* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Klatovy 2005 - 4.kolo

Franta: Dalo by se říci celkem pohodová rychlá remíza černými s Vedralem (2232). Ve slovanské zahrál bílý pochybný systém a já mohl po přesné hře získat v koncovce o něco příjemnější pozici, jak se už hrálo např. v partii Herzog – Eliskases, Moravská Ostrava 1933. Já se však rozhodl, že budu hrát efektně a nabídl jsem ke zkonzumování figuru za drtivý útok na krále v centru. Bílý můj dárek samozřejmě odmítl a partie skončila po několika tazích remízou v tupé koncovce. Doma mě však čekalo překvapení, Fritz totiž po mém rádobyefektním tahu náhle zahlásil +3 za bílého! A je to opravdu tak, protože bílý mohl po celkem jednoduchém tahu vytvořit dvě hrozby (zisk figury nebo chycení dámy), které bych současně nemohl pokrýt.

Karel: Ve 4. kole jsem hrál holandskou s Bohumilem Beranem (2034). Už brzo v zahájeí jsem zahrál blbě c5 a stál jsem jako dobytek. Po celou partii až do koncovky se to nijak moc nezměnilo a asi jsem stál na prohru, ale soupeř mi nabídl remízu, tak jsem ji s povděkem přijal.

Zdeněk: Hrál jsem černými italskou se Sc5 a ze zahájení jsem stál trochu hůř, taky díky skvostnému manévru jezdce: Jb8-c6-a5-b7-c5-e6. Pak jsem ještě udělal chybu, která mě stála pěšce; dostal jsem se za něj ale k zajímavému tlaku na královském křídle. Bílý si chtěl ulehčit výměnou střelců, ale já jsem místo toho přesunul dámu na královské křídlo a soupeř po dlouhém přemýšlení zvolil asi nejlepší obranu. Dobral jsem si střelce a bílý naskládal jezdce před svého krále...vůbec jsem nevěděl, jak dál. Tak jsem to tam povyměňoval a přešel do koncovky, kde měl soupeř trojpěšce a pěcha navíc. Nabídnutou remízu jsem po krátkém přemýšlení přijal a je to první remíza, za kterou jsem docela rád.

Lenka: Bílými jsem se těšila na budapešť nebo královskou indickou. Tahem d4 jsem ale soupeře (Karel Hlaváček, 2025) natolik překvapila, že se na šachovnici objevila holanská (soupeř ji hrál podruhé v životě). Oběma nám tak došla knihovna zahájení již v prvním tahu a museli jsme vše už od začátku vymýšlet. Rozestavili jsme figury do útočných pozic a čekali na soupeřův průlom. Po několikatahovém lavírování figur skončila partie opět remízou.

Jirka: Bílými jsem konečně prorazil a poprvé vyhrál. Soupeř hrál francouzskou, a tak vyvrácení s 4.Jc3! bylo milou povinností. Co tah, to zlepšení pozice a miniaturka o 22 tazích byla na světě.

Michal: Ve čtvrtém kole jsem hrál černými královskou indickou. Hrál jsem trochu riskantně, abych dosáhl aktivní pozice a bílý se zalekl. Nepokračoval přesně a pod náznakem mého útoku si úplně uzavřel jezdce na g1, že s ním nemohl až dokonce partie hrát. Po přežití časové tísně tak vznikla koncovka jakoby s figurou navíc, a tak jsem se dočkal první výhry v Klatovském turnaji.

Vláďa: Bílými jsem zahrál proti českému systému celkem originálně. Při přechodu do střední hry jsem obětoval pěšce za vidinu útoku. Černý oběť přijal a během pár tahů se dostal do nepříjemně pasivní pozice, kde se musel bránit mému nástupu na královském křídle. Tak jsem si útočil, až přislo na časovou kontrolu, před kterou jsem mohl dát dvoutahový mat s obětí dámy, ale neviděl jsem ho, a tak pozice přešla do koncovky, kterou jsem měl jasně lepší. Nicméně jsem ji nezahrál vůbec dobře a soupeř se snažil dostat mého krále do matu nebo alespoň věčného šachu pomocí věže, střelce a krále, až mi to nakonec ujelo a ten mat jsem fakt dostal.

Ostatní: Pepa mladší se dlouho snažil vyhrát o něco lepší střelcovku, ale nakonec se musel smířit s remízou. Pepa starší a Franta starší své partie vyhráli.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM