* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Klatovy 2005 - 8.kolo

Lenka: S Jirkou jsme sehráli grunfelda a rozešli se v 18.tahu remízou.

Jirka: Osmé kolo mi přisoudilo Lenku, a tak vznikla po precizní přípravě teoretická osmnáctitahová lahůdka. Zvláště pan Jansa bude mít radost, až tuto velmistrovskou remis uzří v databázi :-)

Vláďa: Měl jsem bílé a hrál zavřenou sicilskou. Problém byl v tom, že soupeř nebyl žádná lama a já vůbec nebyl schopný přemýšlet, jelikož u mě právě naplno propukla rýma. Navíc jsem měl ještě horší čas, protože jsem při partii musel sehnat kapesníky, a to je v sobotu odpoledne v Klatovech docela kumšt.

Zdeněk: Má asi nejhezčí partie turnaje. Hrál proti mě hráč s elem okolo 1550. Měl jsem překvapivě opět bílé figury. Soupeř hrál podle očekávání pircovku, ale lépe než v partii ze začátku turnaje, takže moje příprava skončila v pátém tahu. Černý se dostal do jasné nevýhody, když udělal výpad jezdcem a následně s ním ustoupil na h6 místo f6. Toho jsem velmi energicky využil k nástupu na královském křídle a zavření černého střelce na g7. Pak jsem ještě díky taktickému motivu získal pěšce. Po opačných rošádách se pak pozice hodně zostřila. Už se zdálo, že ztrácím kvalitu, ale pak jsem dočasně obětoval pěšce a rozehrál útok na téma vazba, kterým jsem rozmetal postavení krále černého. Tři tahy za sebou byla moje dáma na e5 napadená, a třikrát nešla vzít kvůli vazbě (jezdce a pak střelce). Potom jsem získal figuru při trvajícím útoku a prohnal trochu černého krále po šachovnici, než se soupeř konečně vzdal. Další diagram v turnajovém bulletinu! Juchůů...

Franta: : Bílými proti Pirklové (2117) přede mnou stála otázka, jestli si vybrat francouzskou po případném 1.e4 anebo královskou indickou, což soupeřka hrává na zavřené hry. Vybral jsem si králku, což byla šťastná volba, protože už v zahájení jsem získal jasnou výhodu. Potom jsem jedním nepromyšleným tahem o téměř celou svou výhodu přišel, ale soupeřka si naštěstí nalezla do časovky a po přehlédnutí jednoduché taktiky se před velkými ztrátami materiálu vzdala.

Michal: Potřetí v turnaji jsem si v tomto kole zahrál černými královskou indickou, a ze všech tří partií jsem ji rozehrál asi nejlépe. (Bílý hrál spíše trochu pasivnější výstvus d3.) Získal jsem pěšce a zatlačil bílého postupem centrálních pěšců. Bílý pak musel obětovat figuru, aby se uvolnil. Nepokračoval jsem pak přesně a s figurou více jsem přijal nabízenou remízu. Na šachovnici mi zbyly už jen pouze dva pěšci a vůbec jsem nevěděl, jak bych mohl jezdce více uplatnit k výhře.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM