* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

DDM A - Vršovice D

Ve čtvrtek 22.1. čekalo naše Áčko třetí kolo pražského přeboru. Po předchozích dvou kolech s jednou remízou jsme chtěli vyhrát, i když jsme opět nenastoupili v základní sestavě. Velkým oslabením byla neúčast Franty, který bojoval na Pragonetu, a dále scházel náš velký talent Vláďa, který přišel pozdě a už si nezahrál. Byl z toho velmi nasupený. Sestavu tak dopnila kapitánka Lenka a Prokop, kterému se v letošní sezoně v barvách Béčka zatím velmi daří a své kvality chtěl prokázat i v Áčku.

Ve všech partiích se tvrdě bojovalo a každá svým průběhem musela zaujmout i velmi náročného diváka. Nejdříve se rozhodlo na druhé šachovnici, kde se budoucí tatínek Honza bránil proti skotské hře. Dostal se do pasivní pozice a podle vlastních slov stál špatně. Proti silnému soupeři se mu vhodnými výměnami podařilo přejít do koncovky a partie skončila remízou. Hůře to však vypadalo na šesté šachovnici. Jirka Šmejc hrál proti dámskému pěšci a ze zahájení vyšel jen mírně pasivně. A přesto toho výborně hrající soupeř dokázal využít. Korektně obětoval dvě figury a vyhrál silným útokem. Vynalézavá obrana Jirky nestačila a prohrál, i když se vlastně nedopustil žádné výrazné chyby.

Na sedmé šachovnici se snažila Lenka prolomit francouzskou obranu. Vznikla zajímavá a komplikovaná pozice, jejíž ráz určovala netypická pěšcová struktura. O výsledku však rozhodla silná časová tíseň Lenky, a tak bohužel do tabulky připisoval jedničku soupeř. Po třech partiích jsme tedy prohrávali 2½ : ½, ale ještě nebylo tak zle. Na zbývajících šachovnicích jsme stáli lépe, jen Jirka Hrdina bránil v koncovce remízu a u mě se zase minutová ručička nebezpečně přibližovala k praporku.

Nevím, v jakém pořadí skončily následující partie, ale bylo to v rychlém sledu. Láďa Jahůdka se na první šachovnici pustil do soupeře vídeňskou hrou s 3.f4 a získal prostorovou převahu. Ve střední hře se na šachovnici objevila taktická přestřelka, která skončila ziskem černého pěšce na f7. V dalším průběhu Láďa získal dalšího pěšce, vypořádal se s aktivitou černého na královském křídle a partii dovedl do vítězného konce. Jiný průběh měla partie Jirky Hrdiny, která poměrně rychle přešla do koncovky. Soupeři se ještě podařilo vyměnit oba páry věží a na šachovnici se objevila koncovka, kde měl Jirka jezdce proti střelci při roztahaných pěšcích. Soupeř dobrou hrou dokázal výhody střelce využít a zajistil tak pro Vršovice další bod.

Na vedlejším stole se odehrávala Sašova partie. Hrál černými a proti 1.e4 zvolil skandinávskou obranu (pravděpodobně). Partie ho bavila a hrál s obrovským zaujetím. Při opačných rošádách získal díky silnému útoku pěšce a aktivní hrou si vysloužil celý bod. Velice nadějně to vypadalo i na osmé šachovnici, kde se proti Rétiho hře bránil Prokop. Na rozdíl od ostatních se tato partie odehrávala hluboko v pozičních vodách. Prokop soupeře přehrál, obětoval kvalitu a měl vyhrát díky krytému volnému pěšci na c3. Ale závěr partie ovlivnila časová tíseň. Prokop nejdříve trochu nepřesně odevzdal volného a-pěšce a pak chybně ustoupil jezdcem na pasivní pole f8. Nebýt této chyby, jedničku do tabulky by si připsal on. Je to veliká škoda, protože celou partii hrál výborně a o výsledku rozhodl jediný tah.

Moje partie se tak dohrávala již za stavu 4½ : 2½ pro soupeře a konečné skóre mohla upravit již jen kosmeticky. Hrál jsem španělku a černý si připravil Marshallův útok. Zahrál však nepřesně a mně zbyli dva pěšci navíc. Podařilo se mu sice rozvinout nepříjemný útok na královském křídle, ale protihru po polootevřeném g-sloupci jsem měl i já. Ve velké časové tísni jsem mohl několikrát vyhrát, ale byl jsem rád, že jsem splnil časovou kontrolu. Pak vznikla remízová pěšcovka, kterou jsem se pokusil hrát na výhru. Měl jsem štěstí a nakonec jsem vyhrál díky jednomu tempu navíc.

Celkově jsme tedy prohráli 4½ : 3½ a po třech kolech máme jednu půlku. Soutěž jsme tedy nerozjeli nejlépe, ale před námi je ještě řada zápasů. Ještě můžeme ukázat, že nejsme žádný Vostudy! Bojujeme dál!


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM