* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Klatovy 2005 - 5.kolo

Karel: V pátem kole jsem hrál s Václavem Novým (2060), který si u nás byl zahrát blicky. Hrála se sicilská, jelikož jsem si na soupeře moc nevěřil, tak jsem hrál při zdi a ze zahájení jsem stál o něco hůř. Dobře jsem se bránil a tak soupeř nabídl už ve vyrovnané koncovce remízu, kterou jsem přijal.

Lenka: Opět jsem si černými zahrála španělku se 3.Sc5. Bílý (Miroslav Krutina, 1978) v zahájení zablokoval pozici přetažením pěšce na d5, a tak jsem rychle přesouvala figury na královské křídlo a připravovala f5. S pozicí jsem byla velmi spokojená, a tak jsem vůbec neváhala s odmítnutím soupeřovy nabídky remízy. Bohužel jsem tak dlouho vylepšovala postavení svých figur a připravovala léčky, až se pozice zablokovala. Zklamaně jsem nabídla remízu, která byla okamžitě přijata.

Zdeněk: V pátém kole jsem hrál poprvé v životě d-čtyřku ve vážné partii a soupeř se bránil čigorinovou variantou dámského gambitu (1. ..d5 2.c4,Jc6), na kterou jsem se večer před partií podíval. Asi v sedmém tahu černý sešel z prošlapané cesty a ze zahájení stál řekl bych o dost hůř. Tak jsem nechal krále v centru a zahájil pochod pěchotou na královském křídle. Soupeř si vymyslel protiúder v centru a hra dostala velmi ostrý ráz. Bohužel v takových pozicích se zrovna jako ryba ve vodě necítím a černý s trochou mé pomoci odrazil všechny hrozby a přešel do protiútoku. To už jsem se bál další remízy ale pak jsem udělal chybu a postavení mého krále se stalo téměř katastrofálním. Naštěstí už nešlo zesílit útok pomocí těžkých figur a můj soupeř se rozhodl nasadit ještě jezdce, který cementoval obranu královského křídla. Rozhodla časová tíseň černého, kdy jsem si vymyslel léčku. Věží jsem napadl dámu...a soupeř odpověděl tahem, po kterém se zdála má pozice beznadějná...až na oběť věže na h7, po které následoval pěkný trojtahový mat. Touto kombinací jsem se dostal do diagramu v turnajovém bulletinu.

Jirka: Proti Hlaváčkovi, se kterým Lenka usušila remis, jsem zvolil Sicilskou. Chtěl jsem hrát Najdorfa, ale překvapila mne soupeřova reakce 6.a4, a tak jsem opustil běžné schéma a ještě před rošádou zahrál d5. Výsledkem byl izolovaný pěšec, moje aktivní figurová hra se minula účinkem a po ztrátě dvou pěšců jsem vzdal.

Michal: V pátém kole jsek hrál znovu proti skandinávské obraně. V zahájení jsem se rozhodl sebrat dámou zadarmo pěšce na b7, ale černý pak lépe rozehrál své figury a získal prostorovou převahu. Partie se ale rozhodovala v časové tísni, kde jsem nejdříve přehlédl kvalitu a pak i figuru. Po časové kontrole jsem pak hned vzdal.

Franta: Černými proti Lacinovi (2267) jsem zahrál Ruskou. Soupeř mě trochu překvapil tím, že hrál nejaktuálnější hlavní variantu a navíc nový Anandův tah ze superturnaje v Sofii 16.Dc1. Já byl však připraven a tak jsem nehrál chybně jako Kramnik 16..Ja5?! 17.c4 De4??, nýbrž mnohem lepší 16..Sd6 17.c4 De4 18.Sxd6 cxd6. Bohužel po 19.Sf1 jsem to úplně zkonil a místo na g4 s dobrou pozicí černého, jsem dámou ustoupil nepochopitelně na c2, což vynuceně ztrácí pěšce při špatné pozici (pomalu jsem přemýšlel o vzdání). Pan Lacina se však rozhodl, že místo zisku pěšce mi dá rovnou mat a tak nechal pěšce pěšcem a vydal se dámou směrem k mému králi. Ve svých propočtech však přehlédl taktiku pro čtvrté třídy (po partii to omlouval tím, že turnaj již pokročil a že není jednoduché zůstat v dobré kondici, když každý večer vypije 15 piv) a zůstal v koncovce bez pěšce. Bohužel pro mě, pozice bílého byla tak dobrá, že snesla i ztrátu pěšce. Po obsazení sedmé řady měl bílý stále o něco lepší vyhlídky vzhledem k daleko aktivnějším figurám. Navíc jsem měl asi o půl hodiny horší čas. V časové tísni se mi podařilo najít dobrý plán – převod jezdce na c5 a byl jsem blízko úplnému vyrovnání. Moje veškeré snažení jsem bohužel zazdil svým 40. tahem. Bílý opět obsadil sedmou řadu a tentokrát již s rozhodujícím účinkem. Následovala zoufalá oběť kvality a po několika tazích nevyhnutelná kapitulace.

Vláďa: Bránil jsem se černými mojí oblíbenou Birdovou obranou proti španělské. Soupeř na mě zkoušel jednotahové fígle, ale nějak jsem dokázal nepřehlídnout figuru ani nic podobného a bez problému jsem vyhrál s pomocí soupeřovy časové tísně.

Pepa st.: Konečně jsem si trochu zahrál. Když mi soupeř hodně pomohl s vývinem a měnil své aktivní figury za mé opačné, šel jsem namísto do remízové sušárny do risku a vyplatilo se. Soupeř přehlédl trapný mezišach a partie skončila rychle, ale při rozboru a korektním postupu bych dopadl stejně jako včera - s volným pěšcem navíc v jezdcové koncovce se . Zítra už přijde něco "tvrdšího".

Pepa ml.: Stál jsem jak pako, ale soupeř nabídl remízu.

Franta starší: Rychle ztratil dámu a bylo po partii.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM