turnaje přispěla i perfektní prezentace na internetu s okamžitou aktualizací. Věřím, že příští rok turnaj přiláká i více zájemců a že se stane oblíbenou tradicí našeho klubu.

Celkové pořadí:
  1. Michal Hacaperka
  2. Pavel Rakouš
  3. Jan Němec
  4. Milan Rylek

Anketa s vítězem turnaje:

Myslíte si, že jste skutečně nejlepším hráčem klubu?

Ano, myslím si to.

Vaše elo se za poslední dva roky podstatně zvýšilo a od ledna Vám vychází i mezinárodní elo. V čem vidíte Váš tak velký výkonostní vzestup?

Já si myslím, že je to o tvrdé práci. Několik hodin denně věnuji studiu partií nejlepších hráčů světa, jejich podrobné analýze a mnoho času věnuji i studiu šachové taktiky.

Myslíte si, že Vaši hře prospěla i turnajová praxe?

Nepochybně. V poslední době jsem se zúčastnil mnoha mezinárodních turnajů a myslím, že to mé hře velice prospělo.

Co byste doporučil šachistovi, který by se chtěl ve své hře zdokonalit podobně jako Vy?

Jak už jsem řekl. Je to tvrdá práce a účast na silných mezinárodních turnajích.

Máte osobního trenéra?

Poslední dobou mou šachovou dráhu sleduje GM Jiří Lechtýnský.

Co byste chtěl vzkázat všem šachistům do nového roku?

Aby pro ně byly šachy vždycky zábavou a nebrali je tak vážně...:-)

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho dalších úspěchů na Vaší šachové cestě.

Děkuji.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM