* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Klatovy 2006 - závěrečná třetina

7.kolo

Zdeněk: V poslední třetince začalo přituhovat. Nevím jestli to bylo únavou nebo čím, ale v zahájení jsem černými už ve čtvrtém tahu udělal hrubou chybu. Naštěstí soupeř nereagoval nejenergičtěji a po namáhavém vývinu se mi podařilo vyrovnat hry. Pak jsem vtipným tahem vyměnil svého špatného střelce a začlo svítat na lepší časy. Po dalších mých dvou chybách jsem se ale dostal do koncovky pěšec za kvalitu. Bílý opět nehrál příliš aktivně, takže jsem se pěšákem navíc dostal už docela daleko. Potom jsem soupeři nastražil léčku, do které mi skočil po hlavě. Získal sice jezdce, ale můj pěšák se dostal až na f2 a bílá věž nemohla čelit jeho proměně v dámu. Mohla ale šachovat mého krále, a já nevidouc, že se můžu schovat na osmé řadě a získat dámu, nabídl jsem remízu. Z mé strany jednoznačně nejotřesnější partie proložená velkým množstvím hrubých chyb včetně nabídnutí remízy v hladce vyhraném postavení. A to jsem ani nebyl v časovce.

Lenka: Na Caklovo typické Jf3 a b3 jsem se pěkně připravila. Můj soupeř mě však překvapil tahem f4. Zvolila jsem výstavbu, která je mi nejvíce nepříjemná proti zavřené sicilce a hrála pěkně svižně. Můj soupeř naopak důkladně přemýšlel nad každým tahem, v pro něj nezvyklé pozici se asi moc dobře necítil. Pak začal manévrovat jedním jezdcem, což ho mohlo přivést po mém průlomu v centru až k vytvoření vlastní slabiny na e3. Nabídl však remízu, kterou jsem nedokázala odmítnout.

Franta: Po dvou výhrách v řadě mě opět čekal jeden z těch silnějších soupeřů – Petr Folk (2308) z Plzně. Bílými jsem zvolil svou novou zbraň – Veresova a díky pěšcové převaze na dámském křídle jsem držel menší výhodu. Čekal jsem tvrdý boj, ale partie skončila již ve 28. tahu po malé zápletce, ze které jsem vyšel s čistou figurou navíc!

Michal: Sedmého turnajového dne jsem zasedl k partii s Karlem Kalistou vyladěným na francouzkou notéčku. Získal jsem výborné útočné šance a už se těšil na efektní závěr, když tu se náhle něco přihodilo a v matové sítí uvízl můj vlastní král. K mému překvapení.

Vláďa: Snažil jsem se černými zvítězit, pozice ale byla proti. Bílý obětoval věž za věčný šach.

Marek: Po tragickém výkonu v předchozím kole jsem putoval opět na galerii, kde mne čekala další mladá klatovská juniorka. Tentokrát se hrálo o trochu déle, soupeřka se mne vůbec nezalekla a v anglické, kterou jsem hrál bílými hbitě, obětovala jezdce na f2. Naštěstí se mi podařilo ve vzniklé zápletce najít správné tahy a výhodu jsem uplatnil, vyměnil materiál a soupeřka při přechodu do koncovky vzdala.

Jirka: Sedmé kolo vypadalo velmi slibně, začal jsem přemýšlet až nad patnáctým tahem v oblíbené dračí. Získal jsem kvalitu, ale proti dvěma spojeným pikům se mi ji nechtělo uplatňovat. Kvalitu jsem vrátil, vyrovnal matroš a s jistotou odremizoval.

8.kolo

Michal: Osmá partie, to byla veliká krása! Dopoledne jsem se šprtal královskou indickou proti Jaroslavu Foltovi a jeho propracovaného Averbachu, což se mi nádherně vyplatilo. Věděl jsem, že zahrál odbočením nepřesnost a já znal na to repliku. Šachovnici pak ovládl můj jezdec kostěj nesmrtelný na d4, který pak mohl už jen klidně sledovat, jak se bílému nečekaně rychle všechno rozpadlo.

Franta: Rychlá remíza černými s vedoucím hráčem turnaje Janem Turnerem.

Zdeněk: V osmém kole jsem měl bílé figury. Jestli jsem pomýšlel na vůbec nějaké slušné umístění v turnaji, musel jsem bezpodmínečně vyhrát. Z turnajových bulletinů jsem vyzjistil, že černý hraje ve vídeňském gambitu místo teoretického 3. ... d5 pouze d6, a tak jsem zvolil tuto variantu. Předčasným tahem Dd1-e1 s myšlenkou následujícího převodu na královské křídlo a do útoku proti králi jsem se ale dostal do nečekaných obtíží kvůli slabině na c2. Psychicky nepřipravený na obranu vlastních slabých bodů jsem v dalším průběhu hrál opravdu mizerně, a moje postavení se začalo stávat bezvýchodným. Obětoval jsem tedy kvalitu za iniciativu a přechod do útoku. Po soupeřově nepřesnosti jsem přetáhl pěšce až na f6 a přesně vedeným matovým útokem s pěknou souhrou všech figur jsem rozhodl partii ve svůj prospěch.

Lenka: V osmém kole proti mě zasedl Pavel Šott, kterého v jednom z předchozích kol porazil Jirka. V zavřené sicilské jsem si dovolila ztatit hned dvě tempa manévrem jezdce g1 na f3 a zpátky. Iniciativa tak přešla do rukou soupeře, který se snažil napadat moje slabiny na c3 a d3. Všechny hrozby jsem však úspěšně pokryla a po jednom aktivnější tahu donutila soupeře k f5. Tím jsem získala e-sloupec a stála jasně lépe. Z předchozího průběhu partie jsem však byla dost zkleslá a soupeří nabídla remízu, kterou téměř bez váhání přijal.. A já si pak nadavala celý večer...

Jirka: V předposledním kole jsem nejprve proti Cuhrovi (1996) dlouho držel pozici, až když se soupeř k ničemu neměl, vyrazil jsem na zteč. Získal jsem čistého pika, navíc soupeři zůstal slaboučký izolant na c6. Vyhranou partii jsem zkonil v časovce, pak už jsem mohl jen držet remis, což soupeř pochopil až v 55 tahu.

Vláďa: Velmi zajímavá partie s Petrem Herejkem. Lepší pozici jsem zazdil sebevražednou technikou v časovce a prohrál.

Marek: Na tuto partii jsem se připravil na královskou indickou. Ta se skutečně hrála, já měl bílé a soupeř vedl útok na královském křídle přesně, kdežto moje protihra na dámském křídle byla slabá jako čaj. Soupeř bez rozpaků obětoval bělopolného střelce na h3, za což si vysloužil po právu diagram v turnajovém bulletinu. Za oběť získal luxusní pěšcovou vidličku na g2 na krále a věž a partie vypadala pro mne zase moc zle. Naštěstí můj bělopolný střelec napadal po odtahu soupeřovu dámu a soupeř si neodpustil braní pěšce f3 koněm zároveň se šachem. Poté se ale jezdec dostal do choulostivé situace a byl směněn za pěšce. V lehce pro mne vylepšené ale stále asi nevýhodnější pozici jsme se ale dohodli na remíze. Po partii jsme si složili zdvořilostní poklony. Prý sem hrál á tempo, ale nějak se mi to nezdá, protože sem málem dostal mat ve střední hře.

9.kolo

Franta: Bílými proti Křížovi jsem hrál tvrdě na výhru a záhy přešel do nadějné koncovky. Svou jasnou výhodu jsem pak bohužel zcela zbytečně zazdil forsírovaným přechodem do koncovky s věží a pěti pěšci proti věži, jezdci a dvěma pěšcům, která byla navíc spíš výhodná pro černého. Po zápletkách, ve které jsme oba střídavě hráli na výhru vyústila pozice do mrtvé remízy ve věžovce.
Před začátkem turnaje bych celkové čtvrté místo asi bral, ale takhle je pro mě zklamáním, protože v případě výhry v posledním kole bych skončil druhý, navíc třetí Trmal měl při stejném buchholzu jen nepatrně lepší Sonnenborn. Přesto turnaj hodnotím pozitivně, zahrál jsem si dobře a přírůstek do ela byl také slušný (aktuální národní 2330, aktuální FIDE 2301). Šachově mě však prověří až Pardubice, tam budou soupeři mnohem přísnější.

Lenka: Rychlou remízou jsem přenechala první místo v ženách nadějné juniorce Kateřině Palkové.
Celkově jsem na sebe tradičně naštvaná za všechny ty remízy... ale to budu se svou povahou jen těžko měnit.

Michal: V posledním kole jsem se střetl s Václavem Daňkem, tradičním Klatovkským hráčem a znalcem španělské. Díky jeho odvaze obětovat dámu za věž a střelce vznikla zajímavá partie, kterou jsem však dle mého názoru měl dovést přinejmenším k remíze. S nedostatkem času jsem však partii dovedl úplně někam jinam, kde se mi to ale vůbec nelíbilo.
Můj trochu skromný bodový zisk 2,5/9 nestačil ani na losovanou cenu a může se na první pohled jevit jako zklamání. Na druhý pohled to však stejně asi neuhádám, a tak můžu jen dodat slavné Kasparovovo Napriek tomu,...

Vláďa: Stejně jako loni, i letos Radek Vevera. A stejně jako loni, i letos vajíčko. Hrál jsem zcela bez elánu, přesto jsem se se štěstím dostal do jasné výhody. Tu jsem pak zahodil jako kus hadru, chyboval a dostal nehoráznou čočku.

Jirka: Poslední kolo jsem měl bílé a naprostou nechuť přemýšlet a hrát. V rovné pozici jsem v 15 tahu zahrál jakoby výhružné Vf3, že budu útočit na malou rochádu a zároveň vtipně nabídl remis. Soupeř po 10 nekonečných minutách souhlasil.
Celkově tedy 50% a slušný zisk 2.52 do Ela, takže jsem spokojený.

Zdeněk: Poslední partii turnaje jsem odehrál v duchu předchozích....opět jsem se dostal do prohraného postavení...tentokrát dokonce na dost dlouhou dobu. Měl jsem černé a rozhodl jsem se hrát nekompromisně na vítězství. Marshallův útok byl proti španělce jednoznačnou volbou. Soupeř se ale bránil nečekaně dobře...prvních asi dvacet tahů podle teorie. Pak, když už jsem nevěděl jak dál, tak přece jenom udělal chybičku, a já jsem získal dvojici střelců proti věži. Následující postavení jsem ale špatně odhadl, navíc jsem si neuvědomil včas hroznou slabinu mojí pozice na e5. Bílý, který zatím v zahájení jen kroutil hlavou náhle získal nebezpečný útok. Když shlédl, že mat mi dát nemůže, přešel do koncovky dáma + 5 pěšců proti věži, dvojici střelců a pěšci. Už jsem se chtěl pomalu vzdát. Soupeř však skočil dámou na nešťastné pole a já jsem pěknou obětí pěšce získal dámu za oba střelce. Hra přešla do nervydrásající koncovky věž proti pěti pěšcům, kterou jsem sehrál brilantně, a soupeře porazil doslova silou vůle.
Celkové osmé místo je vzhledem k tomu, že jsem měl 6,5/9 trošku zklamáním, protože 6,5 bodů měli hráči na 3.-8. místě, a já byl ten osmý, ale vzhledem k předvedené hře za něj můžu být hodně rád. Turnaj tak hodnotím vcelku kladně.

Marek: V poslední partii jsem opět očekával a opravdu také hrál královskou indickou. Tentokrát černými. Smutné je, že jsem nedovedl vyvinout obdobný tlak jako můj soupeř den předtím. Nehrála se ortodoxní varianta. Kolem mého krále bylo zase brzo dusno, těsno a neveselo. Po momentu kdy jsem ovšem své figury osvobodil a rozvinul na výhodná místa které mi soupeř trošku levně přepustil, jsem v zápalu nadšení táhl pěšcem, který kryl jezdcovou vidličku, a ztratil kvalitu za pěšce. Ztrátu jsem ještě stačil zmírnit dobráním druhého pěšce, ale naivní hrou jsem soupeři připustil zakončení matem. Smutné je, že šlo situaci při pozornější hře rychle a naprosto otočit. Jednalo se o oboustranně nepřesnou hru pro mě bohužel s citelně horším koncem. Nedobrá partie na zakončení turnaje.

Shrnutí

Turnaj v Klatovech se opět vydařil, počasí nám přálo a na rozdíl od loňského roku se nám vyhýbaly i zákeřné nemoci. Mezi naše hlavní mimošachové akce patřil tradiční výlet na rozhlednu Bolfánek ukrytou v půvabném prostředí uprostřed lesa (samozřejmě i tentokrát jsme z něj házeli frisbee a dokonce i několik vlašťovek), dále fotbalový turnaj, na kterém jsme však na rozdíl od loňského roku tolik nezazářili a z pouhých 4 týmů obsadili až 3. místo (na naší obranu je však třeba říci, že jsme ve velkém vedru hráli prakticky bez náhradníků) nebo třeba výlet na Klatovskou Hůrku, kde jsme pořídili několik pěkných fotek, např. jak si Frantovi sedl na ruku motýl :-)

Za zmínku ještě stojí, že na závěrečném vyhlašování výsledků již podruhé za sebou vyhrál Franta starší losovanou cenu, což nás všechny dohnalo až k slzám a několikaminutovému nepřetržitému smíchu.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM