* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Liga mladšího dorostu západ - boj o záchranu

V sobotu 27. ledna čekala na naše mladé hráče dvě družstva Mostu. Situace ve skupině Západ České ligy mladšího dorostu se předtím vyvinula tak, že pro naději na záchranu musíme porazit Most C, v posledním trojkole pak Karlovy Vary a doufat. K prvnímu k existenčních zápasů jsme přitom s Milanem Rylkem dovezli sestavu bez obou Tomášů, tj. prvního a třetího hráče na soupisce, naštěstí ani soupeř nebyl v domácím prostředí kompletní.

Nezačalo to nejhůř: zatímco Patrik (na 1. šachovnici) a Štěpán (na 4.) získali citelnou materiální výhodu, soupeř kontroval „jen" výhodami pozičními, tj. izolovaným dvojpěšcem Ondřejovým a dokonce trojpěšcem Davidovým; Martin a Eva se rozjížděli pomaleji. Leč za půl hodiny bylo všechno jinak. Na 6. šachovnici se Ondra Špolc výměnami lehkých figur zbavil dvojpěšce, ale nabídkou výměny dam si sám utáhl matovou síť a soupeř nezaváhal. Štěpán a Patrik zkušeně realizovali svou převahu, ovšem na 2. šachovnici totéž učinil Davidův soupeř.

Stav 2:2 ještě nebyl nejhorší, jenže Martin ztratil dva pěšce a možnost rošády, Eva pak střelce. Martin ovšem už po několikáté osvědčil svou chladnokrevnost a tlačil se na královském křídle do útoku. Soupeř se pokusil kontrovat na křídle dámském a sebral dámou dalšího pěšce na a2. Ten byl ovšem krytý a s dámou navíc už Martin nezaváhal.

V dívčím souboji na páté šachovnici Eva chvíli hrála dokonce s nevýhodou věže proti dámě, pak ji umenšila o jezdce. Soupeřčina strategie jednotahového napadání a braní pěšců ztratila kouzlo v momentě, kdy se otevřel sloupec c. Eva pronikla jednou věží na 7. řadu, druhou pohrozila matem na 8. řadě a jezdec přispěl k druhé matové hrozbě na h7. Soupeřka „zvolila“ 8. řadu - hurá, 4:2 pro nás!

Odpoledne bylo béčko Mostu znatelně silnější a náš jediný bod získal Martin Špolc, který hodně brzy opět získal dámu. Naděje žije, v dubnu nás přivítá další hornické město - Sokolov.

Pavel Kunc, nehrající kapitán, 28.1.2007

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM 

♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM