* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Klatovy 2005 - 3.kolo

Karel: Ve třetím kole jsem hrál s Caklem 2086. V zahájení jsme hráli sicilskou a soupeř si vzpomněl na svou loňskou partii, kdy se vzdal v 8. tahu. Poslední tah si ovšem rozmyslel. Mohl jsem získat výhodu, ale zahrál jsem to jak debil a soupeř mohl získat velkou výhodu. Místo dvou střelců proti střelci a jezdci si však vybral pěšce navíc a nestejné střelce. Po výměně věží bych se musel hodně snažit, abych to prohrál, takže třetí remíza.

Zdeněk: Na třetí kolo jsem se hrozně těšil, protože jsem hrál proti soupeři, který na e4 hraje e5. Hrál jsem italskou a asi po patnácti tazích jsem spotřeboval jen asi čtvrt hodiny, kdežto můj soupeř něco přes hodinu. Měl pět!! izolovaných nebo zdvojených pěšců a já šest zdravých. Jenže toto strategické fiasko bylo kompenzováno mým zaostalým vývinem, králem meškajícím v centru a aktivitou černých figur. Nakonec jsem odrochoval, soupeř přemýšlel jak zesílit tlak a na patnáct tahů do časové kontroly mu zbývalo míň než deset minut. A pak jsem udělal chybu a přehlíd jsem věčný šach.....jak by řekl progamer: Omg...omfg.

Lenka: Ve 3.kole jsem se utkala s Muhlbauerem (1844) a hrál se dámský gambit. Ze začátku se mi pozice líbila, ale po výměně centrálních pěšců byla nepříjemně symetrická. Se soupeřem jsme se dohodli na remíze. Z partie jsem neměla žádnou radost, odcházela jsem s pocitem, že jsem si vůbec nezahrála. Asi budu muset nějak obměnit svůj repertoár po 1.d4, abych se nedostávala do takových sušin.

Michal: Můj soupeř zvolil skandinávskou obranu, ale zahájení zahrál velice pasivně. Získal jsem tři pěšce, ale partie se opět rozhodla v můj neprospěch v časové tísni.

Jirka: Třetí kolo jsem proti orangutanovi zvolil solidní výstavbu s útokem na malou rochádu. Soupeř (p.Daněk 1974) z postouplého pěšce nic neměl a začal bránit krále. S přesnými tahy v útoku jsem ovšem spotřeboval skoro veškerý čas, stál jsem sice lépe, ale velké zápletky jsem musel blicat. Vznikla koncovka těžkých figur a můj holý král se stal terčem pro dámu a věž. Před ztrátou dámy za věž jsem pak musel vzdát.

Vláďa: Konečně povedená partie v Birdově obraně. Končilo se v oboustranné časové tísni, kdy se soupeř dostal do prohrané pozice a vzdal. Juchů!

Franta: Na partii 3. kola jsem se důkladně připravil. Vzal jsem si k ní totiž 2 velké plátěné kapesníky, neb mám rýmu jako trám. Spolu s bolestí v krku a zvýšenou teplotou to nevěští nic dobrého. Snad se co nejdřív vykurýruju. K partii, bílými proti P. Pekárkovi (2146) jsem zkusil Lenčinu zbraň, zavřenou sicilku a stál jsem dobře. Pak jsem ale nepokračoval nejlépe a výhoda se vytratila, naopak jsem už stál o něco hůře. Nabídl jsem remízu, kterou však soupeř odmítl, ale zároveň zahrál chybně a hra se zcela vyrovnala. V remízové věžovce nabídl remízu tentokrát černý, ale já se chtěl pomstít za odmítnutí předchozí nabídky remízy, a tak jsem pokračoval dál. Soupeř několikrát přešel kolem jasné remízy, pokračoval nepřesně a pozice přešla do zajímavé pozice, kde jsem měl K, D, V, p proti K, D, p. Musel jsem se však smířit s tím, že moje věž navíc bude vyšachována a mně zůstane pouze pěšec navíc v dámské koncovce. Měl jsem několik možností jak před nevyhnutelnou ztrátou věže umístit své figury a teoreticky jsem si nevybral nejlepší možnost. Doma jsem zjistil, že podle Nalimových databází koncovek to byla teoretická remíza. Prakticky byl ovšem soupeř bez šance, protože na hodinách měl pouze pár minut proti mojí zhruba půlhodince. Zákonitě chyboval a před nevyhnutelným přechodem do prohrané pěšcovky partii vzdal.

Ostatní: Všichni (Pepové a Franta st.) potvrdili role favoritů a své partie vyhráli.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM