* DDM Praha 6 *

🔒 Přihlášení
✍️‍ Zaregistrovat

📰 Novinky
📅 Kalendář akcí

Turnaje:

🗼 Přebor družstev
🔥 Čtvrteční blicky
🏛 Přebor klubu
👨‍💻 Online přebor klubu
📷 Multimédia
〽️ Šachové skladby

Klub:

💬 Diskusní fórum
 Hattrick fórum
🧒 Šachy pro děti
👨‍👦‍👦 Naši hráči
👥️ Naši uživatelé
* Naše partie
🗺️ Kontakt a historie
🎒 Společné akce
💰 Naši sponzoři

Zajímavosti:

* Počítačový šach
♜♖ Diagramy týdne
* Úloha dne
🧩 Skládačky
📄 Dokumenty
🔗 Odkazy
📑 Tyto stránky

Klatovy 2006 - první třetina

Stejně jako loni, i letos jsme se (pro velký úspěch a nadšené ohlasy) rozhodli referovat o našich úspěších či neúspěších popisováním jednotlivých partií z každého kola.

1.kolo

Zdeněk: Narozdíl od minulého roku se mi vstup do turnaje podařil a připsal jsem si první vítězství. Černými jsem si v italské nepočínal zrovna přesvědčivě, ale přece jenom jsem získal malou výhodu v předsunutém pěšci d4, který tísnil soupeřovu pozici. Taky jsem si udržel černopolného střelce, který na třech různých diagonálách odvedl skvělou práci. Jemným manévrováním jsem pak izoloval jednoho ze soupeřových jezdců na dámském křídle a přesunul své figury na královské křídlo, kde jsem dosud čistě pozičně vedený boj rozetnul obětí jezdce na g2, po které se bílý okamžitě vzdal.

Lenka: V prvním kole jsem narazila černými na Michala Voláka, který loni skončil v turnaji na druhém místě. V dámském gambitu jsem se posléze dostala k problému s pěšcem na c7, který byl ohrožován všemi těžkými figurami soupeře. Naštěstí se mi podařilo nalézt dobrý plán, slabiny na c7 se zbavit a hru vyrovnat. Bohužel jsem v této už vyrovnané pozici úplně nesmyslně opustila poslední řadu věží a nechala se několikatahově zmatit.

Franta: Na rozjezd jsem dostal černými Jiřího Kopeckého (elo něco přes 2000). První soupeřův tah mě potěšil (1.e4), druhý už nikoliv (2.c3 proti sicilské). Silné remízové tendence tohoto zahájení se záhy začaly projevovat, remízovou nabídku jsem však ještě nehodlal akceptovat. Pozici jsem si začal postupně vylepšovat a po soupeřově hrubé chybě jsem mohl jednoduše získat dva pěšce. Já to však úplně přehlédl a partii se tak zbytečně protáhla. Nakonec se mi však soupeřův odpor podařilo zlomit a tak jsem si připsal, pro psychickou pohodu důležité, vítězství na začátku turnaje.

Michal: Do klatovského turnaje jsem vstoupil černými Svěšnikovem proti Petru Herejkovi. Po drobné nepřesnosti v zahájení jsem pocítil tlak na královském křídle, který vedl ke ztrátě pěšce. S dvojicí střelců jsem však zato získal vynikající hru s tlakem na krále v centru, kdy soupeře od ztráty figury zachraňovaly jen taktické obraty s motivem matu na poslední řadě. V partii jsem nakonec mohl vydobýt remízu, v časové tísni jsem však konec nezvládl.

Vláďa: Vyhrál jsem s kloučkem, který stál líp, ale nechal se nachytat na nekorektní švestky.

Jirka: První kolo jsem zahájil tradičně černými,tentokrát proti Caklovi.Pan Cakl hraje výhradně 1.Jf3 s dalším 2.b3 atd. V suché pozici, kde už soupeř hrozil postupným útokem jsem nekorektně obětoval pěšce, avšak přehlédl jsem jednoduchou ztrátu kvality. V koncovce už jsem neměl šanci.

Marek: Turnaj jsem zahájil bílými proti pátému nasazenému hráči, panu Lenerovi. Hrála se otevřená sicilská, ve které se soupeři podařilo vyměnit dámy a tím mi znemožnit rošádu. Toto se ale v dalším průběhu neukázalo jako velká nevýhoda a poté, co mi soupeř lehkomyslně dovolil zdvojit věže na jediném volném d sloupci, jsem po jejich výměně získal pěšce a soupeři zruinoval pěšcovou strukturu na dámském křídle. Darovanou výhodu jsem bohužel nedokázal zužitkovat a při vidině dalšího pěšce navíc jsem jeho braním stvořil katastrofálního dvojpěšce na a sloupci. Jeho pokus o udržení a prosazení vedl k zápletkám, ve kterých jsem ztratil nejen figuru ale i celou partii.

2.kolo

Michal: V druhém kole jsem nastoupil bílými proti Baumrukovské Aljechince a v zahájení jsem měl problémy vývinem královského křídla, vzhledem k napadenému pěšci na c4. Vyvíjel jsem tedy dámské křídlo a zahnáním černého jezdce dostal dobrou hru. Po získání silného bělopolného střelce černého výměnou za jedce už výhra pomalu klepala na dveře. V časové tísně jsem pak zahrál dva neplnohodnotné tahy a vzniklou lepší koncovku dovedl do vítězného konce bohužel černý.

Franta: Los mi pro 2. kolo přisoudil Honzu Framberka, kolegu Pavla Rakouše z Úholiček a možná budoucího hráče DDM. Hrála se Jaenischova varianta ve španělské a oba jsme tvořili již zhruba od 5. tahu. Po skončení zahajovací fáze byly všechny trumfy na mé straně, ale pak jsem pozici dvěma nepromyšlenými tahy zazdil a možná jsem mohl stát i hůř. Honza se však v začínající časové tísni v koncovce špatně zorientoval a dovolil mi přejít do pěšcovky, která se ukázala být pro mě vyhraná.

Veronika (10-ti letá soupeřka Franty st.): Když jsem byla malá, tak jsem hrála dobře, ale teď už hraju špatně.

Zdeněk: Ve druhém kole jsem i přes výhru v prvním dostal za soupeře papírovýho saláta. Již ze zahájení jsem získal bílými drtivou převahu, a když mi černý v desátém tahu hupsnul do jednoduché léčky, suše jsem odebral dámu a nebylo co řešit...

Lenka: Bílé figury, zavřená sicilská, věřila jsem si dost. Pozici jsem zablokovala na královské křídle a připavila vše pro průlom na d4. Ten se mi povedl, ale díky své zbabělosti jsem ho nedotáhla do konce, což se mi stalo osudným.

Jirka: V druhém kole jsem bílými proti panu Kopeckému zvolil zavřenou sicilku, což je má oblíbená. Průběh byl ovšem divočejší a hrálo se jen takticky. Získal jsem pěšce ale soupeř rozehrál figury a pak se k mé radosti rozhodl obětovat 2 figury za věž a pika. Vzniklá koncovka ovšem dávala naději na výhru spíše mě, ale nakonec jsem souhlasil s remízou.

Vláďa: Pan Lacina dal figuru. Dostal kvéra v tu ránu. Pak mu nezbylo než nadávky.

Marek: V druhém kole jsem se odebral do „místnosti hanby“ v klatovské sokolovně na galerii a poopravil bodové manko celkem pohodlnou výhrou nad mladou soupeřkou. Opět se hrála otevřená sicilská, já měl tentokrát černé a opět jsem připustil výměnu dam, po které jsem přišel o rošádu. Ve 13. tahu se soupeřka ale zalekla mé plané hrozby a odevzdala mi zadarmo střelce. Vzhledem k zarputilosti soupeřky v koncovce jsem si chvilku pohrával s myšlenkou postavit si tři dámy ze všech svých zbývajících pěšců, ale postupem času mi tato myšlenka připadala méně vtipná a tak jsem zasadil mat pouze jednou dámou a králem.

3.kolo

Franta: Před partií proti největšímu favoritovi turnaje IM Petru Neumanovi jsem byl naladěn bojovně, ale když mi v 15. tahu, ještě stále na poli teorie populární Svešnikovovi varianty, nabídl remízu, tak mě náhle bojovnost přešla a remízu jsem přijal. Diváci asi moc nadšení nebyli, např. mluvčí klatovského turnaje Jan Obelix Brousek to směrem k Petrovi komentoval následovně: "Tak ses na to dneska vysral, jo?". Je to zvláštní, nějak se mě ti hráči s elem kolem 2400 poslední dobou bojí a rychle nabízejí remízy. V Teplicích to bylo podobné, Marek Vokáč to dokonce zkusil již v 1. tahu, ale to mi bylo poněkud trapné a tak jsem partii prodloužil aspoň do 10. tahu...

Lenka: Ve třetím kole na mě čekal Vláďův soupeř z prvního kola. Zahájení jsem sehrála dobře a iniciativa byla na mé straně. Ačkoliv se mi podařilo svázat soupeři téměř všechny figury, nedokázala jsem situace využít a partie skončila remízou. Škoda, že mi Škoda nenastavil taky figuru jako Vláďovi ;-)

Michal: V královské indické jsem si mohl vybrat mezi obětí figury a pasivní pozicí. K oběti jsem se neodhodlal a v časovce jsem zaplakal.

Vláďa: Konečně pořádná partie. Bylo to napínavý, až nakonec soupeř odevzdal v kosmické kisně dámu.

Jirka: Proti Šottovi(2103) jsem si černými moc nevěřil. Připravil jsem si Skandinávskou s 2.Jf6,což se celkem vyplatilo. Stál jsem pasivně ale bez slabin. V tupější remízové koncovce jsem nabídl remis, ale soupeř odmítl. To se mu ale stalo osudným. 2 tahy na to si nechal zavřít střelce a musel na jeho osvobození dát pika. Učebnicovou obětí krajního pika jsem pak svými krajními dopochodoval až do dámy, což už si soupeř nenechal ukázat.

Zdeněk: Konečně jsem měl adekvátního soupeře. Inspirován Nimcovičem jsem zvolil za černé staroindickou obranu. Po soupeřově d5 se má pozice stala dost pasivní. Zvolil jsem proto plán s totální blokádou černých polí na dámském křídle. Soupeř měl v jeden moment příležitost prolomit moji obranu s výhodou, ale propásl ji, a tak jsem po výměnách navrhl remízu, která byla akceptována. Vůbec jsem neměl čas se dostat k protihře na královském křídle pomocí f5, a navíc jsem propásl jednu taktickou možnost s obětí jezdce... ovšem s remízou jsem spokojen, protože jsem vlastně celou partii tahal za kratší konec.

Marek: Ve třetím kole (stále ještě na galerii) jsem opět hrál s papírově slabším. Jako v několika následujících partiích jsem měl i zde v přípravě dobrý odhad na to jaké se bude hrát zahájení, ale ve skandinávské hře bílými jsem ani já ani soupeř nenašli žádné řešení, které by vedlo k výhře a tak jsme se spokojili s remízou.


♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2001-2024 ŠK DDM Praha 6 | 📧    Facebook  Ikona DDM