* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

DDM A - Praga D (2005)

DDM A - Praga D

V šestém kole pražského přeboru jsme se utkali na domácí půdě s jedním z favoritů soutěže, s Pragovkou. Přesto jsme se chtěli pokusit o výhru, abychom si stále uchovali možnost postupu. Ze základní sestavy chyběl Láďa Jahoda a Jirka Šmejc, kteří byli zastoupeni mladším Pepou Přibem a mnou.

Partie se podle vlastních slov vůbec nepovedla Honzovi. Proti dámskému gambitu mu zůstal špatný střelec a Honza tak zůstal pasivní celou partii. Bílý hrál bezchybně, převedl partii do koncovky a bez problému uplatnil výhodu lepších figur. Honzovi při partii nepomohlo ani obnažené kolénko.

Nevedlo se ani Pavlovi na druhé šachovnici. Černými hrál proti Rétimu a snažil se svůj plán prosadit na dámském křídle, kde bílého zatlačil pěšci. Jeho nepřítelem byl ale také čas, který pomohl soupeři k postupu v centru. S nedostatkem času se Pavel ještě pokusil získat útok na krále, ale bílého obranu neprorazil. Škoda, Pavel by už potřeboval vyhrát, hrou si to zaslouží.

Naopak na osmé šachovnici se podařilo Pepovi přehrát bílého v orangutanovi. Partie byla docela divoká, Pepu zlobila bílá dáma. Její nápor ale odrazil a spolehl se na hru v centru šachovnice. I když se v partii objevila nějaká přehlédnutí, ze zápletek vyšel Pepa vítězně s figurou víc a bez problémů ji uplatnil k výhře.

Další výhru pro naše družstvo přidal Franta na první šachovnici. Hrál bílými proti dračí variantě v sicilské. Na dámském křídle černému nic nedovolil a sám postupoval aktivním útokem na královském. Černý strachy radši neudělal rochádu a jeho král v centru se stal pro Frantovy figury lahůdkou. Partii pak Franta stylově zakončil kombinačně.

Podařilo se vyhrát i mně na sedmé šachovnici ve španělské hře. Černý se vůbec nestaral o své královké křídlo a partie se pak hrála sama. Tímto bych chtěl poděkovat svým figurám za vzornou spolupráci, zvlášť bělopolnému střelci.

Velice dobře hrál i Jirka proti francouzské obraně. I zde vznikla komplikovaná pozice, ve které se ale Jirka cítil lépe. Aktivně rozmístil figury a dosáhl téměř vyhrané pozice. V domácí analýze pak našel výhru, škoda však, že ji s minimem času neobjevil za šachovnicí. Partie skončila remízou.

A tak se za stavu 3,5:2,5 pro nás dohrávaly dvě partie na třetí a čtvrté šachovnici a naše družstvo bylo velice blízko k vítězství v zápase.

Vláďa zkusil zahrát černými pircovu obranu, ale narazil na silného soupeře. Bílý hrál velice přesně a pro Vláďu bylo dost těžké dostat aktivní hru. Partie se dohrávala koncovkou dam se střelcem a přestože stál Vláďa trochu hůře, vypadalo to, že koncovku udrží. Bohužel měl na hodinách hodně špatný čas a pokud vůbec byla nějaká cesta k remíze, Vláďa ji nenašel. Tím se vyrovnal stav zápasu a všechno záleželo na Lence.

Lenka hrála bílými proti Carokannu. Přestože se připravovala, hrála se jiná varianta. Oba hráči dosáhli silného umístění v centru svých lehkých figur, ale po jejich výměnách se partie rozhodovala ve věžové koncovce. Tu hrála Lenka přesně a dosáhla vyhrané pozice. S nedostatkem času ale neriskovala a po poradě přijala nabízenou remízu. Škoda, škoda.

Zápas tedy skončil remízou 4:4, která nám stále ještě udržuje dobré šance na postup do vyšší soutěže. Takže vzhůru na Vyšehrad!

Na závěr ještě poděkování všem hráčům a slíbenou odměnu vítězům.


Pepa

Zeptejte se Pepy Přiba
odpoví vám jistě rád
jak se mastí orangutan
jak se na něj musí hrát.

Jeden tohle na něj zkusil
v noci ale nemoh spát
na hru Pepy neměl šanci
ztratil jezdce, musel vzdát.


Franta

Odborníka máme Frantu
na sicilskou obranu!
Zvlášť na dračí variantu -
soupeř nezná záchranu.

S králem v centru jen se mračí
černý než pak zešílí.
Příště radši systém dračí
hrál by chudák za bílý.



♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM