* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

DDM A - Rapid A

Ve čtvrtém kole jsme narazili na Rapid A, který ještě nezaznamenal v soutěži ani jeden bod. Povinností proto bylo zvítězit. Ze základní sestavy chyběli Láďa (musel plnit povinnosti v mateřském oddíle) a Pavel (stále ještě odpočívá po turnaji Praha Open). Nahrazeni byli Michalem a Pepou st.

První bod jsem zapsala do tabulky já. Můj soupeř se poblíž našeho DDM zalekl náledí a radši se vrátil domů. Škoda, na tuto partii jsem se obvzlášť těšila, protože jsem chtěla odčinit své minulé prohry.

První výhru na šachovnici zaznamenal Vláďa. Zahrál svou oblíbenou víděn a cítil se, jak ryba ve vodě. Svého krále uklidil do bezpečí velkou rošádou a pustil se do útoku na královském křídle. Na soupeřova krále se nepříjemně dotíral svými pěšci podporovanými vežemi a dámou. Svou partii nakonec zakončil jednoduchou obětí věže na h7. Soupeři nepomohlo ani odmítnutí této oběti a musel kapitulovat.

Bohužel ani první prohra na sebe nenechala dlouho čekat. Sklíčkova pozice se mi zdála velmi remízová a plochá a čekala jsem brzké podepsání smíru. Naneštěstí Sklíčko přehlédl vidličku na krále a dámu a musel vzdát.

Jako další skončil Jirka. Budapešťské vody mu opravdu svědčily. Jeho pozice se mi líbila, ale byla spíše remízová. Jirka díky přetíženosti jedné ze soupeřových figur snadno získal střelce a jezdce za věž. Když pak ještě získal dalšího pěšce a docílil pěkné souhry všech svých figur, soupeř vzdal.

Na páté šachovnici hrál Honza. Hned v zahájení ztratil pěšce a jeho pozice nevypadala příliš lichotivě. Jako vždy měl ale kopec štěstí. Soupeř se dostal do silné časové tísně a kupil jednu chybu za druhou. Po pádu praporku mu Honza nabídl svůj partiář a radoval se z výhry. Překvapený soupeř se však nedal zaskočit a informoval Honzu o novém hracím tempu, ve kterém předepsaný počet tahů stihl. Hrálo se tedy dál. Honza měl nepříjemného pěšce, kterého se mu podařilo dotlačit svým jezdcem a věží až na sedmou řadu. Pozice byla pravděpodobně remízová, ale partie už byla dávno rozhodnuta díky času. Honza měl na zbytek partie více než hodinu, zatímco jeho protivník blical s méně než dvěma minutami. Nakonec překročil čas a Honza se mohl, tentokrát už oprávněně, zaradovat z výhry.

Hrálo se ještě na třech šachovnicích a nám stačila k vítězství jen jedna půlka. Pepova pozice byla ale velmi špatná. Více než hodinu hrál bez dámy. Svou porážku přiznal až po ztrátě další figury.

Vítězný bod pro naše družstvo zaznamenal Michal. Hrál proti španělce se Sc5, v čemž má velkou praxi díky mně, a soupeře postupnými krůčky přehrával. Černý král dlouho zůstával v centru obklopen figurami, které byly téměř bez pohybu. Michal nelenil. Po vzoru Vládi se pustil do královského křídla pěšci a nepustil soupeře k žádné protihře. Černá pozice se velmi rychle rozpadala. Tečku za partií udělal soupeř, když přehlídl ztrátu dámy.

Jako poslední skončil Franta. Od začátku měl prostorovou převahu a malou výhodu. Dotáhnout partii k výhře ho ale stálo ještě hodně sil. Zásadní zlom v partii, kdy Frantův soupěř musel odevzdat vež za b-pěšce a králem došel až na e3, jsem bohužel neviděla. V koncovce měl soupeř postouplé pěšce na c3 a f2, které podporoval králem a střelcem. Franta ho však nakonec připavil o veškerý materiál a jako bonus nám na závěr ukázkově předvedl, jak zmatit krále jezdcem a věží během minuty.

S výhrou 6 : 2 můžeme být opravdu spokojeni.



DDM A - Rapid A6 : 2
1.Štross (2276) - Novák (1992)1 : 0
2.Hacaperková (1917) - Kropík (1909)1k : 0k
3.Křivánek (2078) - Vít (1963)1 : 0
4.Hrdina (1951) - Votruba (1930)0 : 1
5.Němec (1883) - Hoskovec (2095)1 : 0
6.Šmejc (1833) - Dušek (1863)1 : 0
7.Hacaperka (1915 ) - Nejtek (1764)1 : 0
8.Přib st. (1809) - Kindl (1739)0 : 1

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM