* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

DDM A - Smíchov B

Vzhledem k tomu, že jsme si už v minulém kole zajistili udržení ve druhé třídě, nastoupili jsme do jednoho z posledních kol bez trýznivých myšlenek na sestup. Naproti tomu naši soupeři k partiím zasedali určitě trošku nervózně, neboť ještě stále bojují o postup do první třídy a jakákoliv ztráta bodu může jejich cíle překazit. Protože kapitán hostujícího družstva David Horáček se hned po příchodu do hrací místnosti ptal, jestli stále máme ty smrtící (nebo smrdící?) partiáře, nepovažovali jsme dále za nutné na to soupeře před začátkem zápasu upozornit. Jak se později ukázalo, byl to jeden z rozhodujících okamžiků celého zápasu.

Naše družstvo se opět nesešlo v základní sestavě, ale i tak jsme ve složení - Franta, Honza, Saša, Michal, Ivan, Lenka, Milan a Jirka Hrdina byli pro Smíchov velmi nebezpečným soupeřem. Přestože se hráči Smíchova mohou pyšnit druhým místem v tabulce a nadějnými šancemi na postup, na šachovnicích to tak jednoznačně vidět nebylo. Pozice našich hlavních opor - Franty a Jirky Hrdiny, vypadaly velmi nadějně. Brzy se k nim připojil i Saša, který stále stupňoval svou výhodu ze zahájení. Pohled na šachovnice Honzy a Lenky také nebyl vůbec špatný, za to šachovnice Ivana a Milana už tak veselý pohled nenabízely. A Michal? Ten se zase dostával do své typické časové tísně. Vezmu to ale popořádku.

První rozhodnutí padlo na poslední šachovnici, kde se do svého soupeře pustil francouzskou Jirka Hrdina. I tentokrát se držel své jediné strategie - zaútočit a rozmáčknout soupeřova krále matovým útokem. Během několika tahů, při kterých vyhnal svou dámou bílého krále z úkrytu, nebylo pochyb o tom, kdo je a zůstane na šachovnici pánem. Nakonec pak Jirka přešel do výhodné koncovky, ve které měl aktivní figury a několik pěšců navíc. Bylo tak otázkou času než si postavil dámu a přinutil tím soupeře ke kapitulaci. (1:0)

Partie na páté a sedmé šachovnici se pro nás nevyvíjely moc růžově. Na páté šachovnici hrál Ivan proti sicilské (překvapivě bez f4 - soupeř ho totiž zmátl, v 1.tahu hrál fikané 1...d6), brzy ztratil pěšce a partii se mu nepodařilo zachránit. Podobně dopadla i partie na sedmé šachovnici, kde Milan rozehrál dámský gambit. Moc se mu v partii nedařilo a poté, co ztratil kvalitu, nás čekala další prohra. (1:2)

Na druhé šachovnici za nás bojoval černými Honza a dlouho to vypadalo remízově. Honza se však dopustil nějaké strategické chyby, ztratil pěšce a veškeré naděje, alespoň na remízu, se mu vytratily jako pára nad hrncem. Nicméně se nevzdával a tajně spoléhal na naše 36-ti tahové partiáře, což se mu nakonec vyplatilo a vyhrál na čas. Překvapený soupeř vzal naštěstí svou prohru sportovně, i když věty typu: "To snad není pravda, to jsem nezažil, to není možný.." se nedaly přeslechnout. Jsem ráda, že se to tentokrát obešlo bez roztrhaných partiářů a lítajících židlí jako loni proti stejnému družstvu. (2:2)

Další výhry jsme se dočkali na čtvrté šachovnici, kde se Michal bránil sicilskou. Po několika tazích se tradičně dostal do velké časové tísně, ale nakonec to byl on, kdo vyhrál na čas. Přesto i tak byla jeho partie už jasně vyhraná, jak se určitě co nejdříve sám pochlubí. (3:2)

Na šesté šachovnici za nás bojovala proti skotské Lenka. V této partii se dlouho nic nedělo. Lenka pak svého soupeře zaskočila dosti překvapivými tahy a6 a b5, které do skotské vůbec nepatří, a díky soupeřově bezradnosti získala na šachovnici aktivitu a dobrou pozici. Díky oboustranné časové tísni se však šachová partie proměnila ve hru - "vezmi rychle nejbližší figuru a hraj s ní první, co tě napadne, nebo prohraješ na čas". Lenka bohužel v této hře neuspěla a po pádu svého praporku musela smutně podepsat partiáře. (3:3)

Sašovi se povedlo zahájení a partie probíhala v jeho režii. Dokonce se mu podařilo svým řetězcem pěšců d4-c5-b6 přimáčknout většinu soupeřových figur na poslední řadu. Poté se ale nerozvážně pustil do nepřipravené kombinace, při které vyměnil jezdce a střelce za věž s pěšcem. Zbytek partie se mu s přispěním časové tísni moc nepovedl a partii vzdal. (3:4)

Franta pomocí bílých figur přehrál svého soupeře už v zahájení. Ten se pak během celé partie nezmohl na žádný aktivnější tah, kterým by pozici vyrovnal, a vypadalo to spíš, že čeká, co si na něj Franta vymyslí. Franta si to na něj vymyslel opravdu pěkně a začal s obléháním jedné slabiny za druhou. Když pak nakonec černý nerozvážně přešel do jezdcovky, ve které měl krále přivázaného k jednomu ze svých pěšců a jezdce, který byl téměř bez pohybu, bylo i na první šachovnici rozhodnuto. Franta pak partii ještě zkomplikoval, ale jeho výhře to nezabránilo. (4:4)

Deváté kolo jsme tedy dovedli k remíze, čímž jsme soupeře, který nás přejmenoval na Dejte Dětem Mat, určitě nepotěšili. Nakonec můžeme jen zpytovat svědomí, proč i my nebojujeme o postup do první třídy, když hrajeme vyrovnaná utkání s prvními družstvy tabulky :-(


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM